Az arcom börtön - mondta Fakhra Younus tizenkét évvel ezelőtt, miután férje, közös gyerekük szeme láttára, álmában savat locsolt arcára. Tizenkét évi kezeléssorozat és műtét után feladta a reményt, hogy támadója megbűnhődhet, és véget vetett életének.

Harminchárom évesen, idén március 17-én a pakisztáni Fakhra Younus kiugrott egy római ház hatodik emeletéről, és azonnal szörnyethalt. Az egykori táncoslányt tizenkét évvel ezelőtt támadta meg akkori férje, Bilal Khar: egyik éjjel, közös (ötéves) fiuk szeme láttára öntött savat alvó felesége arcára, de azóta sem büntették meg érte, amért Younus öngyilkosságával akart tiltakozni – írja a Daily Mail.

Nem emberi

A tizenkét évvel ezelőtti támadás miatt a nő orra és szája szinte teljesen leolvadt, a haja leégett, egyik szemére megvakult, bal füle eltűnt, mellei eltorzultak. Az utóbbi tíz évben harminckilenc műtéttel próbálták meg helyrehozni, ahogy ő mondta, nem emberi megjelenését. "Az arcom börtön lett" – mondta kórházba szállítása után, fia pedig hozzátette: "ez nem az anyám".

Younus amint lehetett, Rómába utazott kezelésre, azóta is ott élt. Március tizenhetedikén egy üzenetet írt, amely szerint öngyilkosságot fog elkövetni, mert megnyomorítása nem járt jogi következményekkel, és mert a pakisztáni hatóságok sem mutattak érdeklődést ügye iránt. Aztán kiugrott az ablakon.

Következmények nélkül

Bilal Khart, a nő exférjét 2002-ben letartóztatták, és gyilkossági kísérlettel vádolták meg, de öt hónappal később, óvadék ellenében elengedték. Talán van összefüggés az események és aközött, hogy Khar befolyásos, gazdag család fia, mellesleg egykori miniszter. Az

8500, 14

A pakisztáni Aurat alapítvány szerint 2011-ben 8500 savtámadásnak, kényszerházasságnak és egyéb erőszaknak tették ki a pakisztáni nőket. Tavaly a kormány új törvényt hozott, amelynek értelmében a savtámadás elkövetőinek legalább tizennégy év börtön jár.

Ezek a támadások nemcsak Pakisztánra, de főleg az iszlám országokra jellemzőek. Korábbi cikkünket itt találja a témában.

öngyilkosság után, egy tévés interjúban ismét tagadta bűnösségét, mondván, egy másik, ugyanolyan nevű ember követte el a bűncselekményt. Hozzátette, exneje pénzhiány miatt, nem sérülései okán vetett véget életének.

Tehmina Durrani, Bilal Khar apjának exfelesége önként lett a támadás után Younus ügyvédje. Úgy véli, "az országnak elképesztően szégyellnie kellene, hogy tizenhárom évig egy másik ország ápolt egy pakisztáni nőt, mert sem igazságot, sem biztonságot nem nyújthattunk neki".