Több olyan esetet is lejegyeztek már, hogy egy agyi traumát követően valaki idegen nyelven vagy akcentussal kezdett el beszélni. A 26 éves Chris Birch életében jóval drasztikusabb változás következett be, amikor egy rögbi edzésen megsérült. Amikor ugyanis magához tért, rájött, hogy most már nem a nőkhöz, hanem a férfiakhoz vonzódik, és a banki munka helyett inkább fodrászként keresné a kenyerét. A szakemberek szerint könnyen lehet, hogy a baleset miatt elszenvedett stroke utóhatása mindez, ők mindenesetre korábban még nem hallottak ilyen esetről.

A 26 éves Chris Birch edzés közben vagánykodni akart a haverjai előtt, ám hátraszaltója nem úgy sikerült, ahogyan tervezte: legurult egy lejtőn, az esés közben pedig megsérült a nyaka, és stroke-ot kapott  - írja a Daily Mail. Családtagjai féltek attól, hogy a komoly sérülés miatt teljesen megváltozik majd a rögbijátékos és banki alkalmazott élete, de arra talán senki nem számított, hogy a heteroszexuális sportoló homoszexuális fodrászként tér majd magához. „Már semmi közöm nincs a régi Chrishez, de nem bánom, hogy minden megváltozott” – nyilatkozta Birch, aki azóta természetesen felbontotta eljegyzését menyasszonyával, és most egy 19 éves fiúval él együtt.

Minden megváltozott

„Amikor magamhoz tértem, meleg voltam, és még mindig a saját nememhez vonzódok. Tudom, hogy furcsán hangzik, de ahogy felébredtem, már másnak éreztem magam. Nem érdekeltek a nők, meleg lettem. Korábban soha nem vonzódtam a férfiakhoz, még homoszexuális barátaim sem voltak” – nyilatkozta Birch, aki a balesete előtt minden hétvégéjét a sportnak és a haveroknak szentelte. „Mindent megutáltam a régi életemmel kapcsolatban. Nem jöttem ki a barátaimmal, utáltam a sportot, a munkámat pedig unalmasnak találtam. Ezzel párhuzamosan egyre jobban érdekelt a külsőm: kiszőkíttettem a hajam, edzeni kezdtem. A 120 kilós kopaszból egy 70 kilós, igényes pasi lett” – tette hozzá Birch, akit új külsejével ugyan nem ismert fel mindenki, de sokkal magabiztosabb lett.

Ilyen még nem volt

Neurológusa szerint a változás összefüggésbe hozható a stroke-kal. A Stroke Association szóvivője, Joe Korner szerint is előfordulhat, hogy valakiben drasztikus változások mennek végbe egy szélütés következtében. Mint elmondta, a vérellátás megszűnése miatt egyes agysejtek elpusztulhatnak, ám az agy egy csodálatos szerv, és a gyógyulási folyamat során új neurális kapcsolatok alakulnak ki, és így lehet, hogy olyan dolgok törnek felszínre, amelyeknek az illető nem volt tudatában, vagy mondjuk akcentussal kezd el beszélni. Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy a szexuális preferenciái megváltoznak, bár ilyen esetről korábban még nem hallott. Joe Korner nem tudta megmondani, hogy Birch valójában a stroke előtt is homoszexuális lett volna, csak nem volt ezzel tisztában, vagy ez egy teljesen új dolog, az a lényeg, hogy jól érzi magát a bőrében.

Dr. Ira G. Rashbaum, aki igen járatos a stroke utáni rehabilitációban, elmondta, mivel nem vett részt Chris Birch kezelésében, nem szívesen mondana véleményt a konkrét esetről, de tény, hogy a szélütés miatt igenis megváltozhat a betegek személyisége, ez igen gyakori. Mint elmondta, a gyógyulófélben lévő pácienseknél előfordulhat szorongás, depresszió vagy figyelemzavar, ha pedig a stroke a homloklebenyt érinti, megeshet, hogy egy korábban csendes, hallgatag illető agresszív lesz, és mindenkit melegebb éghajlatra küld. Hozzátette, a rehabilitáció során pszichológus és szociális munkások is segítik a gyógyulást, és a személyiségben bekövetkező változások általában átmenetiek.

Idegen akcentus szindróma

És valóban, nem a rögbisből lett fodrász az egyetlen, aki furcsa dolgokat tapasztalt stroke-ja vagy egyéb agyi trauma után. Két évvel ezelőtt Alan Brown, egy worcestershire-i férfi a stroke-ját követően észrevette, hogy csodálatosan tud festeni és rajzolni, bár erre korábban nem volt képes. Egy yorkshire-i férfi, bizonyos Chris Gregory pedig 2007-es agyműtétje után egy részeg ír férfit meghazudtoló módon kezdte el énekelni a Danny Boy című nótát. Ez utóbbi jelenséget egyébként idegen akcentus szindrómának nevezik, és az első lejegyzett eset 1941-ben történt Norvégiában: egy bombázás közben megsérült lány német akcentussal kezdett el beszélni, miután magához tért.