Mivel eljárási hibák merültek fel a nagy port kavaró ügyben, és az osztrák rendőrség az FBI segítségével vizsgálja, mi történt valójában. Natascha Kampusch 10 éves volt, amikor 1998-ban elrabolták. A lányt nyolc éven át tartotta bezárva egy pincébe fogvatartója, aki talán nem is lett öngyilkos.

Március elején jelentette be az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner, hogy az FBI bevonásával újra megnyitják Natascha Kampusch ügyet - írta az ORF.  Az ügy elővételét Johanna Mikl-Leitner szorgalmazta növekvő társadalmi nyomásra hivatkozva - írja Bild. Egyes források szerint a belügyminisztérium korábban megpróbálta eltussolni a nyomozás során felmerült hiányosságokat, de a közelednek választások, így tenni kell valamit.

A Kampuch-ügy

Wolfgang Priklopil még 1998-ban rabolta el az akkor 10 éves Natascha Kampusch-t. A lány 2006 augusztusában szökött el fogvatartójától kihasználva figyelmetlenségét. Priklopil ezután felhívta barátját, akinek mindent bevallott, miközben a városban körözött két órán át. Az ügyészség azzal vádolta meg Ernst Holzapfelt, hogy segített a szökésben lévő gyanúsítottnak.  Holzapfelt végül felmentette a bíróság. Priklopil még azon az estén vonat alá vetette magát. A sors furcsa fintora, hogy 2008 az ügy főnyomozója is végzett magával, állítólag depressziós volt.

Decemberben már fel is állítottak egy speciális bizottságot. Kilenc tanút hallgattak ki újra az ügyben, egyikük az az orvos, aki 2006-ban Priklopil holttestének vizsgálatát végezte. Az FBI együttműködve az osztrák rendőrséggel számos megválaszolatlan kérdést talált. A nyomozati bizottság jelentése, amely arra utal, hogy a Kampusch ügyet újra megnyitják, a hét végére elkészül. Ha az tényleg így lesz, a nyomozás az FBI segítségével a jövő hónapban kezdődhet el.

Hogyan halt meg a gyerekrabló Priklopil?

Wolffgang Priklopil Natascha Kampusch szökése után elvileg a vonat alá ugrott. Mivel a 180 centiméter magas férfi teste nem sérült meg, csak a feje, felmerült a gyanú, hogy nem maga vetett véget életének, hanem meggyilkolták, és csak utána fektették a sínekre. A szakértők egyébként a halál pontos idejét sem tudták meghatározni, ugyanis nem vizsgálták meg a holttest hőmérsékletét.

Mit tudtak a barátok?

Natascha Kampusch szökése után Priklopil órákon át üldözte a lányt kocsival, és barátja, Ernst Holzapfel is vele tartott, bár ő állítólag csak akkor tudta meg, hogy barátja mit művelt éveken keresztül. A DNS-vizsgálatok szerint azonban hárman ültek az autóban, de csak két személyt sikerült beazonosítani (Holzapfelt és Priklopilt), a harmadik személy kiléte máig ismeretlen. Miközben pedig a rendőrség átkutatta a házat, Ernst Holzapfel magával vitt néhány dolgot, és arra hivatkozott, hogy azokat ő adta kölcsön barátjának. Azt, hogy miket vett magához, nem dokumentálták.

Eljárási hibák is akadtak?

Priklopil kertjét holttestkereső kutyával is átvizsgálták. A keresést azonban lefújták, mert a kutya állítólag tévesen jelzett, a rohadó fa szaga zavarta meg. Hogy ki adta ki az engedélyt a keresés lefújására, még nem tisztázott.

A teória, miszerint egy elkövető van az ügyben, azóta is fennáll, bár egy tanú többször is azt vallotta, két elkövetőt látott. A vizsgálati jelentés szerint Priklopilnak sem munkája sem más jövedelme nem volt,  mégsem voltak elmaradt számlái. Hogyan lehetséges akkor, hogy a gyerekrabló több ingatlant is vásárolt Bécsben, egy BMW 850i-t vezetett, értékpapírszámlája volt és egy külön számlája a Hypo-banknál?