Még a pápa is elhatárolódik attól az őrült spanyol fesztiváltól, ahol egy ördögnek öltözött fickó kisbabákon ugrál át. Pedig komoly hagyományai vannak az El Colachónak, négy évszázada megtartják, hogy elűzzék a babákból és a faluból a gonoszt.

Az eddig is tudott volt, hogy a legtöbb furcsa népszokással Spanyolország rendelkezik. Hol máshol is lehetne elképzelni azt, hogy emberek egész nap paradicsommal dobálják egymást, vagy épp bikákkal tapostatják ki a saját belüket vagy a Ku Klux Klan által ellopott csúcsos csuklyákban menetelnek. A spanyol kis falu, Castrillo de Murcia lakosai ezeken is túl tud mutatni: itt az a divat, hogy egy bohóc élő, lélegző csecsemőket ugrál át.

Az ugráló fickó a képek ellenére nem udvari bolondnak van öltöztetve, hanem az ördögnek. Az El Colacho fesztivál keretein belül megrendezett babaugrás lényege, hogy a pattogással elűzze a gonosz szellemeket a gyerekekből és a faluból az ugró. A Daily Mail szerint 1621 óta működő eseményen idén kétszázan vettek részt.

A szellemek elűzéséhez a szülők kifektették egy odakészített matracra egyéves babáikat, majd jött az ugróördög a menő futócipőjével, és átvetette magát a többnyire nyugodt bébik fölött. Mindössze az egyik nem bírta a felette repkedő Gonoszt, el is sírta magát. Az ugrálás közben egy másik férfi ver egy dobot. Végül az idősebb gyerekeket, sőt a képek szerint fiatal felnőtteket is alaposan megkergeti az ördög, suhogtatva iszonytató korbácsát.

A fesztivál igen ellentmondásos, bár története során nem sérült meg eddig senki. Maga az ördögűzőt is foglalkoztató XVI. Benedek pápa tavaly már megkérte a spanyol katolikus egyházi vezetőket, hogy határolódjanak el az El Colachótól.