Családi viszály állhatott a 92 éves néni, fia és annak élettársa megölése mögött. A gyanúsított K. Andrást vasárnap fogták el Budapesten, miután országos elfogatóparancsot adtak ki ellene. A férfi korábban már ült börtönben fegyveres rablás miatt. Most több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítja őt a rendőrség.

Több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítja a rendőrség a vasárnap hajnalban elfogott K. Andrást. A férfit egy nő és egy férfi megölésével gyanúsítják, de köze lehet a balatonakarattyai házban holtan talált harmadik ember halálához is, aki ellátatlanság következtében veszthette életét. A kettős gyilkosságot féltékenység motiválhatta - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgató-helyettese vasárnap Veszprémben.

Pogány Péter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyanúsított a gyilkosságokat április első napjaiban követte  el. K. András az emberöléseket elismerte, részletes vallomást nem tett, kihallgatása folyamatban van. A nyomozás részleteiről elmondta, hogy szombat délután az egyik sértett (egy 92 éves nő) fia telefonált a balatonalmádi ügyeletre, mert másfél-két hete semmit nem tudott Balatonakarattyán tartózkodó édesanyjáról, nem sikerült elérnie telefonon sem.

Holttestek a nyaralóban

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság járőrei a nyaraló kapuját zárva találták, a postaládában nagy mennyiségű újság, szórólap volt, illetve egy kulcscsomó. Azzal jutottak be a házba, és az étkezőben két halottat találtak: egy 70 éves férfit és egy 54 éves nőt. A szemle során, egy másik helyiségben egy 92 nő holttestére bukkantak a rendőrök.

A három halott kapcsolatáról Pogány Péter azt mondta: a férfi az idősebb nő unokaöccse, az 54 éves nőt mozgássérült, magatehetetlen nagynénje ápolására fogadta fel. Az elsődleges adatok, benyomások alapján a rendőrök gyanúja az volt, hogy ismerős követhette el a bűncselekményt, kutatásra semmi sem utalt, a haszonszerzési cél szinte kizárható volt - közölte a bűnügyi igazgató-helyettes. Az adatgyűjtés során a rendőrök telefonlistákat kértek be, így került látóterükbe K. András. Az 56 éves férfi az ápolónő korábbi élettársa volt, de az utóbbi időt fegyveres rablás miatt börtönben töltötte, ahonnan tavaly nyáron szabadult.

Elfogatóparancs a férfi ellen

A rendőrség szombat este adott ki elfogatóparancsot K. András ellen, akinek feltételezett tartózkodási helye Budapest IX., vagy X. kerülete volt. A rendőrök a férfit vasárnap hajnalban a IX. kerületben, egy bérház pincéjében elfogták, ellenállást nem tanúsított - mondta Pogány Péter. Közlése szerint a 54 éves nő autóját Polgárdi belterületén találták meg.

Pogány Péter kérdésekre válaszolva nem erősítette meg, de nem is cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a gyilkos késsel követte el a bűncselekményt, a két áldozaton több külsérelmi nyom látható, az idős asszonyon viszont ilyen nyomokat nem találtak, halálát valószínűleg ellátatlanság okozta.

Gyanús jelek

Bors szerint a helyiek láttak gyanús jeleket korábban: egy autó gyanúsan sokáig várakozott a ház előtt, illetve egy gyanúsan viselkedő férfit is láttak itt. A lap szerint egy éve költözött a pár a házba, a 92 éves nő egy baleset miatt, a lábadozás idejére költözött hozzájuk. A családban állítólag sok volt a veszekedés.

Az Index idézi a szomszédokat, akik az elmúlt két hétben az idős nő gyógytornászát sem látták, pedig előtte naponta járt ki betegéhez. A házban lakókat a Vasárnap Blikk szerint két hete nem látták a környékbeliek, igaz ez a rész is nyaralóövezet, ezért relatíve kevesen laknak itt.


Nagyobb térképre váltás

Áprilisban több nagy horderejű, hidegvérű gyilkosság történt a Dunántúlon. Először 6-án egy négyes gyilkosság híre rázta meg a Fejér megyei Kulcsot. Egy 23 éves férfi, H. Csanád Jutas gyűlölt családját irtotta ki kegyetlen módon. A csodával határos, hogy hárman túlélték az öldöklést. 17-én Sopronban, egy lövészklubban ölt meg két fiatal két férfit, mivel fegyvert akartak tőlük zsákmányolni további rablásaikhoz. Később három 18-19 éves középiskolást vett őrizetbe és gyanúsított meg a rendőrség az esettel összefüggésben.