Egyre több 10 év alatti gyermek kerül kórházba valamilyen evészavar miatt. Bár számuk egyelőre elenyésző a többi korosztályhoz képest, a tendencia aggasztó. Egy brit felmérés szerint a szigetországban egyre több kilencéves lány érintett, de már hatéves gyermekeket is kellett kezelni ilyen problémákkal. Magyarországon is hasonló tendencia érzékelhető. Míg évekkel ezelőtt nagyon ritka volt a 15 év alatti páciens, ma már 13-14 éves korban jelentkeznek az evészavarok, sőt, van olyan gyermek, akinél akár ennél korábban lépnek fel problémák. Tavaly például négy 8 éves beteg is megfordult a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermekpszichiátriai osztályán.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai szerint 12 hónap leforgása alatt 2579 embert utaltak kórházba étkezési zavarokkal, ami az azt megelőző időszakhoz képest 12 százalékos növekedést jelent. A tinédzserek – vagyis a 15 és 19 év közöttiek – körében körülbelül 15 százalékkal nőtt meg a kórházban kezelt betegek száma. Míg korábban csak 609  ilyen korú fiatal került kórházba, egy évvel később már 698-an voltak azok, akiket be kellett utalni egy egészségügyi intézménybe – írja a Daily Mail.

Sajnos szinte duplájára nőtt azon kilenc éven aluliak száma, akiket szintén kórházba kellett vinni. Míg korábban „csak” egy tucat ilyen fiatal beteg volt, egy év alatt nyolccal nőtt a számuk. Szakértők szerint az elmúlt pár évben volt olyan páciens, aki csupán 6 éves volt. Igaz, továbbra sem ők a legveszélyeztetettebbek, hanem a 14 és 25 év közöttiek. Júniusig bezárólag nyolcszáznyolcvankettő tizennyolc év alatti pácienst utaltak kórházba, közülük harmincegyen 10 év alattiak voltak, háromszázhatvanheten pedig 10 és 14 év közöttiek. A legfiatalabbak között tizenegy fiú volt, a következő korcsoportban pedig ötvenen voltak.

A betegek hazudnak, titkolóznak

Sajnos sokan csak akkor szembesülnek azzal, hogy gyerekük milyen problémával küzd, amikor már komolyabbra fordultak a dolgok. Az étkezési zavarban szenvedők megpróbálják eltitkolni állapotukat, a gyerekek gyakran hazudnak a családtagjaiknak, barátaiknak, vacsora vagy ebéd előtt azt mondják, hogy már ettek, bő ruhákat hordanak, hogy senki ne vegye észre mennyire soványak.

Egyesek szerint sokat segítene, ha a háziorvosok elsajátítanák, hogyan is lehet időben felismerni a jeleket egy-egy rutinvizsgálat során. „Azok, akik kórházba kerülnek, nagyon betegek” – nyilatkozta az étkezési zavarok ellen küzdő Beat alapítvány szóvivője, aki szerint ha elég hamar fel lehetne  fedezni, hogy egy illető étkezési zavarokkal küzd, akkor csökkenne azok száma, akiket beutalnak betegségük súlyossága miatt. „Mind a gyermek, mind a család számára komoly stresszel jár, ha egy fiatal fiúnak vagy lánynak be kell feküdnie a kórházba” – tette hozzá. A Daily Mail szerint egyébként az Egyesült Királyságban körülbelül 1,6 millió ember küzd étkezési zavarral, de csak töredéküket kezelik.

Nem új keletű probléma

Ilyen szempontból szerencsésnek mondható a most 12 éves Taylor Kerkham és sorstársa, Bryony Flicker, hiszen mindkettejüknél sikeres volt a kezelés. Taylor Kerkham tavaly júniusban már csak 32 kilót nyomott, és miután összeesett, kórházba vitték. Az anorexiás gyermeket csövön keresztül kellett etetni, de már köszöni szépen, jól van, tavasszal már 48 kilót nyomott. Bryony Flicker szintén 11 éves volt, amikor étkezési zavara miatt kezelésre szorult.  A lány, aki a kalóriáktól rettegve még narancslevet sem mert inni, hat hetet töltött bent. „Nem akartam felnőni. Azt hittem, hogyha egyáltalán nem eszem, vagy csak nagyon keveset, akkor sikerül majd megállítanom az idő kerekét” – nyilatkozta Flicker, aki már jó pár éve újra egészségesnek mondható.

A Telegraph egy korábbi, 2008-as cikke szerint sem új keletű problémáról van szó. Állításuk szerint két év alatt 50 százalékkal nőtt azon 10 év alatti gyermekek száma, akik valamilyen étkezési zavar miatt kerültek kórházba, és egy 2007-es felmérés szerint a hétévesek hetven százaléka akart soványabb lenni. A Daily Mail szerint már 1991-ben megnyitotta kapuit az első olyan intézmény a szigetországban, ami étkezési zavarokkal küzdő gyerekekre specializálódott. Többek közt Bryony Flickert is itt, a Rhodes Farmon kezelték.

És itthon?

A magyarországi helyzetről két szakértőt is megkérdeztünk, és tapasztalataik szerint sajnos itthon is hasonló tendencia érzékelhető, vagyis fokozatosan nő a prepubertáskori evészavarok gyakorisága. „Magyarországon is egyre nagyobb számban, és sajnos egyre hamarabb jelenik meg gyermek- illetve serdülőkorban az anorexia, illetve a bulímia. Régebben a 16-17 éves korosztálynál jelentkezett a legkorábban az evészavar, most azonban 14 év az anorexia indulásának az időpontja. A klinikánkon megjelenő betegek átlagéletkora is 13,8 év. A legfiatalabb páciensünk egyébként 8 éves volt, és ez már nem is számít ritkaságnak. A tavalyi évben például négy ilyen korú páciensünk volt” – nyilatkozta a Velvetnek dr. Pászthy Bea egyetemi docens, aki a SE I. Gyermekgyógyászati Klinikáján a gyermekpszichiátriai osztály vezetője.

„Magyarországon nem készültek ilyen jellegű felmérések, de kijelenthetjük, hogy a klasszikus evészavarok körülbelül ugyanolyan gyakoriak, mint a nyugati államokban, és valószínűleg a gyermekekre vonatkozó adatok is hasonlóak lehetnek. A napi tapasztalatok alapján nő a számuk. Tizenöt évvel ezelőtt még nem volt 15 éves bulímiás vagy anorexiás páciens, még a 16 éves beteg is olyan ritka volt, mint a fehér holló” – nyilatkozta dr. Túry Ferenc, a Magatartástudományi Intézet igazgatója. Mint kiderült, Magyarországon közel negyvenezren vannak azok, akik valamilyen evészavarral küzdenek.