Folyamatosan ezen jár az agyam, nem tudok másra gondolni, megpróbálok néha aludni, de nem igazán megy – mondta megtörten a Velvetnek az a 25 éves egyetemista, aki hétfőn délután elaludt vezetés közben, majd a járókelők közé hajtott a IX. kerületben, a Soroksári úton. A történtek ellenére barátai és családja teljes támogatásukról biztosították Gyurasza Mátét, aki úgy nyilatkozott: nélkülük talán már megbolondult volna. A Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves hallgatója egyelőre nem fordul pszichológushoz, bár azt ő sem tudja, elég-e egy élet arra, hogy feldolgozza a történteket.

„A teljes felelősség engem terhel, eszem ágában sincs kibúvót keresni, ellenkező esetben nem hiszem, hogy valaha is fel tudom ezt dolgozni. Nagyon sajnálom, ami történt, és ezúton is szeretném kifejezni a részvétemet a családoknak” – nyilatkozta a Velvetnek Gyurasza Máté, akit a média az elmúlt napokban csak a soroksári úti gázolóként emlegetett. A 25 éves egyetemista nevével és arcával vállalja, hogy három ember életét vette el hétfőn, másik hármat pedig kórházba juttatott, amikor Volkswagen furgonjával a járókelők közé rohant a IX. kerületben, a Soroksári úton.

Nem érezte magát fáradtnak

Gyurasza Máté a családja tulajdonában lévő Holnap Kiadó számára fuvarozott hétfőn, a baleset napján raktárszállítással bízták meg. Előző éjjel nem, vagy csak nagyon keveset tudott aludni, mégis bement dolgozni, mint mondta, nem érezte magát fáradtnak. Aznap mindössze harminc kilométert vezetett, az autónak nem voltak műszaki hibái. A baleset előtt sem alkoholt, sem más tudatmódosító szert nem fogyasztott. Feltehetően a kialvatlanság miatt aludt el a volánnál, az 5-10 másoperces kihagyás három ember életébe került. „Nem éreztem magam fáradtnak, ha így lett volna, félreálltam volna” – magyarázta megtörten az egyetemista. „Arra tértem magamhoz, hogy a padkára ugrott az autóm, a következő kép már a betört szélvédő. Akkor kipattantam, és megpróbáltam segíteni. Az egyik áldozatnak becsavarodott a keze, próbáltam segíteni kiszabadítani. Borzalmas látvány volt, ezt senkinek sem kívánom” – mondta elcsukló hangon Gyurasza Máté.

Kapcsolatba lépne a hozzátartozókkal

Az egyetemista mind a helyszínen, mind a nyomozóhatóságnak tett vallomásában elismerte a felelősségét. A rendőrségen egy rövid időre tudott találkozni a nővérével és az édesapjával, majd a Gyorskocsi utcai börtönbe vitték, az őrizetben töltött idő nagyon megviselte. „A fogdában is csak azon járt az eszem, hogy hat ember, hat család élete ment tönkre. És a legnehezebb az, hogy én okoztam ezt. Nem tudtam másra gondolni, most sem tudok, csak arra, hogy mit tettem. Csak ez zakatol az ember fejében, bele lehet őrülni” – idézte fel az őrizetet.

Gyurasza Mátét szerdán engedték ki az őrizetből, az ügyészség ugyanis nem kezdeményezte az előzetes letartóztatását, mert a kényszerintézkedés elrendeléséhez szükséges feltételek nem állnak fenn. A fiút azóta rendületlenül támogatja a családja és a barátai, ez mindennél többet jelent számára. „Nem tudom, mit csinálnék nélkülük, talán már rég belebolondultam volna. Mindenképpen szeretnék majd beszélni az áldozatok hozzátartozóival, hogy részvétet nyilvánítsak, és talán az is segítene feldolgozni a történteket, ha egyáltalán fel lehet” – mondta. Bár már megfordult a fejében, egyelőre nem fordul pszichológushoz, mert a barátai, és evangélikus lelki támogatója is mellette állnak.

„Meg kell értenem, miért történt ez, miért kaptam ezt, miért én kaptam ezt, de talán sosem fogok erre választ kapni. Nem tudom, hogy a Jóisten miért tette a vállamra ezt a balesetet, de szeretném megérteni” – mondta a Velvetnek Gyurasza Máté, aki egyelőre nem tud előre gondolkodni, a jövőjéről pedig vélhetően majd csak szeptemberben dönt a bíróság.