horoszkóp

Szépséges misszek és miszterek

2006.10.30. 13:31
Az idei Miss Europe-ot zsidó származása miatt csesztetik, miközben a melegek világ-szépségversenyén a fődíjat izraeli versenyző nyerte. A transzszexuálisok legszebbje pedig 38 éves, mexikói, és a thai-ok közül senkinek sem okoz problémát, hogy szépségkirálynő létére nem okvetlenül nő. A kisebbség is szép, a jelek szerint nagyon is. Egy hétvége, három választás képekben.

Az 1,73 cm magas, szőke, 19 éves Miss France, azaz Alexandra Rosenfeld nyerte meg az október 27-én Kijevben megrendezett Miss Europe 2006. szépségversenyt - írja az Interfax Hírügynökség. A Saint-Thibéryben született lány idegenvezetőnek készül, tavaly már megválasztották Miss Elzásznak, és a július 23-án Los Angelesben rendezett Miss Universe versenyen ő képviselte Franciaországot. A nemzetközi zsüri elnöke Roberto Cavalli olasz divattervező volt, az ő vezetésével választották a 34 fős mezőnyből a legszebb ötöt: a francia lány mellett az ukrán, a spanyol a lengyel és a belarusz versenyző bizonyult a legszebbnek. A győztes díja 100 ezer euro, és egy 350 ezer euro értékűre becsült Chopard-korona.

A valóság ezzel szemben

Miss Rosenfeld azonban nem örülhetett maradéktalanul győzelmének, mert beszédes hangzású neve miatt internetes fórumokon és weboldalakon azonnal támadásba lendültek ellene az antiszemiták. A zsidó származású lánynak egyébként saját blogja is van, szerencséjére kommentelési lehetőség nélkül.

Klikk a lányokra!

A szépségkirálynő, aki nem nő

Thaiföldön ugyanakkor az se okoz problémát senkinek, ha a szépségkirálynő nem is nő. Szintén a hétvégén rendezték ugyanis a Miss International Queen 2006 elnevezésű speciális szépségversenyt, amelyen a mexikói induló, Ms. Erica Andrews 38 évesen is sikerrel győzte le a 23 fős nemzetközi mezőny versenyzőit, és lett ezzel a világ legszebb transzszexuálisa.

Az 1920-as évek filmcsillagainak megjelenését idéző Andrews mélyen dekoltált, szűk, vörös selyemruhát viselt, udvarhölgyeinek pedig a filippinó és az - egyébként a Tiffany's-ban Ratravee művésznéven állandó fellépő - thai versenyzőt szavazta meg a zsüri. "Ez a világ legcsodásabb érzése" - idézte a szépségkirálynő első szavait a News.com, aki a cím mellé 10 ezer dollárt is kapott.

A szexuális toleranciájáról közismerten híres Thaiföldön a transzszexuálisok szépségversenyét ugyanolyan komolyan veszik, mint a hagyományos szépségversenyeket. A versenyzőknek az estélyi mellett itt is volt fürdőruhás és a saját országot jelképező kosztümös felvonulásuk is, minden ugyanúgy zajlott tehát, ahogy a nemzetközi szépségverseny-ipar azt megköveteli. "Ha van egy ilyen szépségversenyünk, azt mi komolyan vesszük" - jelentette ki büszkén Dr. Seree Wongmotha, helyi viszonylatban sztár-műsorvezető, a zsüri egyik tagja.

Lányok lettek, katt!

"Ez egy nagyon különleges esemény, rajtunk kívül a világon sehol máshol nem rendeznek ilyet" - nyilatkozta a rendezvényt szervező Tiffany's Show Pattaya, a világ legnagyobb transzszexuális show-színháza részéről Alisa Phanthusak. A Miss International Queen nem egyszerűen egy látványos esemény, de egy kimagasló lehetőség arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a transzneműekre" - mondta Sutham Phanthusak, a mulató ügyvezetője. Az új szépségkirálynő szintén dicséretesként említette a thai-ok toleráns hozzáállását, ami szerinte sem a saját hazájában, sem a nyugati kultúrában nem ilyen fejlett. "Itt otthon érzem magam, örülnek nekem" - mondta. "Ennél már nem is lehetne jobb".

"Thaiföldön a szépségversenyek azért nagyon népszerűek, mert a szépségnek sokkal fontosabb szerepe van, mint a nyugati kultúrákban" - állítja Philip Cornwel-Smith, a "Nagyon Thai: mindennapi közkultúra" című tanulmány szerzője. Szerinte a thai-ok híres szexuális toleranciájának magyarázata pedig az lehet, hogy buddhistaként úgy tartják, a transzszexuálisok előző életükben házasságtörő férfiak voltak, és hogy előző vagy következő életükben maguk is voltak vagy lehetnek még ebben a helyzetben.

Magyar kapta a legmelegebb fogadtatást

Gyöngyösi Nándi, a legnépszerűbb meleg

És hogy ne teljen magyar siker nélkül a hétvége, Gyöngyösi Nándi, a Mr. Gay Hungary cím birtokosa díjat nyert a melegek világ-szépségversenyén. Az idén másodszor megrendezett, szombat esti Mr. Gay International versenyen összesen három díjat osztottak ki, ebből kettőt, a Mr. Gay International és a Mr. Fitness címeket a zsüri ítélte oda, a magyar fiú pedig a közönségdíjat, azaz a Mr. Popularity címet nyerte el. A pride.hu információi szerint az első helyezett Nathan Shaked modellszerződéssel, egy karib-tengeri és egy Puerto Vallarta-i utazással lett gazdagabb, és a tavalyi győztestől, az Egyesült Államok-beli Jesse Basham-től vette át a koronát. Második helyen Hollandia, a harmadik helyen az Egyesült Államok legszebb meleg férfija végzett, a Mr. Fitness címet pedig az ausztrál versenyzőnek ítélték. Érdkesség még, hogy a nemzetközi mezőnyben Vatikánváros legszebb meleg férfija is ringbe szállt a győzelemért.

Gyöngyösi Nándi, azaz Mr. Popularity a júliusban megrendezett Mr. Gay Hungary győzteseként képviselte hazánkat az Egyesült Államokban rendezett versenyen, augusztusban pedig megnyerte az Amszterdamban megrendezett Mr. Gay Europe választást is. Az európai versenyt egyébként jövőre Magyarországon rendezik.