A Velvet megtekinthette azt a faxot Karácsondon, amelyben az M3-ason tűzhalált halt négy ember hozzátartozóinak ajánl fel kártalanítást a baleset okozásával gyanúsított Eva Rezešová. A család állná a temetési költségeket és további kártalanításról is hajlandó tárgyalni. Az áldozatok rokonai nem válaszoltak még. Az elhunytak karácsondi házai is csendben vannak, egyes falubeliek pedig felkötnék Rezešovát.

Ugyan sok ház ablaka vak a tűző nap okán leeresztett redőnyök miatt, Karácsond ettől függetlenül is némának tűnik. A falu központjában zajlik az élet, iskoláscsoportok masíroznak a menzára, a gyöngyösi busszal meghozott diákok sétálnak haza, de a centrumtól kijjebb kakasszót is alig hallani. Az M3-as autópályán augusztus 21-én tűzhalált halt két család házánál sincs nyoma emberi mozgásnak.

Csend a házaknál

M.-ék háza az északi Puskin utcában áll, mint megtudtuk a szomszédoktól, nemrég újították fel közel egymillió forint értékben (a falu polgármestere később hozzátette, tudomása szerint még be sem fejeződött a felújítás). A kapunál sok kiégett mécsest találni. "Én felakasztanám" – mondja egyből a két házzal arrébb lakó Juhász Ferenc, mit tenne a baleset okozójával, Eva Varholíková-Rezešovával. Aztán szkeptikusan legyint, "úgyis kiadják Szlovákiának".

Az M. családról annyit mond, hogy "a Mátrában lakott a fiúk, a lányuk meg üzletes". A balesetben elhunyt M. György amúgy magának való férfi volt, Juhász úr évtizedek óta ismerte őt. Négy évig ő volt a falugondnok, innen ment nyugdíjba. Az üresen álló, leredőnyözött házra tekintve még annyit mond: nem lakik ott már senki, csak a gyerekek járnak át naponta "megetetni a jószágot", azaz néhány tyúkot és a kutyát.

A V. család Szabadság úti házánál van némi élet: két kutya csaholva ront a kerítésnek érkezésünkre, bent egy Lada áll az udvarban, a redőnyök felhúzva. Csengetésünkre azonban senki sem jön ki a – szintén mécsesekkel megrakott – kerítéshez. Az egyik közelben lakó szerint az elhunytak fia, "Lacika" él a háromszintes házban az élettársával és gyerekével. A távoli szomszéd szerette V.-éket, a buszsofőr családfő gyakran fuvarozta őt magát is. "Sok mindent mondanék, de azt ki kéne sípolni" – mondja a balesetre a nevét nem vállaló férfi.

Ellentmondó pletykák

Az eltűnt kamionos

Egyelőre nem jelentkezett az a magyar kamionsofőr, aki láthatta az aaz M3-ason történt balesetet – közölte szerdán a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szóvivője. A PMRFK augusztus 30-án a rendőrségi honlapon tette közzé, hogy egy Hatvan felől Budapest felé haladó kamionos szemtanúja lehetett a karambolnak, így várják a  jelentkezését. Beluzsárné Belicza Andreának, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a szemtanú egyelőre nem jelentkezett, de továbbra is várják hívását, vagy megjelenését.

A nyomozás állásáról a szóvivő elmondta: az igazságügyi, a műszaki, illetve a toxikológus szakértő véleményére várnak, hogy teljesebb képet kaphassanak a baleset körülményeiről. A toxikológus jelentése azért lehet kulcsfontosságú, mert a vétkes sofőr vérében ópiátot találtak. Az előzetes letartóztatásban lévő 35 éves szlovák nő még mindig nem tett vallomást – fűzte hozzá Beluzsárné Belicza Andrea.

A háza előtt feleségével üldögélő Juhász úr tudomása szerint a Rezeš-család 20 millió forintot ajánlott fel M.-éknek és V.-éknek is a baleset miatt. V.-ék szomszédja pedig arról beszélt, ő csak a temetési költségek fedezéséről tud. Szerinte sok helyi azt állítja, hogy a sok pénzből inkább csinálna egy alapítványt a Rezeš-család a hasonló balesetek áldozatainak.

A faluban mindenféle pletyka kering arról, mikor lesz M.-ék és V.-ék temetése, illetve miért késik ennyit. A késésről nagyjából egyeznek a vélemények, a rendőrség még nem adta ki a holttesteket, tartanak a DNS-vizsgálatok. A kocsmában egy férfi azt mondja, szerinte a család titkolja a temetés időpontját a sajtó miatt. Hozzáteszi, zártkörű temetés lesz, polgárőrök, rendőrök tartják majd távol a kiváncsiakat. Az önkormányzatnál mindezt cáfolták, biztos forrásaik szerint a temetés időpontja még mindig nincs kitűzve. Annyit tudni, hogy a család szűk körű, szolid temetést szeretne, az önkormányzat által tervezett megemlékezésről is lemondtak.

A fax

"Tóth M. Gábor ügyvéd úr [Eva Rezešová védője - a szerző] megkereste az önkormányzatot, rajtunk keresztül pedig a családot" – próbálta a helyzetet tisztába tenni Földi Csaba, Karácsond polgármestere. Ez a baleset utáni első pénteken volt, ekkor az ügyvéd telefonon Rezešék együttérzését akarta tolmácsolni és segítséget kért abban, hogy az önkormányzat közvetítse ügyfele szándékát az áldozatok családtagjainak. Az önkormányzat a kérést továbbította a családoknak, "viszont az ügyvéd és a családok közti kommunikációról információval
nem rendelkezünk" – tette hozzá a polgármester. Tóth M. augusztus 30-án egy faxot is küldött a polgármesteri hivatalba, amit a sajtóból elsőként láthattunk, de nem fotózhattunk le.

Eszerint Tóth M. Gábor ügyvéd azt írta, a Rezeš-család állná a temetési költségeket, és hajlandó más módon is kártalanítani a családokat. Az elterjedt híresztelésekkel szemben összeg nem szerepelt a faxban. Ennek létét Tóth M. Gábor telefonon elismerte a Velvetnek, hozzátéve, hogy "a büntetőeljárás eredményétől függetlenül ügyfelem a temetési költségeket vállalta és kártalanításról is hajlandó tárgyalni" (hangsúlyosan nem kártérítésről, mert ez a fogalom a vétkességet is magában foglalja).

A fax másnapján Földi Csaba polgármester levelet írt az ügyvédnek, amelyben – a családok kérése szerint – leírta, hogy nem tudja a továbbiakban vállalni a közvetítő szerepet, amit ezután a családok jogi képviselője fog ellátni. Hogy ő kicsoda, arra Földi sem tudja a választ. Az M. és V. családok a baleset óta amúgy sem igazán foglalkoznak a hasonló megkeresésekkel, ahogy Földi mondta, "amikor az első napokban beszéltünk, akkor sem az anyagiakkal foglalkoztak".