Elefánt méretű lábai vannak egy 10 éves fiúnak

2012.05.16. 19:42
Vincent Oktech-nek már másfél éves korában kiszúrták, hogy betegesen megnőttek a lábai, de pénzhiány miatt nem volt miből megműteni. Most az orvosok azért küzdenek, hogy elkerülhessék az amputációt.

Az ugandai Vincent Oketch még csak tíz éves, de a lábai már akkorák, mint a legdurvábban elhízott felnőtteknek. Oketch elefánthoz hasonló végtagjait egy ritka betegség okozza, a nyirokcsomói miatt idővel egyre jobban felduzzadnak. A probléma kiszűrhető lett volna, mert a szülei már másfél éves korában észlelték a rendellenességet, de sok helyi családhoz hasonlóan nekik sem volt pénzük orvosra. A helyzet jelenleg annyira súlyos, hogy Oketch járni sem bír, ráadásul duzzadt lábaira semmilyen nadrág nem jó, ezért szoknyákat kell hordania, hogy szabadon maradhassanak.

Vincent Oketch
Vincent Oketch
Fotó: Barcroft Usa

Az ugandai orvos, Isaac Osire még próbálja menteni a menthetőt, és brit szakértőkkel együtt próbálják felállítani a pontos diagnózist, reménykedve abban, hogy még meg lehet előzni az amputációt. Természetesen nem Vincent Oketch esete az egyetlen hasonló, a nála sokkal jobb háttérrel rendelkező Mandy Sellars Próteusz-szindrómás lábát 32 kilósan operálták le.