Brutális, előre eltervezett gyilkosság áldozata lett az öt napja eltűnt felsőmocsoládi kisfiú, Szita Bence. Nevelőanyját és két hajléktalant már őrizetbe vettek, az indítékot még nem hozták nyilvánosságra. Ép ésszel nehezen felfogható, miért tesz valaki ilyet egy gyerekkel. A fiú emlékére sokan gyertyát gyújtottak Kaposváron.

Az egész országot megrázta a hír, hogy megtalálták az öt napja eltűnt 11 éves kisfiú, Szita Bence holttestét egy Kaposvárhoz közeli erdőben. Pénteken még civilek is nagy erőkkel keresték a gyereket, a rendőrség azonban akkor már sejtette, hogy nem kerülhet elő élve a kisfiú, és ahogy az a szombat délutáni sajtótájékoztatón kiderült, igazuk is lett. Az előre kitervelt, brutális bűncselekménnyel három embert gyanúsítanak, a fiú nevelőanyját, P. Erikát, és két kaposvári hajléktalant, mindhármukat őrizetbe vette a rendőrség, előzetes letartóztatásuk indítványozása várható.

Kusza háttér, kiegyensúlyozott család

A szövevényes háttér ellenére Szita Bence harmonikus környezetben élt nevelőapjánál, Gyöngyi Sándornál, aki édesanyja korábbi férje volt, és akitől a fiú anyjának lánya is született. Három éve lakott nevelőapjával és féltestvérével Felsőmocsoládon, Kaposvár közelében. Az idillt csak az rontotta, hogy Gyöngyi kaposvári barátnője, P. Erika Bencével hasonló korú fia nem jött ki a fiúval. A felsőmocsoládiak úgy nyilatkoztak a Velvet tudósítójának, hogy emiatt a nevelőapa kifejezetten megkérte az asszonyt, hogy fiát ne hozza magával, amikor őket látogatja, ennek ellenére a nyári szünetben időnként mégis feltűnt Felsőmocsoládon.

A gyanúsított P. Erikát nem nagyon ismerték a faluban, arról, hogy mi vezetett a borzalmas bűncselekményhez, csak találgatnak a helybeliek. A ház előtt néhány mécses emlékeztet a tragédiára. „Egy anya, aki maga is 9 hónapig a szíve alatt hordja a gyermekét, hogyan volt képes ezt megtenni?" – nézett rànk kérdőn az egyik szomszéd.

A kisfiú P. Erikával volt október 29-én, eltűnése napján is, az asszony a késő esti órákban jelentette be a rendőrségen, hogy a fiú a kaposvári Tesco parkolójában veszett el néhány órája. A biztonsági felvételeken azonban semmi nyoma volt a fiúnak, így az asszonyt újra kikérdezték, vallomásai azonban egyre zavarosabbak lettek. A rendőrség ezt követően nagy erőkkel, budapesti kollégáik bevonásával folytatta a nyomozást. A kisfiú holttestét szombat délelőtt találták meg.

P. Erika és tettestársai indítéka egyelőre nem ismert, de sok jel arra mutat, tudatosan készült arra, hogy a kisfiút meggyilkoltassa. A Hír TV riporterének kérdésére a Somogy megyi rendőrkapitány, Piros Attila elmondta, a kisfiú nevelőanyja és a két másik gyanúsított kaposvári hajléktalan között szándékos volt a kapcsolatfelvétel, de azt, hogy a kapcsolatfelvétel mögött mi állhatott, nem árulta el a rendőrkapitány a nyomozás érdekében. Az is kiderült, hogy Szita Bence már nem élt, amikor október 29-én eltűnését bejelentették. Az MTI tudósítójának a  főkapitány azt mondta: olyan választ kapott a két kaposvári hajléktalan felbujtásával és gyilkossággal gyanúsított kaposvári nőtől, amit nem kívánt megosztani az újságírókkal. Azonban az adott válasz is azt erősítette, hogy indokolt az elmeorvosi szakértői vizsgálat elrendelése.

P. Erika frusztrált lehetett, de senkinek sem tűnt fel

A kaposvári nő szomszédai döbbenten állnak a történtek előtt. A város kertesházas övezetében találtuk meg a házat, ahol az asszony 11 év körüli fiával élt. Otthonuk alig két kilométerre fekszik a Tescotól, az asszony a rendőrség először azt mondta, ennek a hipermarketnek a parkolójából tűnt el a kisfiú.

A szomszédok rendes, de zárkózott embernek ismerték, és azt is elmondták, fia, akivel Szita Bence nem találta meg a közös hangot, egy futó kapcsolatból született, a nőnek egy korábbi házasságából van egy felnőtt lánya is. A kisfiú születését P. Erika közelben lakó szülei nem fogadták kitörő örömmel, sokáig nem is akarták látni unokájukat, aki súlyos vesebeteg volt. A nevelőapát, Gyöngyi Sándort látták néha a nő házánál, de megerősítették azt, amit a felsőmocsoládiak mondtak: a nő csak a hétvégéket töltötte a férfinál, ilyenkor kisfiát nem vitte magával. A közösségi oldalakon persze már találgatják, mi lehetett az indítéka egy ilyen brutális gyilkosságnak, melyről a rendőrség egyelőre nem nyilatkozik, és úgy vélekednek, a nő számára Szita Bence jelentette az egyetlen akadályt, ami a párkapcsolatuk útjában állt.

Gyertyát gyújtottak

Még szombat este a Facebookon szerveztek gyertyás megemlékezést a Tesco parkolójához közel eső parkolóban a kaposváriak, itt 200-300 ember gyűlt össze. Tudósítónk úgy tudja, a családból nem bukkant fel senki, a búcsú csendesen, békésen zajlott, P. Erika sok ismerőse is megjelent. A helyszínre kivonult rendőröknek nem akadt tennivalója, az indulatok egyelőre csak a közösségi oldalakon szabadultak el.