Jobb félni, mint megijedni alapon az internetes spermavásárlás veszélyeire figyelmeztet Kanada egészségügyi szervezete, a Health Canada. Szerintük fertőzéseket terjeszthet a nem bevizsgált, online hirdetések alapján vett ondó, így még megfelelő donorokat is ajánlanak a leendő felhasználóknak.

Kedden figyelmeztetést adott ki a kanadai egészségügyi ügynökség, melyben közlik: senki se vegyen interneten árult spermát – írja az AFP. A fő egészségügyi veszélyt ugyanis az jelenti, hogy a donort, azaz az ondót szolgáltató férfit senki sem ellenőrizte, így fertőzött lehet az áru. Arról nem is beszélve, hogy a felkínált anyag bulgakovi értelemben másodlagos frissességű lehet.

Az AFP emlékeztet: Kanadában szigorú szabályok vonatkoznak a spermaadományozásra. Az előírások szerint a donorok ondóját legkevesebb hat hónapig karanténban kell tartani, és a donorokat ellenőrizni kell még fél évvel az anyag leadása után is. "A kanadaiaknak óvatosaknak kell az olyan weboldalakkal, amik a sperma elérhetőségét reklámozzák úgy, mint 'friss' spermát, ami nem volt tartósítva vagy lefagyasztva" – áll a Health Canada szervezet közleményében.

A szervezet olyan fertőző betegségeket jelölt meg potenciális veszélyként, mint a HIV-vírus, a hepatitisz-B és -C, a szifilisz, a chlamydia és a gonorrhea. Ezek nemcsak a leendő anyát, hanem a születendő gyermeket is megfertőzhetik. A Health Canada közölte azokat a donorokat és spermakereskedőket is oldalán, akiket rendszeresen ellenőriznek, és megbízható a nyersanyaguk (a kóstolás nem elég ellenőrzés). Gary Holub, az ügynökség szóvivője kijelentette: nem történt fertőzés az utóbbi időben, pusztán elővigyázatosságból tették közé a felhívást.