Akár 4-6 éves kortól ajánlják a forgalmazók azt a könyvet, amelynek főszereplőjét a fogyás után mindenki szereti. Nálunk nincs ilyen, egyetlen elfogadó szellemű kötetre bukkantunk.

Maggie diétázni kezd – ez a címe annak az új fogyókúrás könyvnek, amelyet gyerekeknek szántak. Az októbertől kapható kötetet hat éves kortól ajánlják, főszereplője egy súlyosan elhízott 14 éves lány, aki iskolai futballsztár lesz, miután lefogyott

A könyv fülszövege szerint a lány nemcsak kövér, hanem önbizalomhiányos is, de "ahogy telik az idő, testmozgással, kemény munkával Maggie egyre magabiztosabb lesz, és pozitív énképet alakít ki". A Barnes & Noble 6-12 éveseknek ajánlja a könyvet, az Amazon szerint viszont 4-8 éveseknek is megfelelő olvasmány. Szerzője, a Hawaii-on élő Paul Kramer több más nevelő szándékú gyerekkönyvet írt már, például a Ne félj bepisilni címűt.

A könyv célja, hogy a fiatalkori elhízás által erősen érintett Egyesült Államokban változást indítson el. Sajnálatos módon viszont nemcsak túlsúlyos gyerekből van arrafelé sok: egy tavaly közzétett felmérés szerint 1999 és 2006 között 119 százalékkal nőtt azon 12 éven aluli gyerekek számra, akik táplálkozási zavar miatt szorultak kórházi kezelésre– írja a Daily Mail.

"Hat-hétévesek komolyan elhiszik, hogy a testméreteik alapján állapítja meg a világ, milyen emberek ők, és hogy a nagy mindig kövér, ami pedig népszerűtlen" – fejtette ki Susan Ringwood, a brit Beat evészavarokkal foglalkozó alapítvány munkatársa. "A súllyal, ruhamérettel és testalkattal kapcsolatos aggályok már egyre fiatalabb korban megjelennek."

Hozzátette: önmagában a diétázás még nem okoz evészavart, de ha testképzavar miatti alacsony önértékeléssel párosul, az jelentősen megemeli a kockázatot. "Gyerekeknek kizárólag orvos felügyelettel ajánlott diétázni. Ahogy felnőnek, testtömegüknek fokozatosan kéne gyarapodniuk, és szükségük van mindennemű tápanyagra és a megfelelő kalóriabevitelre is ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek."

Dundika királykisasszony

Az amerikai szakkönyvkínálat igen bő: az Amazon sok oldalon keresztül listázza a találatokat, saját honlapjukon pedig több temérdek szerző kínál nyolc vagy tizenkét hetes programokat bemutató saját köteteket.

A Magyarországon fellelhető diétás könyvek között egyetlenegyet találtunk, amely gyerekeknek szól: Fodor Gyöngyi A királykisasszony fogyókúrája című kötetét. A főszereplőt, Dundika királylányt nem akarja feleségül venni a gróf, és még be is szól neki. ("Nem lehetne fordítva? Az egész királyságot, a fele királylánnyal?!") A végén azonban nem a karcsúsodás miatt köszönt be a hepiend, hanem mert Dundika találkozik valakivel, aki pont úgy szereti, amilyen. (Más, kisebb-nagyobb felzúdulást kiváltó, gyerekeknek szánt könyvek azért nálunk is megjelentek.)

Szüleiknek már több könyvet ajánlanak, illetve minden tanácsadó a saját módszert: vacsora helyett fehérjés turmixot, vagy update kakaós csigát.