Senki sem kisfiúzhatja vagy kislányozhatja le társait egy stockholmi óvodában. A cél a nemek közti különbségek és előítéletek eltiprása. Minden játék közös, a fiúk babázhatnak is. Szakértők szerint a módszer eredményessége kérdéses, a gyerekek felnőve előbb-utóbb úgyis találkoznak majd az első "sunáznám" kifejezéssel.

Csak barátnak vagy - a semleges nemet jelölő, a finnből átvett - "hen" szóval szólíthatják egymást a gyerekek egy svéd óvodában. A főváros, Stockholm egyik elitnegyedében fekvő állami óvoda neve is árulkodó: Egaliának hívják.

A rendszer lényege, hogy az óvónők és az óvóbácsik sem szólítják a gyerekeket úgy, hogy abból hallható legyen, milyen nemű a gyerek (a svéd nyelv az angolhoz hasonlóan használ hím- és nőnemet is). A BBC által nemiségi őrületnek nevezett rendszer a könyveket is megválogatja: olyanokat nem rakhatnak az óvodások elé, amikben a nemiségre történő legkisebb utalás is előfordul. A játékokat is közösen használhatják: mindenki játszhat mindennel, lányok a dömperrel, fiúk a babával.

Nemes eszmény vagy hülye iparág?

Lotta Rajalin, az Egalia vezetője a BBC-nek elmondta, a cél, hogy az óvodásoknak szélesebb választási lehetőségük legyen. "A gyerekeknek az élet teljes spektrumát kínáljuk, nemcsak a felét" - indokolta a szokatlan módszert. Rajalin visszautasítja a támadásokat, szerinte nem biológiailag különböztetik meg a gyerekeket, csak a fix társadalmi szerepek ellen lázadnak. "Az összes lány tudja, hogy lány, és az összes fiú tudja, hogy fiú" - állítja. A BBC által megszólaltatott brit pszichológus szerint viszont az egész káros lehet, mert a gyerekek ebben a korban keresik az identitásukat, amihez hozzátartozik a nemük is.

Svédországban egyre inkább terjed a nemek közti különbségek kiplántálása. Tavaly egy svéd pár azzal okozott felzúdulást, hogy kijelentették: kisgyermekük nemét igyekeznek eltitkolni mindenki elől, ezt idén egy kanadai pár ismételte meg, akik Storm nevű, négy hónapos babájuk nemét titkolják mindeki elől. A svéd egyenlőségeszményt mostanság egyre több kritika éri: az általános vélemény szerint a felnövő gyerekek úgyis találkoznak majd a nemek közti különbséggel - még a világ legegyenlőbb országának tartott Svédországban is.