Többen jelezték péntek óta, hogy nem tudtak szavazni az Eurovíziós Dalfesztivál múlt pénteki elődöntőjén. Az ügy már a médiabiztosig is eljutott, de a Magyar Televízió szerint nem történt semmi égbekiáltó. A szavazást szervező cég szerint rajtuk nem múlt a dolog, túlterhelni nem lehetett az atombiztos rendszert. Mivel egy egyszerű sms-t bármelyik készülék képes kezelni, talán a mobilszolgáltatóknál lehetett gikszer.

"A Petire 6 sms-ből egyet sem fogadtak el. Gratulálok az illetékeseknek" - háborgott Éder Krisztián, azaz SP a saját Twitterén még vasárnap. SP a pénteki Eurovíziós Dalfesztiválmásodik elődöntőjére, az M1-en és a Duna Televízión futó A Dalra célzott, és nem volt egyedül. A Volt fesztivál szervezője, Lobenwein Norbert fesztiválszervező a Facebookján tette közzé iPhone-ja kimerevített képernyőjét, amin az látszik, hogy a Fábián Juli & Zoohackerre leadott két szavazata nem ment el (ezt jelenti a piros felkiáltójel). Lobenwein az ügyről azt mondta lapunknak, hogy "nem foglalkoztam vele igazán", de az ismerősei elmondása alapján "valamiért nem ment el a Telenorról" az onnan küldött sms.

SP vasárnap elmondta a Velvetnek, hogy ő is egy piros felkiáltójelet kapott az iPhone-jára. Szerinte "Twitteren is legalább nyolcan jelezték" ugyanezt a problémát, bár a múlt héten Kállay-Saunders Andrásra leadott voksai még gond nélkül elmentek.

Médiabiztosi vizsgálat lesz

Vasárnap az MTVA szóvivője, Cserháti Ágnes reagált a történtekre a Comment:com blogon. Cserháti az ismert szabályzatból idézett, miszerint tíznél több sms-szavazatot nem fogadnak el egy telefonszámról. Mivel a rendszer nem emelt díjas, az nem is küld visszajelzést az sms-ről. A szóvivő szerint ha panasz érkezik ezzel kapcsolatban, azt kivizsgálják. A második fordulóban egyébként 40 ezer szavazat érkezett, és ebből több mint 37 ezer érvényes volt.

Továbbjutók és szavazások

Az Eurovízió elődöntőjéből a szabályok szerint három előadó a zsűri szavazata alapján, egy pedig a nézők sms-ben kinyilvánított szimpátiája miatt jut tovább a hétvégi döntőbe. Az első elődöntőből a zsűri a Compact Discót, Heincz Gábor "Bigát" és Molnár Ferenc Caramelt juttatta tovább, míg a közönségnek Tóth Gabi jött be leginkább. A második elődöntőn a zsűri - egy izzasztó holtverseny után - Gyurcsik Tibort, Veres Mónikát (anno Nikát) és a Király-testvéreket dobta tovább. Az sms-es vigaszágon pedig végül bepasszírozták a Fábián Juli & Zoohackert is.

A döntőben a nyolc dalból négyet a közönség sms-szavazatai alapján kiszórnak majd, a maradék négyből pedig a zsűri választ ki fejenként egyet. Szavazategyenlőségre itt fel vannak készülve (nem úgy, mint az elődöntőkben), így ha döntetlen alakul ki, akkor az sms-szavazatok döntenek a győztesről - áll a Magyar Televízió honlapján elérhető szabályzatban.

Cserháti Ágnes a Velvetnek is elmondta, hogy nem érkezett panasz hozzájuk a pénteki elődöntő óta a szavazás menete miatt. Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztoshoz azonban az Index értesülései szerint érkeztek, ezért a szavazás kivizsgálása mellett döntött. A biztos nyilatkozatot és adatot kért a Magyar Televízió képviselőjétől a szavazásra vonatkozóan. A további szavazással kapcsolatos kérdésekkel az MTVA szóvivője az azt lebonyolító Telekom New Media Zrt.-hez (TNM - a Magyar Telekom egyik leánya) irányított minket.

A szavazás menete

Karsai-Bíró András, a TNM projektvezetje elmondta, hogy a pénteki 40 ezer sms-ből hozzájuk bizony érkezett négy panasz. Ebből három üzenetküldési hibának bizonyult, egyet pedig még vizsgálnak. Állítása szerint arra mindenesetre figyeltek, hogy a rendszer ne terhelődjön túl, úgyhogy ez szerinte nem lehetett az említett probléma forrása. Karsai-Bíró szerint az emelt díjas szolgáltatásokhoz lehet kérni visszajelzést a szavazóknak, amúgy ez plusz költség, amit ezúttal nem vállalt fel A Dal gyártója.

A szavazás menetéről Karsai-Bíró azt mondta, hogy a szavazó által elküldött sms először befut az adott szolgáltató központjába. Onnan a szolgáltató a T-Mobile-hoz továbbítja az üzenetet, ahonnan pedig a TNM-hez kerül, ahol számítógéppel feldolgozzák azokat. Az érvényes szavazatokról jegyzőkönyv is készül, amit közjegyző is hitelesít.

Úgy tudjuk, hogy az sms-t küldő készülék típusa sem okozhatott volna gondot (ugyebár iPhone-tulajoktól érkezett először jelzés a problémáról), mivel az sms technológia annyira régi és bejáratott, hogy az nem lehet a gondok forrása (esetleg a változó térerő okozhat gondot a küldésnél). Megkerestük a három jelenlegi magyarországi mobilszolgáltatót is, a megadott határidőig két cég válaszolt a kérdéseinkre. A Telenor sajtóosztályán elmondták, hogy utánanéztek, mi történhetett a szavazások során, ugyanis ők is tudnak a problémáról. Igaz, az ügyfélszolgálatukra ezzel kapcsolatos panasz nem érkezett. "Mi ebben a folyamatban nem hibáztunk" - mondta a sajtóügyeletes, aki szerint "folyik az egyeztetés a TNM-mel" az ügyben. "Ha az ügyfeleink azt észlelték, hogy nem mentek el az sms-ek, nem fogunk díjat felszámolni" nekik - nyugtatta meg előfizetőiket.

A Vodafone Hungary-nek nem a műsor második, hanem az első részével volt gondja: "A Dal első, január 28-i adása technikai szempontból jelentősen eltért az eddig megszokott televíziós szavazós műsoroktól. Ennek, és az előzetes műszaki egyeztetés elmaradásának volt betudható, hogy a műsor alatt egy rövid időre az SMS központok lassabban tudták továbbítani az üzeneteket a produkció felé" - közölte a Velvettel Kormos Dalma, a Vodafone Hungary PR-os munkatársa. A második rész előtt kielemezték a problémákat, így arra "már a szavazóműsoroknak megfelelő technológiai megoldással készültünk", így az sms-ek is akadálytalanul elmentek a vodafone-os hálózatról. Panasz hozzájuk sem érkezett a szavazás miatt.

Összeesküvés-elméletek

A Comment:com értesülései szerint felmerült az agyonnézett műsor szervezőiben a szabotázs lehetősége is, főleg az első elődöntő technikai zűrjei (hangosítás- és mikrofonproblémák) miatt. Cserháti Ágnes ezt akkor tagadta, hozzátéve, hogy "elképzelhető, hogy valakinek valamilyen technikai eszköze más frekvencián működött, és ez okozta a problémákat". A Bors keddi cikke szerint viszont nem engedték be a második elődöntőre a fotósok technikai eszközeit, mert a gyanú szerint a riporterek felszerelésének köze lehet a bakikhoz.

Király - Fábián - 2:2 - X

Megkérdeztük Cserhátit a második elődöntő végén kialakult fejetlenségről, amikor kiderült, hogy a Király-testvérek és Fábián Juli és Zoohacker ugyanannyi pontot kaptak a zsűritől. Cserháti szerint semmi rendkívüli nem volt a zsűri spontánnak látszó reakciójában (először a műsorvezető kérdésére próbált a zsűri dönteni köztük, de 2:2-es döntetlen lett a vége, majd Rákay Philip javaslatára megordíttatták a stúdióközönséget, ami alapján lehetetlen volt kivenni, ki tetszett nekik jobban. Végül közösen megállapodtak Királyék továbblökésében). A szóvivő szerint A Dal eheti döntőjére sem készült fel a zsűri döntetlen esetére, de Cserháti szerint erre nincs is szükség.

Érdekesség, hogy a Bors megpróbálta a kiesett Tolvai Renátát és Kállay-Saunders Andrást is megszólaltatni, de a lap szerint menedzsmentjük ezt a szerződésükre való hivatkozással megtagadta (a Velvet megkeresésére sem kívántak nyilatkozni).

Az újság értesülésére az MTVA szóvivője azt válaszolta, hogy hasonló szabványszerződéseket kötött az MTVA az összes indulóval, így Tolvai és Kállay-Saunders nyilatkozatstopját vélhetően a menedzsmentjük rendelte el. Az MTVA-nak egyedüli megkötése az volt, hogy "az előválogatóra kötött szerződés értelmében az előadók nem hirdethették közösségi oldalakon vagy máshol a továbbjutásukat, mielőtt ezt a Magyar Televízió nyilvánosságra nem hozza".