A női nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen tiltakozott a mellmutogatós tüntetései miatt világhírűvé vált FEMEN. Ezúttal is rendőrök vetették magukat az aktivistalányokra.

Hozza az eddigi formáját a FEMEN ukrán nőmozgalom akciócsoportja: a szép, fiatal aktivistalányok ezúttal is népi jellegű virágkoroszúval a hajukban, alsóruhában és mellbimbóban demonstráltak Kijevben. Buzgalmuk oka ezúttal a női nyugdíjkorhatár kilátásba helyezett emelése volt.

Az akció a szokásos menetben zajlott: a nemrég terrorizmussal vádolt tüntetők a parlament épülete elé vonultak, és bevetési öltözetükben addig tiltakoztak, amíg a rendőrök le nem csaptak rájuk.


Nem ez volt az első alkalom, hogy a nyugdíjkorhatár-emelés ellen tiltakoztak, de ezen kívül is fontos ügyeket tesznek közzé: például városfejlesztési mutyikat, a szaúdi nők jogait, a japán földrengést, vagy hogy hogy az ukrán egészségügyi minisztérium fordítson több pénzt a csernobili katasztrófa miatt sugárfertőzést szenvedett daganatos betegek kezelésére.

A szervezet jelenlegi vezetői Anna Hutszol és Szása Sevcsenko, mindketten a mozgalom alapító tagjai. Akcióikról, amelyeket kétheti gyakorisággal tartanak, ukrán nyelvű blogjukról is lehet értesülni, és fotóikat is rendszeresen frissítik.

Legfontosabb céljuk az ukrán nők és Ukrajna helyzetének, megítélésének javítása maradt. „Célunk, hogy fejlesszük az ukrán nők vezetői, intellektuális és morális megítélését, lehetőségeit, és egy olyan Ukrajna-imázst közvetítsünk, amely bemutatja, hogy ebben az országban a nőknek vannak lehetőségeik” – idézi a Wikipedia Hutszolt. Szeretnék, ha megmozdulásaik hatására honfitársnőik aktívabban vennék ki részüket a társadalmi  párbeszédből, hogy 2017-ben megvalósulhasson a nőforradalom – igaz, ennek mibenlétéről egyelőre semmit sem árultak el.