Szerda este riasztás érkezett, csütörtökön hajnalban pedig már át is esett a májtranszplantáción azt a 23 éves tatai lányt, aki januárban a Facebookon küzdött az életéért. Szemler Renátának a szíve és a veséje kivételével minden belső szerve károsodott egy 2004-es autóbaleset következtében, de a legnagyobb gondot a mája jelentette - most van esélye arra, hogy idővel a többi szerve is rendbe jöjjön.

"Szerdán érkezett a riasztás, be is hoztak bennünket a kötelező vizsgálatokra, és csütörtök hajnal negyed ötkör közölték, hogy jó a donor. Onnantól kezdve jöttek megint vizsgálatok, fél ötkor tolták be a műtőbe a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, és délután kettő-fél három magasságában hozták ki" – mondta a Velvetnek annak a 23 éves tatai lánynak az édesanyja, aki januárban Segíts, hogy kaphassak májdonort címmel indított személyes blogot a Facebookon. Szemler Renáta több mint két évet várt májdonorra, a blogot pedig azért indította, mert nem akart tétlenül ülni – nem azért, mert így akart szervhez jutni, mondta akkor a Velvetnek.

A műtétet végző orvosok szerint, magyarázta az édesanyja, 1-2 napig tart a kritikus időszak, ami alatt nagy eséllyel fertőzés, szövődmény léphet fel, és kilökődhet a szerv. "Én inkább azt mondom, hogy legyen három vagy négy nap. Ma is azt mondta az orvos, hogy örül, hogy túlvagyunk rajta, de még ne örüljünk még felhőtlenül, én sem tudtam még átadni magam a teljes boldogságnak."

Még egy hónapot kórházban kell töltenie

Habár még nem lélegezhet fel teljesen a család, a tatai lány már így is nagyon boldog. "Most jöttem ki tőle, nagyon jól van, fantasztikus gyerekem van. Elképesztő, hogy valaki egy ekkora műtét után viccelődik és a testvérével tud beszélni telefonon. Azt mondta nekem, hogy 'anyukám, a jó isten velem volt, és az angyalkák vigyáztak rám'" – sírta el magát az édesanyja.

A tervek szerint a 23 éves lányt hétfőn engedik ki az intenzív osztályról, de a következő egy hónapot még a kórházban kell töltenie. Édesanyja elmondása szerint a gyógyulásra nem volt más mód, az orvosa kerek perec megmondta, hogy mindegy, milyen módszerekkel próbálkoznak, a máját már nem lehet megmenteni, mert "szar."

Autóbalesetben sérült meg

Szemler Renáta több mint két évet várt májdonorra, szíve és veséje kivételével minden belső szerve károsodott egy 2004-es, németországi autóbaleset következtében. A lány akkor 16 éves volt. Elvesztette a bal lábát – először térdből, majd vérmérgezés miatt combból csonkolták -, és jobb lábfejének egy részét is leműtötték. A medencéje mellett a jobb válla és a bordája is tört, sérült a mája, az epéje, a lépe, és a húgycsöve is, utóbbiba protézist ültettek, hogy önállóan tudjon vécézni.

2008-ban derült ki, hogy a gyógyszerek annyira tönkretették a máját, hogy donorra van szüksége. További egy évbe telt, mire felkerült a transzplantációs listára. Ugyanebben az évben a lépe hatvan százalékát elzárták lépmegnagyobbodás miatt. Tavaly májusban volt egy nyelőcsővérzése, a máján ugyanis már nem ment át a vér, és így tört utat magának. A nyelőcsövében aztán speciális gumigyűrűkkel elzárták az ereket, de a vérzés bármikor, bárhol előfordulhatott volna újra. Januárban még ettől rettegett, sokszor aludni sem mert egyedül.

A belső szervei nagy része rendbe fog jönni, mivel a mája egészséges, magyarázta Szemler Sándorné, Magdolna. "Azok gyógyulásnak indulnak, és utána megyünk tovább, ha olyan állapotba kerül, akkor mehet a rehabilitáció, és a plasztika" - tette hozzá.