A 44 és 55 év közötti korosztály a leglelkesebb fogyókúrázó, főleg, ha magas az iskolai végzettsége és jól is keres. A rendelkezésre álló módszerek közül azonban valószínűbben választja a kevés kaját, mint a rendszeres testedzést.

Már tudjuk, hogy fogyni nemcsak azért jó, mert jobban érezzük magunkat a bőrünkben és új oldalukról ismerhetjük meg felebarátainkat, hanem mert így esélyesebb, hogy nyugdíjas korunkra is ép marad az elménk, feszes és sima lesz a szívkoszorúerünk és talán tovább is élünk.

Ha meg kellett volna becsülni a 25 és 35 közötti női fogyókúrázók arányát, akkor Velvet szerkesztőségének ez évi produkciója alapján 70 százalék lett volna a tippünk. Helytelenül. A Szinapszis Kft. a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére 1000 embert kérdezett a fogyókúráról, és a magyar lakosságra reprezentatív mintából kiderült, hogy a felnőttek 37 százaléka próbált már fogyókúrázni. Persze a nők lelkesebbek, náluk 44 százalékos ez az arány.

A középkorúak lelkes fogyókúrázók

A fogyókúrában mutatott aktivitás korosztályonként változik. A 18-25 évesek kevesebb mint harmada fogyókúrázott már életében, a 35-43 év közöttiek viszont az átlagnál jóval nagyobb arányban próbáltak már fogyni, náluk 43 százalék a valaha fogyókúrázók aránya. Azt, hogy mi a helyzet a 25 és 35 év közötti magyarokkal, homály fedi. Ezt a korosztályt sajnos kihagyták a sajtóközleményből. A fogyókúrázók a 44-55 éves korosztályban képviseltetik magukat a legnagyobb arányban, 44 százalékuk próbálkozott már. Az idős korosztály (65 év felettiek) között mindössze 27 százalék állította, hogy életében legalább egyszer valamilyen diétás módszerhez folyamodott.

Több pénz, több felesleges kiló

A koron túl az iskolai végzettség és a kereset is meghatározza a fogyási kedvet. Minél képzettebb és gazdagabb valaki, annál valószínűbb, hogy soványabb is szeretne lenni. Így lehetséges, hogy majdnem minden második felsőfokú végzettséggel rendelkező fogyókúrázott már egyszer életében, és a 150 ezer forint felett keresők 45 százaléka próbálkozott már a súlysökkentéssel. Ezzel szemben a 90 ezer alatt keresők 67 százaléka még sosem fogyókúrázott.

Valószínűbben fogyna, aki csak épphogy dagi

A BMI indexük alapján jelentősen túlsúlyosnak minősülők 37 százaléka nem próbálkozott még életében semmilyen fogyókúrával. Viszont a BMI indexük alapján csak kismértékben túlsúlyosak 39 százaléka már belefogott legalább egyszer a testsúlycsökkentésbe. Érdekes adat, hogy az alultápláltak 15 százaléka is fogyókúrázott már legalább egy alkalommal. Az anorexia elterjedtségének tükrében ez nem is olyan meglepő.

Az edzés nem népszerű

A fogyáshoz persze nem árt egy jó terv sem. A magyarok körében a legnépszerűbb módszer a táplálkozási szokások megváltoztatása és az étel mennyiségének csökkentése volt. Ezt alkalmazta a fogyni vágyók 77 százaléka. A rendszeres testmozgást viszont csak a fogyókúrázók 25 százaléka próbálta ki. Pedig mennyivel könnyebb megszabadulni 7000 kalóriától (1 kg zsír), ha az ember nemcsak nem pótolja, de égeti is.

A fogyókúra helyes szabályairól egyébként már a dietetikusok is nyilatkoztak. Szerintük a legfontosabb, hogy ne koplaljunk, ne éheztessük magunkat.A hivatalos álláspont alapján a jó fogyókúra a bélrendszerben felhalmozódott 2-6 kilónyi salakanyag kitisztításával kezdődik, majd aktív fehérje és nagy mennyiségű antioxidáns, vitamin és ásványi anyag fogysztással folytatódik, így a zsírszövetben raktározott, felszabaduló méreganyagok nem gátolnak minket a fogyásban. A dietetikusok szerint általános tapasztalat, ha a diétázó 3-4 kilót fogy az első két hétben, akkor hosszabb időre is megmarad a lelkesedése. Azt is javasolják, hogy a fogyókúrába ne egyedül, hanem ismerősökkel együtt vágjunk bele, mert úgy könnyebb az esetleges holtpontokon átlendülni.