Van olyan anyuka, aki még a kulcsi gyilkosságokkal gyanúsított férfi elfogása után sem merte kivinni az utcára másfél éves gyerekét. A fejéri falut megrázta a döbbenetes mészárlás, főleg, hogy a családot elég rendesnek ismerték, bár azt is sokan tudják, hogy az apa csalás miatt ült börtönben, és csak pár éve szabadult. Az egyik helyi szerint a csalásból származó pénz helyének titkát megtartotta magának, úgy véli, ez is lehetett indíték.

"Jött egy srác, hogy ki akarja irtani valaki a családját" - mondta a Velvetnek a kulcsi négyes gyilkosságról a szomszédban lakó Bacsa Lajos. Az említett srác a gyanúsított lánytestvérének volt a barátja. Bacsa a hírre fel akart menni a házhoz, de a véres ruhájú férfi figyelmeztette rá, hogy az veszélyes lenne. Ekkor tudta meg Bacsa is, mi történt: reggel ijedten telefonált a fiatalembernek a barátnője, hogy baj van, ezért felment a házba, ahol dulakodott a gyanúsított H. Csanád Jutassal, aki megsebesítette, majd elmenekült.

"Zárkózott család volt" - visszhangozta a többi falubelit Bacsa. A házuk szerinte hatalmas, 300 négyzetméteresre becsülte. "Nagy a ház, de nagy kupi van bent" - tette hozzá. A sokat emlegetett - vélhetően gyilkos - fegyvereket, a kardot és nyílpuskát emlegette Bacsa is, ezek dísztárgyakként voltak a házban - mondta, miközben a háttérben a rádió épp a gyilkosságról szóló híreket mondta. "A gyerekeket bezárták" - utalt rá, hogy a tavaszi szünet miatt a mészárlás napján minden gyerek a faluban volt, és a szülők most félnek őket kiengedni az utcára.

Bacsa Lajos szerint a problémák - és akár a gyilkosság - fő oka az lehetett, hogy a szocpolcsalásért elítélt családfőtől ugyan elvittek pénzt a rendőrök, "amit meg eldugott a Feri, azt eldugta. A családban amúgy sem  dolgozott sehol, senki, semmit", ráadásul "ki se mozdultak a házból". Ettől függetlenül nagy tisztelettel beszélt a családfőről: "Az öreg egy nagyon nagy úriember, egy doktor volt. Mégis ilyen a felfogásuk a gyerekeknek" - minősítette a legfiatalabb gyereket.

"Kár, hogy nem ő halt meg"

"Ez kicsit megrázta az embereket, engem is nagyon megrázott" - magyarázta egy - a kulcsi Hegyalja utcában lakó - nő, aki ugyan névről nem ismerte a házukban pénteken lemészárolt famíliát, de a boltban és az utcán gyakran összefutott velük. A falubeliek szerint a kisebbik fiú mészárolta le a családját - mondta el a nő. Tudósítónk mondta el neki, hogy hét érintettje van a mészárlásnak, amire egy "Aztamindenit!"-tel reagált. "Kár, hogy nem ő halt meg" - tette hozzá keserűen.

"A kolléganőm egy utcában lakik vele" - mondta a helyi nő, majd hozzátette, hogy ő is bent van a kordonon belül. Az említett nő épp kijött a kordonon kívülre, és megerősítette tudósítónknak az eddig tudottakat: a meggyilkolt családfő régen építési vállalkozó volt, félkész házakat kezdett megcsinálni. A börtönből nemrég jött csak ki, mintegy 2-3 évvel ezelőtt. "Az utcánk elején laktak" - taglalta a nő, aki csak köszönőviszonyban volt a családtagokkal. A gyanúsított szerinte "behúzódós volt".

Bezárkózótt az anyuka félelmében

A telken két ház is áll, az egyik az utcában lakó nő szerint az udvaron van, a másik fent a domboldalon. A nagyszülőkkel együtt heten laktak ott. A szomszédok is látták, ahogy a kapuján kijön egy sebesült férfi, riasztották is nyomban a mentőket. A faluban szerinte annyira félnek most egyesek, hogy az egyik anyuka nem is mer kimenni a másfél éves gyerekével az utcára, inkább bezárkóztak.

A kulcsi vasbolt egyik alkalmazottja is úgy tudta, az építkezési vállalkozó egy szocpolcsalási ügyben volt érintett. A családról elmondta, hogy együtt jártak be a boltba, és semmilyen törésvonal nem látszott köztük. A gyanúsított és megölt testvére átlagos, normális, jókedvű fivérek voltak, nem veszekedtek sohase, inkább ugratták egymást. A család sem volt se zajos, se perpatvaros, ezért az egész falu meg van döbbenve a tragédián. Riporterünk szerint a faluban kisebb beszélgető csoportok gyűltek össze megvitatni az eseményeket.

Kulcs legsötétebb napja

A családi tragédia péntek reggel történt a Fejér megyei Kulcs községben. A 24 éves férfi azzal gyanúsítják, hogy négy embert megölt, hármat pedig súlyosan megsebesített a családi tragédiában. Az egyik sérült rokon hívta ki a rendőröket reggel 9 óra előtt nem sokkal. Az első hírek még túszejtésről is szóltak, de hamar kiderült, hogy ilyesmi nem történt.

A gyilkos végzett az apjával, nagyapjával és bátyjával, illetve megsebesítette nagyanyját, anyját és két rokonát. Egyiküket kifelé menet szúrta meg a ház előtt, amikor az hívni akarta a rendőrséget. A karddal vagy bozótvágóval elkövetett mészárlás túlélőit budapesti, székesfehérvári és dunaújvárosi kórházakba szállították.

A gyanúsított órákig volt szökésben, mire a legalább hét kisbusszal kiérkező terrorelhárítók egy Kulcs közeli mocsaras területen elfogták. Ellenállást nem tanúsított.