A 26 éves fiús leszbikus, Jenelle Hutcherson egészen a döntőig jutott a hétvégén megrendezett Miss California szépségversenyen. A másságát szintén nyíltan vállaló, 19 éves, nőies Mollie Thomas azonban addig se jutott.

Több mint 400 nő indult a Miss California USA és a Miss California Teen címekért a hétvégén a McCallum Theatre-ben, Palm Desert-ben megrendezett szépségversenyen. Köztük két, másságát vállaló szépségkirálynő-jelölttel, a 26 éves Jenelle Hutchersonnal és a 19 éves Mollie Thomasszal. A koronát végül egyikük sem vihette haza, a szőke hajú, 22 éves Natalie Pack lett Miss Kalifornia – ő a Topmodell leszek! című műsorban is szerepelt.

A szépségverseny 60 éves fennállása óta Hutcherson és Thomas az elsők, akik leszbikusként indultak a versenyen. A 26 éves, fiús Jenelle Hutcherson a döntőig jutott.

Hutcherson az orrában piercinget visel, tetovált, fiús leszbikus (a szubkultúrában úgy hívják, butch) nem először indult szépségkirálynő-választáson, a Miss Long Beach versenyen is eljutott a döntőig. Hutcherson a Long Beach-i LGBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű) központ egyik mentoraként dolgozik, emellett fodrászkodik. A versenyen a világbéke helyett a toleranciáért és egyenlőségért szólalt fel. "Lehetőségünk van jobb jövőt építeni, példát mutatni a gyerekeinknek az egyenlőségről és a szeretetről" – nyilatkozta Jenelle Hutcherson az interjúban, ami egészen eltér attól, amit a 2009-es Miss California hirdetett: a volt szépségkirálynő nyíltan melegházasság-ellenes, mert szerinte szülei házasságát a melegek tették tönkre.

A versenyen szintén leszbikusságát vállalva indult a 19 éves Mollie Thomas, aki UCLA-diák. Ő társával szemben nőies leszbikus (a leszbikusok közt ő az úgynevezett femme típus). Thomas a fogyatékos mongóliai gyerekeken segített volna, továbbá egy észak-thaiföldi elefánt rezervátumon és a Katrina hurrikán áldozatain. "Az egyenlőségért versenyzem, mindezt arra használom, hogy  felhívjam a figyelmet akutális kérdésekre, és hogy modellként jó példaképe lehessek a fiataloknak" – mondta Mollie Thomas az LA Times-nak.

"Az idei esemény nagyobb lesz, mint eddig, és tükrözi a versenyzők haladó szellemiségét" – nyilatkozta az LA Timesnak a szervező, Keith Lewis. Hozzátette, ebben az évben nagyobb hangsúly kapott a versenyzők egyénisége.

A buccsokról és femmokról röviden

A leszbikus szubkultúrában a fiúsabb, férfias karakterű leszbikusokat butchoknak (buccsoknak) hívják. A nőies lányokat, akikről meg sem mondaná senki, hogy a saját nemükhöz vonzódnak, femme-nak (francia kifejezés, nőt jelent) nevezik. A nőies leszbikusok nem álcaként viselik úgy magukat, ahogy, a fiús lányok pedig nem azért olyanok, mert nemi identitászavarral küzdenek – úgy szeretik magukat viselni, ahogyan.

A buccs és femm kifejezések az 1910-es, '20-as évekből eredeztethetők, egészen a 80-as évekig világszerte betartották az íratlan szabályt  leszbikusok, hogy buccsok csak femmokkal járhatnak. A nyolcvanas évek androgün, azaz nemtelen divatja ezt felülírta, azóta a buccsok, femmok, androgünök és az úgynevezett lipstick leszbikusok (nőies leszbikusok, akik többnyire a nőies lányokat szeretik) kiiktatták a szabályt.