Ambrus Attila talán nem is sejti, hogy mennyi idézőjelbe tett követője akadt, amíg ő a hűvösön pihent. A Viszkis 1999-es börtönbe zárása után sokkal sokkal brutálisabb támadások is érték a pénzintézeteket.

Ambrus Attila, a legendás Viszkis szinte legendájává vált a magyar kriminalisztikának, hiszen talán nem is volt még olyan bűnöző – talán a múlt század legendás darabolós gyilkosa, Lédererné kivételével, akiről még dalt is írtak –, aki ekkora médiafigyelmet kapott volna, mind elfogásakor, mind az órákon belül bekövetkező szabadulásáról. Bankrablásokban pedig nem volt hiány az elmúlt évtizedben: ezek pedig itt a legérdekesebb esetek.

A móri mészárlástól a pénzszállítóig

A Viszkis már évek óta a hűvösön pihent, amikor az egész országot megrázó móri bankrablást elkövették. A 2002-ben, tehát idén tíz éve elkövetett bűnügy nem is feltétlenül a kimagasló zsákmány miatt volt ismert, hanem hírhedt kegyetlenségéről: a nyolc halálos áldozatot követelő bankrablás a sajtóba a móri mészárlás néven írta be magát. Az ezt megelőző 25 évben elkövetett bankrablások során összesen három áldozat vesztette életét. A tettesek felkutatása sem ment simán, hiszen az egyik gyanúsítottnak, Kaiser Edének, mint kiderült, semmi köze sem volt az ügyhöz. Az öt év múlva lakat alá kerülő két elkövető közül az egyik, Nagy László még az ítélethirdetés előtt öngyilkos lett, másikukat, Weiszdorn Róbertet pedig életfogytiglanra ítélte a bíróság, és legkorábban negyven év múlva szabadulhat. A móri bankrablás és a nyomozás részletes kronológiájáról itt olvashat, míg ide kattintva egy remekül összefoglalt összeesküvés-elmélettel tornáztathatja a fantáziáját.

Az idei év legnagyobb fogása mindenképp az a november végén elkövetett rablás volt, amely során 1.2 milliárd forintot zsákmányoltak egy pénzszállító autó kirablása során. A tettesek nem sokáig örülhettek a pénznek: néhány nappal később ugyanis mindegyiküket elfogták. Szintén nagy port kavartak a túszejtéssel súlyosbított bankrablási kísérletek is. 2007 emlékezetes eseménye volt a Széna téri OTP-fiókban zajló túszdráma, amely végül a túszejtő bankrabló agyonlövésével végződött,

Habár ez volt Magyarországon az első olyan bankrablási kísérlet, ahol túszokat ejtettek, nem sokáig szomorkodott egyedül a képzeletbeli bűntablón, hiszen nem egészen két évvel később a Flórián téri Erste-fiókban ismét túszt – igaz csak egyet – szedett egy bankrabló. A történet később szerencsés fordulatot vett, hiszen a menekülő bűnöző végül elengedte túszát. A később elfogott tettesről, akit a média csak M. Tamásként emlegetett, később kiderült, hogy bűnlajstromán majdnem annyi van, mint a Viszkisén. Néhány hónappal később aztán Zuglóban történt egy túszejtéssel súlyosbított bankrablás: szerencsére itt sem sérült meg senki, az elkövető pedig megadta magát.

Akiknek meg se kellett volna próbálniuk

Természetesen a Viszkis börtönévei alatt olyanok is bőven akadtak, akiknek semmi esélyük nem volt arra, hogy sikeresen hajtsák végre a bankrablást, sőt, ezeket az eseteket hallván az ember fel is teszi magának a kérdést: vajon hogy gondolták azt, hogy sikerülni fog a tervük? A legfájdalmasabb eset talán azoké a belga bankrablóké, akik megpróbálták felrobbantani a széfet, de csak magukat tették vele hidegre, de képzeletbeli Darwin-díjat érdemel az a vásárosdombi honfitársunk is, aki tőrrel és kerékpárral indult kifosztani a helyi takarékszövetkezetet. Voltak aztán olyanok is, akik kevéssel is beérték: például az az ősz bajszú úr, aki a széf tartalma helyett megelégedett az alkalmazott pénztárcájával is, a legfurább bankrabló pedig, a hírhedt Bankrabló Barbik mellett minden bizonnyal az a lengyel pap volt, aki késsel fenyegetőzve szerzett magának néhány ezer zlotyt. Hogy miért vetemedett egyházi személy létére a bankrablásra, az a mai napig rejtély.