Mága Zoltán hegedűvirtuóz fivére felbujtója volt egy illegális fegyverügyletnek az ügyészek szerint, ezért végrehajtandó börtönt kérnek rá, ügyvédje viszont azt állítja, védencére mindössze rá akartak tukmálni egy vadászpuskát 2010. február 10-én. M. Csaba hét másik vádlott-társával rövidesen bíróság elé áll egy szövevényes bűnügyben, amely temérdek lőszerről, fegyverről és nem mellékekiesen a már-már kóros gyűjtőszenvedélyről is szól.

Védője szerint akaratán kívül keveredett egy kusza fegyverbeszerzési ügybe M. Csaba, aki nem más, mint a hegedűvirtuóz és rengeteget jótékonykodó Mága Zoltán öccse. A Velvet által megszerzett vádirat szerint "engedély nélküli forgalomba hozatallal, üzletszerűen elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt" indult eljárás nyolc emberrel szemben. Közülük M. Csaba a hatodrendű vádlott.

Mint megírtuk, őt – és társai zömét – a rendőrség 2010. február 10-én délután fogta el, majd két napra rá elrendelték az előzetes letartóztatását is. M. Csabát egy hónappal később, március 16-án helyezték szabadlábra.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségen kérdésünkre elmondták, hogy az ügy már bírói szakaszban van, M. Csabát felbujtóként vádolták meg. A Szolnoki Városi Bíróságon a Velvet érdeklődésére elmondták, még nincs kitűzve az első tárgyalási időpont. A vádlottat Bárándy György és Bajáky Tamás ügyvédek védik.

Arzenált koboztak el a rendőrök

A vádirat szerint a nyolc vádlott közül néhánytól nagy mennyiségű fegyvert és lőszert foglaltak el, amelyeket oldalakon keresztül tételesen sorol a vádirat. A listán puskákon, piszolyokon, gépfegyvereken és lőszereken túl robbanóanyagot is találni szépszámmal: az egyik vádlottnál repesz aknavető gránát, gyújtószerkezet detonátora, trinitro-toluol (tnt), többféle (katonai) lőpor is megtalálható volt. A vádirat leírásaiból és a mellékelt terjedelmes táblázatokból arra lehet következtetni, hogy a vádlottak némelyike illegális fegyverügyletekben utazott, legalábbis az ügyészség erre az álláspontra helyezkedett.

A lefoglalt érdekességek

Az ügyész által elkobzásra javasolt lefoglalt fegyverek, lőszerek, robbanószerek közül a legegzotikusabbak szubjektív válogatásunk szerint:
- német gyártmányú EM 1.22 Erma Werke feliratú 00066 sorozatszámú, 0,22 kispuska, Tasco feliratú távcső, lézerirányzék, hosszabbító
- MP3 lejátszó dobozában 9 mm-es lőszerek (201 db)
- Auchan feliratú nylon szatyorban 1 db tár
- AK 47-es gépkarabély 481356 gyári számmal
- egylövetű 22-es puska fatussal, Lámpagyár Budapest felirattal
- rakétakilövő (3 db)
- rozsdás zárdugattyú.

Mindezeken kívül az ügyész indítványozta, hogy többek között egy elkobzott sátorvasat, polifoam szivacsot, rugót és fehér lapot nevekkel és telefonszámokkal adják vissza a tulajdonosaiknak. Ugyanakkor a harmadrendű vádlottnak kell kifizetnie a kutyája befogása során felmerült több mint 100 ezer forintos költséget is.

M. Csaba egyszerű megrendelőként került a sok szállal rendelkező ügybe. "2009 nyarán (...) VI. rendű M. Csaba vádlott megkérte V. rendű H. Boldizsár vádlottat, hogy szerezzen számára egy automata golyós lőfegyvert" – olvasható a vádiratban. A VZ 58-as karabélyt 20 lőszerrel Lajosmizsén vette meg az említett vádlott, majd Tiszabőre vitte, és odaadta egyik testvérének, H. Attilának. A testvér mutatta meg M. Csabának a karabélyt, azonban neki "nem nyerte el tetszését a fegyver", így elállt a vásárlástól.

Az M. Csabát védő Bárándy György ügyvéd elmondta a Velvetnek, hogy védence nem akart fegyvert vásárolni, neki csupán "mutattak egy fegyvert", ami először nem kellett neki. Ezután azt mondták a beszerzők, hogy "hoznak neki valami játékszert", és M. Csaba elhitte, hogy valóban nem igazi fegyvert raknak majd elé. Erre Bárándy szerint egy vadászpuskát mutattak, mire M. Csaba döbbenten látta, hogy az nem is játék, hanem igazi fegyver. Ezt követően persze azt sem akarta megvásárolni.

Lecsap a yard

Ezután a fegyvert és a lőszert az eladó H. Attila visszavitte testvérének, aki még Lajosmizsén szerezte be azt, és a visszaadáskor, a szolnoki Tesco parkolójában csaptak le rájuk a rendőrök. Mindez tavaly februárban történt, amikor M. Csabát is elfogták a rendőrök. Megkérdeztük ügyvédjét arról is, a rendőrséget ki értesítette, és mi alapján fogták el védencét, erre Bárándy azt válaszolta, hogy "a rendőrség útjai kifürkészhetetlenek".

Az ügyészség M. Csabát is lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolja, viszont őt csupán felbujtóként. Az ügyész börtönbüntetés kiszabását indítványozta M. Csabára, persze beleszámítva az előzetesben töltött időt. Két másik vádlottnál egyébként az igazságügyi  szakértők személyiségzavart állapítottak meg, a másodrendű és a harmadrendű vádlottnál ez "egyirányú dolgokkal való foglalkozás"-ban, valamint gyűjtőszenvedély"-ben nyilvánul meg – olvasható a vádiratban.

Akad egy szocpol-csalási ügy is

M. Csaba történetének ezzel még nincs vége, hisz a férfi gyanúsított az ún. tiszabői szocpol-ügyben is – közölte a Szolnoki Városi Bíróság a Velvettel (a lakásvásárlási szociális támogatást jogosulatlanul vették fel a gyanúsítottak, a 271 gyanúsítottas ügyről bővebben az Index cikkeiben olvashat). Az ügyben eleinte Bárándy védte M. Csabát, de az együttműködés megszakadt, mert "nézeteltérések voltak a Csabával". Megkérdeztük az ügyvédet, mi volt a nézeteltérés lényege, amire azt a választ kaptuk, hogy "nem gondolkoztunk egyformán a históriáról". Úgy tudjuk, az ügyben M. Csaba nagybátyja is érintett.

A fegyverkereskedelmi ügyben megkerestük a hegedűművész Mága Zoltánt, aki nem kívánt az ügyről nyilatkozni lapunknak. Felhívtuk a fegyvert vélhetően megvásárló H. Boldizsár ügyvédjét, Tupi Juditot is, aki a védencével való konzultáció után későbbre ígért tájékoztatást. Kókai Mihály, a fegyvert vélhetően eladni kívánó H. Attila ügyvédje pedig annyit mondott megkeresésünkre: "Nem adhatok felvilágosítást ebben az ügyben".