A 67 éves férfi tíz éve szenvedett motoneuron betegségben, aminek köszönhetően csak a szemét tudta mozgatni. Pislogással írt végrendeletet először fogadott el bíróság, a döntésnek több kritikusa is van.

A bíróság hivatalosan is jóváhagyta egy teljesen lebénult kétgyeremekes apa kérelmét, hogy kapcsolják le a kórházi gépekről, írja a Daily Mail. Az egészben nem is ez az érdekes, hanem hogy a 67 éves angol férfi egy motoneuron betegség miatt mindössze pislogással tudta kifejezni akaratát, amit a felesége tolmácsolt.

A döntést többen is mérföldkőnek tekintik eutanázia ügyben, mivel ez az első eset, amikor egy elsőfokú bíróság szembemegy a Legfelsőbb Bíróságnál elfogadott elvekkel, amelyek teljesen kizárják a páciens döntését hasonló esetben. A bírónő szerint a meg nem nevezett férfi élete így csendes és békés véget érhet.

Motoneuron betegségek

A motoneuron betegségekben egytől-egyig a gerincvelő és az agy mozgató idegsejtjeinek a működése romlik egyre kifejezettebben, s ennek következtében a bénulásig súlyosbodó izomgyengeség lép fel. Mindegyik kórkép az idegrendszer másik részét károsítja, és így mindegyikük elsődlegesen más izmokat, eltérő testrészeket érint. A motoneuron betegségeknek nincs specifikus kezelése vagy gyógymódja. Fizioterápiával a betegek izomereje fenntartható, és az izmok elmerevedése megelőzhető. (forrás: doktorinfo.hu)

Az angol törvényekben egyébként egy pont, ami szerint a végrendeletek alapján lehetősége van rá a súlyos betegeknek, hogy leállíttassák a kezelésüket, ezáltal pedig meghalhassanak. Ezt természetesen többen is kritizálják, mert a 2005-ben hozott törvény szerintük egyfajta kegyelemdöfést tesz lehetővé az orvosoknak.

Ebben az ügyben az a kérdéses, hogy mi számít végrendeletnek, mivel a tíz éve betegséggel küzdő férfi nem írhatott le semmit, ezért felesége az internetről töltött le egyet, amit a férj pislogással hagyott jóvá. Mivel egy szociális munkás, egy orvos, egy gondozó és egy tanú jelenlétében valaki aláírhatja ezt a beteg nevében, ez elfogadható élő végrendeletnek, azonban többen is kétségekkel fogadják az ötletet, hogy egy pislogás betudható-e beleegyezésnek.

Az igenlésre ad okot Jean-Dominique Bauby könyve és az abból készült film, a Szkafander és pillangó tartalma. Az Elle magazin egykori főszerkesztője az egész művet úgy hozta össze, hogy mindössze a bal szemét volt képes mozgatni egy agyvérzés következtében, és egy sajátos jelrendszert elsajátítva kommunikált a világgal. Így pislogta le betűnként a könyvet, amit többen a legjobb tanulmánynak tartanak bezártság-szindróma témakörben.

Az eutanázia következményei országonként mások, Svédországban már 2010-ben megtörtént az első legális passzív eutanázia, de a durvább dolgok sehol sem engedélyezettek, Angliában korábban nagy port kavart az anya esete, aki heroinnal végezte ki agyhalott fiát.