Jean-Marc Laroche kiállítása már megjárta Párizst, és most egy hónapig New Yorkot sokkolja egy manhattani szexmúzeum az erotikus pózokat bemutató csontvázakkal. A kiállítási tárgyak egyébként nem emberi maradványokból készültek, igaz, így is sokan visszataszítónak találják a francia szobrász alkotásait.

Csontvázak szeretkeznek a New York-i szexmúzeumban, és ez persze sokaknak nem annyira tetszik. Pedig igény van rá, amikor Jean-Marc Laroche alkotásait a párizsi Musée de l'Erotisme mutatta be, akkor nyolcvanezren voltak rá kíváncsiak, igaz, ott több volt a kiállítási tárgy, és egy hónap helyett hét hónapon keresztül lehetett megtekinti a Les Amants du Néant (angolul: Lovers from the Hereafter) kiállítást. A francia művész elmondta, szerinte ez az ábrázolásmód talán jót tesz ennek a túl komolyan vett témának, a halálnak. Laroche egyébként nem valódi csontvázakat használt fel, a Káma Szútrából vett pózokat lakozott gyantából készült ál-csontvázak mutatják be – írja a New York Daily News.

A járókelők véleménye a témának megfelelően igen eltérő. „Igen feltűnő. Nem mindennap látni ilyet a kirakatban” – jegyezte meg Anna Schwartz, egy brooklyni nő. „Nagyon szórakoztató. Készítenem is kell pár fotót a feleségemnek, aki otthon van” – nyilatkozta egy német turista a New York Daily Newsnak. „Ez nekem túl sok, azt hiszem inkább megnézem a Broadwayt” – nyafogott Richard Hardill, aki Nagy-Britanniából érkezett a városba. „Ironikus, azok, akik fűvel-fával lefekszenek, ahogyan azt ez a múzeum is propagálja, korábban halnak meg” – kárörvendett Bill Donohue, a Katolikus Liga elnöke.

A párizsi születésű Jean-Marc Laroche még az 1990-es évek elején kezdett el szobrászattal foglalkozni. Nagy hatással volt rá a filmes világ, és főként gyönyörűen kidolgozott késeiről volt ismert, majd 2003-ben úgy döntött, hogy ideje nagyobb dolgokat alkotni. „Gyakran megkérdezik, hogy miért kedvelem a furcsaságokat. Kiskoromban sokat olvastam Tintin kalandjait, és a képregény-sorozatot megalkotó Hergé (valód nevén Georges Rémi) maga is szerette ezeket. A 7 kristálygömb különösen nagy hatással volt rám kilencéves koromban. Még a mai napig érezhető ez a hatás a munkáimon” – írja Jean-Marc Laroche, aki korábban is készített már erotikus jellegű művészeti alkotásokat, ott van például bronzból készült Venus szobra.

A szexelő emberi maradványok ötlete persze nem annyira új keletű. Ott van például dr. Günther von Hagens, német anatómus és preparátor. Három évvel ezelőtt például Berlinben sokkolta az embereket szexuális aktust ábrázoló hulláival a Cycle of Life (Az élet körforgása) kiállításon. Állítása szerint a testdonornak ajánlkozó férfiak kétharmada, a nőknek pedig egyharmada engedélyezte, hogy testét nemi aktus ábrázolására használják. Egy müncheni asszony például kifejezetten kérte, hogy testét ilyen pózban állítsák majd ki halála után, és bizarr kívánsága teljesült is. Persze nem maradt el a kötelező hivatalos felháborodás sem, 2009 szeptemberében az augsburgi közigazgatási bíróság gyorsított eljárásban jóváhagyta a város augusztusi tiltási határozatát, mely szerint nem lehet kiállítani a szeretkező holttesteket. Dr. Günther von Hagens ennyivel nem úszta meg, a bíróság tízezer euró pénzbüntetést is kiszabott rá.

És mi a helyzet azokkal, akiket inkább az állatok szaporodása érdekel? A londoni Természettudományi Múzeumbanfebruárban nyílt meg az a kiállítás, amely többek közt rókák, a nyulak és sünök fajfenntartási tevékenységét mutatja be. Szemléltetőeszközként persze nemcsak fotókat használtak, hanem kitömött állatokat is, hogy három dimenzióban is bemutathassák, hogy milyen pózokat is ismernek a különböző gerinces fajok.

A végén pedig következzen egy videó, amelyben szintén vannak dugó csontvázak, igaz, ők sem valódiak, számítógépes animációk csupán.