A kanadai tinédzser, Amanda Todd október 10-én lett öngyilkos, egy hónappal azután, hogy segítséget kért egy videóban, mivel egy férfi meztelen fotókat tett közzé a lányról a Facebookon, majd folyamatosan zaklatta őt. A férfit állítólag megtalálta az Anonymous névű hackercsoport, és most többen is az állítólagos zaklató fejét követelik.

A hackerekből álló Anonymous csoport egy vidóben meg is nevezte azt a 32 éves férfit, aki szerintük felelős Amanda Todd haláláért – írja a Daily Mail. Amanda Todd az a 15 éves kislány, aki Október 10-én lett öngyilkos azután, hogy többek között ez a férfi, és iskolatársai sorozatosan megalázták, miután a Facebook-ot körbejárta egy róla készült meztelen fotó.

Amanda Todd egy héttel azután akasztotta fel magát otthonában, hogy a Youtube-on közzétett egy videót, amin elmesélte a vele történteket és gyakorlatilag segítséget kért. Mint kiderült, mikor a lány még csak 12 éves volt, egy férfi csetelés közben arra kérte őt, hogy mutassa meg a melleit, egy évvel később pedig az erről készült fotót a férfi közzétette Facebookon.

Most a magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport is beszállt a történetbe, és egy 32 éves férfit vádolnak. Az Anonymous csoport egyébként azért küzd, hogy a világháló továbbra is egy mindenki számára cenzúra nélkül elérhető hely legyen, és emiatt folyamatosan internetes támadásokat hajtanak végre. Az eddigi legismertebb akcióik közé tartozik a New York-i tőzsde honlapjának feltörése.

Az Amanda Todd “támogatói” által létrehozott Facebook oldalon mindenkit óvatosságra intenek – főleg az Anonymous csoport videója után –, attól félnek ugyanis, hogy az igazságszolgáltatáson kívül torolják meg Todd halálát. A videón, amit az Anonymous csoport tett közzé, egy álarcos ember az általuk vádolt 32 éves férfi születési dátumát és lakcímét is elárulja. Azt is elmondja még, hogy a férfi, aki szerintük Amanda Todd zaklatója volt, több fiatal lányt is megzsarolt, illetve egy kiskorú lányokról készült fotóalbuma is volt. “Ő egy undorító tagja társadalmunknak, és meg kell bűnhődnie” – mondja a videóban a maszkos alak, majd hozzáteszi, egyelőre csak feltételezés a részükről, hogy ez a férfi volt Amanda zaklatója, de ha mégsem, akkor sincs gond, mert legalább elfognak egy újabb pedofilt.

Az Anonymous “közleménye” után nem sokkal máris csoportok jöttek létre a legnagyobb közösségi oldalon, akik szinte mind a férfi halálát követelik. A CKNW riporterei a videóban hallható cím alapján megpróbálták megkeresni a 32 éves állítólagos zaklatót, de nem találták otthon. A férfi szomszédai viszont elárulták, hogy a lakásában szinte minden hétvégén óriási bulik vannak, ahol rengeteg fiatal lány szokott megjelenni. A kanadai rendőrség nem erősítette meg, hogy az Anonymous csoport tényleg azt a férfit találta-e meg, aki bármilyen szinten is felelős lehet Amanda Todd haláláért, de a szóvivőjük elmondta, tisztában vannak azzal, hogy van ez a videó, és hogy valakit megneveztek benne. Todd családtagjai sem biztosak abban, hogy a hackercsoport által tett jelentés pontos, vagy igaz lenne. Állításuk szerint a rendőrség már nyomoz egy Amerikában élő személy után, akiről azt feltételezik, hogy tényleg köze lehet a történtekhez.

Egy Amanda Todd tiszteletére tartott hétfői megemlékezés közben a lány barátai azt mondták, tudták, hogy van egy harmincas férfi, aki évek óta zaklatta Amandát. Az iskola igazgatója, Paul McNaughton pedig elmondta, hogy borzasztóan sajnálják a lány halálát, de állítása szerint ők mindent megtettek érte, mikor hozzájuk fordult segítségért. Amanda Todd halála után egyébként egy helyi politikusnő már egy kampányvideót is készített, amivel megpróbál fellépni a zaklatások és a megalázások ellen.