Hiába észrevehetetlen a különbség, a Miss Universe Canada szervezői kiszúrták: nem engedik indulni a döntőben az egyik lányt, akiről kiderült, hogy fiúnak született. Jenna Talackova korábban indult egy transzneműeknek meghirdetett szépségversenyen is, és meglepődve fogadta a szabályokra hivatkozó zsűri döntését.

Mivel a zsűri indokai szerint nem "természetesen nőnek született", kizárták a Miss Universe Canada döntőjéből a transznemű Jenna Talackovát. A versenyző 14 éves kora óta részesült hormonkezelésben, 19 évesen pedig átesett egy nemváltoztató műtéten is - írja róla a Buzzfeed. A Daily Mail szerint a verseny szabályai kikötik, hogy valaki nőnek kell, hogy szülessen ahhoz, hogy indulhasson. Talackova ezt a rubrikát ki is pipálta a nevezésekor, mint kiderült, nem teljesen jogosan.

A verseny kanadai nemzeti igazgatója, Denis Davila, úgy tűnik, a szabályok foglya. "Ő igazi csajnak érzi magát, és egy igazi csaj is. Nem várta, hogy az emberek megkérdőjelezik ezt" - nyilatkozta Talackováról. Szerinte a lány még reménykedik, hogy visszakerülhet, "de a szabályok nagyon világosak", így esélytelen a reménykedése. A döntés heves reakciókat szült Kanadában, sokan diszkriminációnak tartják a kizárást.

Nem ez az első versenye

Harmadik nemet a Facebookra!

Levelet írt egy nepáli képviselő a Facebook-alapítóknak, Mark Zuckerbergnek és Chris Hughesnak azért, hogy a közösségi oldalon a férfi és a női nem mellett egy harmadik nemet is be lehessen jelölni az ember profiljának - írja a Dawn.com. A nepáli Sunilbabu Pant ismert melegjogi aktivista az ázsiai államban, és javaslata szerint vagy "harmadik nemű" vagy "más nemű" feliratok lehetnének az alternatívák. Zuckerbergék még nem válaszoltak.

A 23 éves Talackova magát nőnek vallja, állítása szerint négyéves kora óta tisztában van vele, hogy rossz nemmel született. Érdekesség, hogy csak a döntőben ugrottak neki a szervezők, odáig simán eljutott anélkül, hogy belekössenek a múltjába és az identitásába. A vancouveri Talackováról annyit tudni még, hogy rajong a kpopért (a koreai popzenéért), a holisztikus kajákért és a fitneszért is.

2010-ben még egész más versenyen indult: a Thaiföldön, transzneműeknek rendezett Miss International Queen legszebb 10 indulója közé jutott (a lenti video is ott készült, Talackova 8:12-től beszél). Ott arra a kérdésre, miszerint nőként vagy transzneműként tekint-e saját magára, azt a diplomatikus választ adta: "nőként – egy történettel".

Kanada eddig kétszer tudott nyerni a Donald Trump milliárdos által tulajdonolt Miss Universe versenyen, legutóbb 2005-ben. Lehet, hogy harmadszorra épp Talackovával sikerült volna.