A szexuális indíttatású fojtogatás és a félelemből, azaz a tanú elhallgattatása miatt elkövetett fojtogatás is ritka Magyarországon. A fojtás pedig a legritkább esetben párosul szexualitással, jóval gyakoribb a nyereségvágyból elkövetett fojtás: amikor például nyugdíjasokat rabolnak ki, és párnát szorítanak az arcukra.

Bándy Kata feltételezett gyilkosának védőügyvédje azt nyilatkozta, P. László azt vallotta, meg akarta erőszakolni áldozatát, majd amikor ellenállt, a férfi fojtogatta. A győri gyilkosság feltételezett tettesét, P. Ottót hétfőn fogták el, a férfi először tagadta, majd beismerte, hogy megfojtotta a 42 éves asszonyt, akivel másfél éve élt együtt. A két eset ellenére, amik közel egy időben történtek, Magyarországon nem gyakori a fojtogatás, ráadásul ahány eset, annyi féle – tudta meg a Velvet a kriminológus szakértőtől.

A fojtás a legritkább esetben párosul szexualitással Magyarországon

"Annyit, amennyit valamennyien tudunk, csak azt tudom mondani, az egyik esetben lehet indulati, bántalmazási motívum mögötte. A gyilkossággal a potenciális vallomástevőt akarja eltünteni. Amennyiben szadista jellegű a késztetés, akkor nyilván az áldozat, vagy a másik fél szenvedése ami szexuális örömet okoz. Ahány eset, annyi féle" – mondta a Velvetnek Dr. Virág György kriminológus arra a kérdésre, mi a motiváció és az összefüggés a félelemből elkövetett és a szexuális indíttatású fojtogatások közt. Azt azonban, hogy hány gyilkosság végződik fojtogatással évente, nehéz megmondani pontosan, a rendőrség statisztikáiban nehezen kimutatható a gyilkosság e részlete, ráadásul esetenként eltér.

A kéjvágyból elkövetett fojtogatás és a félelem illetve a tanú elhallgattatása miatt elkövetett fojtogatás közti különbség esetenként változó, Kovács Lajos nyugalmazott ezredes elmondása szerint az előbbi  inkább a filmekben fordul elő, mint az életben. "A fojtás a legritkább esetben párosul szexualitással, nagyon látványos, amikor a könyvekben, filmekben szeretkezés közben megfojtja az áldozatát, de ez az életben nem ilyen sűrű. Amikor nyereségvágyból bemegy két betörő, otthon találnak egy nyugdíjast, és megfojtják az öreg nénit, ráteszik a párnát az arcára, nem ritka eset sajnos. Ha szexuális támadásról van szó, előfordul, hogy megfojtja, de nem mindig, van, hogy leszúrja, baltával feldarabolja. Nem olyan sűrű ez, havonta, kéthavonta van egy ilyen eset. Azért vagyok bizonytalan, mert ahol a férj megfojtotta a feleségét, és ott is maradt a helyszínen, arról mi nem igazán tudtunk, rögtön megtudták, ki a tettes. Mi olyan ügyekben dolgoztunk, akkor mentünk nyomozni, ahol ismeretlen volt a tettes" – mondta az ezredes a Velvet megkeresésére, és hozzátette, számarányok nélkül nehezen lehet megmondani pontosan, milyen gyakori a fojtogatás.

szituációs játékokat játszott lányokkal

Hogy esetenként mennyire eltérő a fojtogatás, Liebe Attila esete is példázza. A férfi 18 éves kora óta alternatív színházi szituációs játékai miatt került a bulvársajtó hasábjaira – a Sztanyiszlavszkij módszert használva rendszeresen fojtogatta a lánynövendékeket, egyikük ebbe belehalt. Liebe Attila a büntetését leülte, ám szabadulásakor ismét fojtogatós szituációs játékot játszott. 1998-ban két fiatal lányt kért meg arra az ózdi temetőben szereplőválogatás címén, hogy fojtogatással éljék át, milyen lehet a halál – véleménye szerint ezt a legnehezebb eljátszani a színpadon. A férfi a növendékeinek azzal magyarázta a bizarr szituációs játékot, hogy Jancsó Miklóssal közösen készít horrorfilmet, ehhez szükséges a szereplőválogatás – legalábbis ezt mondta Friderikusz Sándornak évekkel ezelőtt a márianosztrai fegyházból élőben kapcsolt Liebe Attila egyik növendéke.

A pszichológus szerint a fojtogatós szexuális bűncselekményeknél van rejtett motiváció. "A fojtogatós szexuális bűncselekményben, és az effajta perverziók során a megalázás és a győzelem a másikon a rejtett motiváció. Ez kapcsolódhat akár szexuális kielégüléshez is, de a legyőzés a lényeg. A kettő teljesen különböző. "Az ilyesfajta bűncselekmények hátterében nem az önöröm fokozása a cél, hanem a győzelem a másik felett.” – mondta a Velvetnek Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus.