A magyar pornófilmiparra hatással lehet, hogy pozitív lett egy kaliforniai pornószínész HIV-tesztje, ezért a pornósok helyi szakszervezete leállíttatta a forgatásokat. Kovács "Kovi" István producer szerint Magyarországra is áthozhatják a fertőzést, ezért lenyomozzák, dolgozott-e a hazai szakmából mostanság valaki Kaliforniában. A producer szerint egyvalami nem fog változni: a nézők utálják a kotonos szexet.

Pozitív lett egy pornószínész AIDS-tesztje, ezért az összes Los Angeles-környéki stúdióban leállították a forgatásokat – írja az MSNBC. "Az elérhető információk alapján a kérdéses színész HIV-tesztje pozitív lett" – áll az érintett Free Speech Coalition nevű pornós szakszervezet közleményében. A megfertőződött színészről egyébként semmilyen adatot nem közöltek, se a nevét, se a nemét, se az életkorát.

Most újabb tesztek sora következik a többi színészen, így a karantén sokáig eltarthat. Olyan nagy cégek is leállították a gyártást a Los Angeles Times szerint, mint a Hustler vagy az Evil Angel. A kailforniai San Fernando-völgy pornóipara komoly önszabályozást dolgozott ki az ilyen esetek elkerülésére. A pornósoknak 30 naponta vizsgálaton kell részt venniük, és minden forgatás előtt be kell mutatniuk egy negatív tesztet.

A karanténhelyzet pont azután alakult ki, hogy egy AIDS-szel foglalkozó civil szervezet megszavaztatná a szakmával, hogy csak óvszerrel dolgozzanak a színészek. "Mint Los Angeles polgára, felelősséggel vagyok a városomért, hogy biztosan korlátozzuk a járvány terjedését, de azért is, hogy szavatoljuk az iparág színészeinek biztonságát" – mondta Michael Weinstein, az AIDS Healthcare Foundation nevű alapítvány elnöke. Az alapítvány terve szerint Los Angeles városa tartatná be az előírást, és bírságolhatna is.

A szifilisz is felbukkant már

Több járványriadó is volt már a pornóiparban az utóbbi években. Tavaly ősszel ugyanaz történt Amerikában, mint most: pozitív lett egy pornós HIV-tesztje, emiatt sorra húzták le a rolót a stúdiók. 2009-ben egy pornószínésznőnek lett pozitív a tesztje, 2004-ben pedig több szereplő esetében is megállapították a fertőzöttséget. Weinstein alapítványa már akkor figyelmeztetett: hiába lehangoló a vevőknek a gumi látványa, egészségügyileg szükséges.

2007 őszén ijesztette meg a közép-európai pornószakmát egy magyar színésznő prágai szifilisz-megbetegedése. A csehek azonban nem álltak le egyből a forgatással (sőt náluk már augusztusban vérbajos lett tucatnyi színész). Akkoriban épp a magyar pornóproducer Kovács "Kovi" István volt az, aki három hetes kényszerpihenőt rendelt el a dolgozóknak.

Korábban, 2005-ben Frank Gun pornószínész volt az, aki nyílt levélben hívta fel a szakma figyelmét a terjedő nemibetegségekre. Ezután már nem maradt lanyha az érdeklődés a tesztek iránt, sőt a csehországi esetek, és a kieső forgatások miatti elmaradó bevételek végképp megváltoztatták a hozzáállást. Tavaly amúgy pont az Erotika Expón végzett ingyenes és anonim szifilisztesztet az Egészség Egy Életen Át Alapítvány.

Kovi: Magyarországra is áthozhatják a fertőzést

Az épp egy könyvvel előrukkoló Kovács "Kovi" István tőlünk szerzett tudomást az amerikai szünetelésről. Elmondta, hogy "az ilyen leállás érintheti a szakma magyar részét", mivel sok színész szerepel külföldi, akár amerikai filmekben is. Ők "áthozhatják a tengerentúlról a fertőzést" – mondta a Velvetnek. Most a magyarok is lenyomozzák azt, hogy dolgozott-e mostanság valaki tőlünk Kaliforniában, és aztán leellenőrzik őt.

Kovi szerint vannak általános szabályok fertőzés felbukkanásakor: leáll a szakma és minden szereplő szűreti magát. Magyarországon is "hosszú évek óta szigorúak az előírások" – mondta a producer, hozzátéve, hogy a HIV-től a chlamydiáig sok mindent kimutató teszt is tőlünk indult el (az említett Frank Gun kezdeményezésére). A producer szerint a magyar pornószakma arányaiban "kevésbé fertőzött, mint a civil szféra". A fent említett amerikai AIDS-alapítvány gumis ötletére Kovi is hasonlóan reagált, mint az amerikai stúdiók: "a vevők nem fogadják el azokat a filmeket, amik óvszerrel készültek" – mondta.