Katie Piper arcát öt évvel ezelőtt savval öntötték le, amitől fél szemére megvakult, és nem csak arca, hanem nyelőcsöve is összeroncsolódott. Több mint 150 műtéten esett át az elmúlt években, és végre az utcára is ki tud lépni anélkül, hogy az emberek reakcióitól rettegne. Újra műsorvezetőként dolgozik, és más, hasonló balesetet szenvedett nőknek próbál segíteni, miközben a pozitív gondolkodásra buzdít mindenkit.

“Az apám azt mondta, hogy meg kell becsülnöm/értékelnem kell a sötétséget, mert csak akkor tudok felnézni az égre, hogy lássam a csillagokat” – mondta a savval leöntött brit modell, Katie Piper. Piper életében eddig valóban legtöbbször sötétség volt, ugyanis a volt modell és tévés műsorvezető 2008 elején, a Facebookon ismerkedett meg Daniel Lynch-csel, aki nem sokkal kapcsolatuk kezdete után összeverte és megerőszakolta őt – írja a brit Metro újság. Nyolc órányi fogvatartás után végül hazavitte a nőt, de Lynch nem adta fel, és folyamatosan telefonon zaklatta Pipert, és rávette őt, hogy menjen el egy közeli internetkávézóba. A kávézóba menet Lynch egyik ismerőse savat öntött Piper arcába, amitől a nő bal szemére megvakult, orra egy részét és egyik fülét is elvesztette. A sav még a nő nyelőcsövét is szétmarta, és az eset után szinte könyörgött anyjának, hogy ölje meg őt. ezután hét hetet töltött kórházban, ahol orvosai egy még élesben nem tesztelt kezelésnek vetették őt alá. Eltávolították az arcát, majd a bőrt egykollagén-tartalmú anyaggal helyettesítették, amire később a nő fenekéből és hátából vett szövetet építették rá. Katie Piper sokat fogyott, roncsolódott nyelőcsöve miatt pedig sokáig beszélni, és enni sem tudott. Támadóit, Lynchet és cinkosát, Stefan Sylvestre-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Katie Piper most, hogy rengeteg orvosi beavatkozáson van túl, újra műsorvezetőként dolgozik, és egy alapítványt is létrehozott olyan nők számára, akik külsejét szintén hasonló égési vagy baleseti sérülések tették tönkre. Piper szerint leginkább szülei bátorításának és optimizmusának köszönheti a felépülését. “Tudatosan pozitívan álltak hozzám, még akkor is, ha nem pont úgy érezték legbelül. ezzel sokat segítettek” - mondta Piper.

Piper anyja minden orvosi beavatkozás után fotókat készített lánya roncsolódott arcáról, és a fotókon látható fejlődés is sokat segített a nőnek. Katie Piper több mint 150 műtéten esett át, és még kettő van hátra. Az első műtét során az orrsövényét, a másodikban a szemét operálják majd meg, mivel a szaruhártyája is roncsolódott a támadás során. Katie Piper még a rengeteg műtétre is pozitívan tud csak gondolni, és mázlinak tartja, hogy angliában ezeket állja a társadalombiztosítás, mert az USA-ban ezért borzasztóan sokat kéne fizetnie. Arra is folyamatosan örömmel csodálkozik rá, hogy mennyit fejlődött az orvoslás, mert a korábban hasonlóan sérült embereket nem tudták még így helyrerakni.

Katie Piper felépüléséről és a műtétek sorozatáról TV műsor is készült, amitől a nő azt várja, hogy az égési sérülések túlélőit könnyebben befogadja majd a társadalom, mellette pedig abban is reménykedik, hogy ezentől nem fognak butaságokat kérdezni tőle az emberek, hogy mi történt az arcával. Katie Piper állítólag rengeteg olyan üzenetet kap Twitteren, amikben azt írják neki, hogy mennyire rosszul sikerült az arcfelvarrása. Ezeknek az embereknek valószínűleg fogalma sincs arról, hogy mi történt az egykori modellel. “Ha valaki saját maga választja azt, hogy plasztikai műtéteken essen át, még akkor sem illdomos azt kommentálni, mert sosem tudhatja az ember, hogy a másik miért döntött a műtét mellett. Bármi történhetett vele. Az ilyen üzeneteket nem értem, hogy írhatja egy felnőtt ember. Nagyon éretlen dolog” – fakadt ki a gúnyos hozzászólásokon Katie Piper.

Piper nemrég ünnepelte a 29. születésnapját, amikor barátjával egy londoni arénába is elment megnézni a Michael Jackson - The Immortal World Tour show-t. Sokáig viszont a házat is alig merte elhagyni, miután kijött a kórházból. “Nem a sérülések törtek meg igazán, hanem a dolog lelki része. Az, hogy emberek közé kell mennem, hogy mik lesznek a reakciók” – mondta Piper. Mára már rendszeres vendége a vörös-szőnyeges rendezvényeknek, és nemrég Ascot-ban, a lóversenyen is megjelent.