Nem tanulnak egymás halálából a fényevők. Svájcban újabb áldozatot szedett az az őrület, hogy ki kell zárni a szervezet működéséből az emésztést.

Úgy tűnik, az 50 év körüli svájci nő látta az indiai gururól készült filmet, amiben a férfi állítja, 70 éve nem evett semmit, és mégis él - írja a Daily Mail. A nő a zürichi Tages-Anzeiger szerint 2010-ben tért át arra a diétára, amelynek lényege, hogy a napfényen kívül nem eszik semmit. Persze azt sem ette, csak fürdőzött benne. Az aargaui hatóságok most elismerték, hogy a nő még januárban éhen halt.

Az eset sajnos nem egyedülálló: a zürichi lap szerint német, brit és ausztrál követői is vannak az őrültségnek. A szektaszerű elmélet követői azt vallják, hogy az az energia, amit megspórolnak az emésztés folyamatában, fizikai, érzelmi és spirituális energiává alakítható. 1999-ben az ausztrál Verity Linnt a lakatlan Skót felföldön találták holtan. Ő 21 napig diétázott. Így járt egy másik honfitársa is, aki egy ausztráliai kórházban hunyt el.

A magyar fényevő férfi ügye bíróság elé is került, mivel ő túlélte a 2007-ben leleplezett böjtölést, de fia és terhes felesége nem. "Rájöttem, hogy a böjtkúra nem megfelelő módszer a tisztításra, soha többé nem fogok böjtkúrázni, ebből tanultam. A gyermekemet nem akartam megölni és veszélyeztetni sem" - mondta a férfi a Fővárosi Bíróságon az elsőfokú ítélet kihirdetésekor. Végül másodfokon kényszergyógykezelésre ítélték.