Egyelőre úgy tűnik, áll a verzió, hogy a Kulcson előkerült csontok egy régi temető maradványai lehetnek, de egy helytörténész nem zárja ki azt sem, hogy kivégzett rablók csontjai fordulhattak ki a rögök közül. A rendőrség jelenleg várja a gépeket, amik feltúrják a telket. Eközben a Fejér Megyei Kormányhivatal már több mint félmillió forinttal segített a túlélőkön.

Kedden a kulcsi négyes gyilkosság helyszínén csontokat talált a földben a rendőrség. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a csontokat "egy derítőnek kiásott gödörben találták, ennek az oldalfalából estek ki". A rendőrség feladata most a környező talaj feltárása, és olyan eszközök, tárgyak keresése, amelyek támpontot adhatnak ahhoz, kiké is lehettek a csontok. R. Szabó szerint megbízást fognak adni egy külsős cégnek a feltárásra, mivel a rendőrségnek nincsenek meg a kellő gépei ehhez. Ezt követően vizsgálhatják csak meg a szakértők magukat a csontokat.

Az emberi maradványok eredetéről megkérdeztük Mosonyi Mihály helytörténészt is, aki szerint kevésbé valószínű, hogy az elterjedt pletyka nyomán valóban világháborús katonák csontjairól lenne szó. A falu honlapján ugyan az olvasható, hogy "a II. világháborút e kis falu is megsínylette, hiszen 1944/1945 fordulóján kétszer cserélt gazdát", de Mosonyi szerint nem folytak a környéken hevesebb harcok, néhány híradós katona esett csak el (6 német, 11 magyar és nem tudni mennyi orosz). "A háború után az összes szovjet, német és magyar katona holttestét összeszedték", majd a rácalmási temetőbe vitték Mosonyi szerint. Ez lett a Kulcson elesettek sorsa is.

Új teória 1919-ből

Egy újabb, eddig nem hallott történettel is előállt Mosonyi. Állítása szerint 1919-ben, még a Károlyi-kormány idején statáriumot hirdettek a környéken a sok rablás miatt. Három (más források szerint öt) rablót el is fogtak és agyonlőttek a rendfenntartók. Egy közülük biztosan nő volt, így Mosonyi szerint ha női csontokat találnak, ez a verzió is helytálló lehet. A kivégzésekről és a lelőttek neveiről hivatalos iratok is tanúskodnak Mosonyi szerint.

Mosonyi bizonytalan volt a másik közkeletű pletykát illetően, miszerint hajdanán egy temető feküdt itt. R. Szabó Ágnes ugyanakkor megerősítette a Velvetnek, hogy a rendőrség arról tud, egy rég elfeledett temetkezési hely mégis volt itt. A jelenleg is működő köztemető relatíve közel van a gyilkosság helyszínéhez (ide temették el szerdán az elhunyt négy családtagot is).

Több mint félmillióval segítettek a túlélőknek

Azonnali pénzügyi segélyt kaptak az ámokfutás túlélői - mondta el kérdésünkre Szabó Alíz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója. Szabó Alíz szerint "április 17-én vette fel velünk a kapcsolatot a kulcsi önkormányzat", aminek a két túlélő adott meghatalmazást erre. Így az említett gyorssegélyből, 522 ezer forintból sikerült állni a szerdai temetés költségeit is. A két túlélő a fenti összegből fejenként 87 ezer forintot kapott, ami fedezi a kórházban való kezelésük idején felmerülő költségeket.

Szabó Alíz szerint lesz még lehetőségük állami kárenyhítésre. Amint kiengedik őket a kórházból, kiderül, mit kell a tragédiával kapcsolatban még kifizetni (példaként a ház kitakarítását említette, amit az önkormányzat vállalt magára). A szolgálat  Áldozatsegítő Osztálya egyébként havi egymillió forintos keretből gazdálkodik, amiből a bűncselekmények áldozatait támogathatják (mindezt "a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami
kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvény" szabályozza)