Deborah Roachnak ugyan fél karja van, mégis ő nyerte meg a rúdtáncosok egyik legnagyobb versenyét. A 31 éves lány elbűvölte a zsűrit, pedig csak pár éve kapott rá erre a sportra.

  Az ausztrál Deborah Roach nyerte meg a csütörtökön   Hongkongban megrendezett rúdtánc világbajnokságot – írja a Telegraph. A versenyzők két kategóriában indulhattak, ezen belül is megkülönböztették a fogyatékkal élő és ép versenyzőket.

"A tinédzser éveimben egy gót bandával lógtam, mert nem tudtam beilleszkedni a társadalomba. Imádtam táncolni, akár egész éjszaka is. Egy idő után azt vettem észre, hogy én táncolok a klubok színpadán" –  nyilatkozta a boldog nyertes.

Roach 2006-ban látott egy előadást, amelyben cirkuszi táncosok léptek fel. Ennek hatására elhatározta, hogy ő is kipróbálja ezt a műfajt. 2009-ben meg is nyert egy rúdtáncversenyt, ahol ő volt az egyetlen mozgásában korlátozott versenyző. Ekkor határozta el, hogy otthagyja addigi IT-s  állását, személyi edzőnek állt, megkapta első protézisét, és 28 éves korában végre megtanult biciklizni. Álma az, hogy Ausztráliát képviselje a Paralimpián.

Nem ő az egyetlen aki a rúdtáncban látta a jövőt, a 38 éves Lisa Eagleton egy autóbalesetben vesztette el a lábát. A rehabilitációja alatt nagyon meghízott négy gyerekes asszony a tánc felé fordult, ledobta a felkúszott kilókat, és visszanyerte a nőiességbe vetett hitét is.

Nálunk sokan Pirner Almával azonosítják ezt a sportot, nem véletlenül. Pirnernek nagy szerepe van abban, hogy sokan már nem csak szexi vonaglást látnak a táncban, hanem komoly munkát. 2011-ben nálunk rendezték meg a világbajnokságot, itt duó kategóriában magyar siker született, Pálmaffy Barbara és Bardóczy Ilka kapta a legtöbb pontot.

A celebek is rákaptak a táncra: a nagyseggűnek titulált Jennifer Love Hewitt a tévében is bemutatta tudását,  Eva Longoria   pedig talán házasságát akarta feldobni a tánccal, sikertelenül.