A belize-i rendőrség ugyan még nem gyanúsította meg, a szoftverei miatt híressé vált John McAfee egyelőre rejtőzködik szomszédja erőszakos halála óta. Állítja, tart a helyi hatóságoktól, akiknek korruptságát már többször hangoztatta. A szomszédai ugyanakkor durva kiállású férfinek ismerik őt, és a gyanú szerint drogügyekbe és a helyi alvilágba is belekeveredett vagyonvesztése után.

Az 52 éves John McAfeenek semmi köze sincs a 67 éves Gregory Viant Faull megöléséhez – reagált a belize-i hatóságok által kiadott körözésre maga a vírusirtók atyja. A brit születésű amerikai szoftvermogult azzal gyanúsítják, hogy egy vita hevében agyonlőtte az említett szomszédot a közép-amerikai ország egyik kis szigetén, Ambergris Caye-en. A brit Daily Telegraph szerint azonban a belize-i hatóságoknak egyelőre nincs bizonyítékuk McAfee ellen, ezért nem is gyanúsították meg, csak tanúként akarják kihallgatni.

A Wired magazin érte el telefonon a rejtőzködő McAfeet, meg is kérdezték, mit tud a lövöldözésről. "Semmit, mást nem hallottam, csak hogy lelőtték. Úgy gondoltam, talán értem jöttek. Összetévesztettek vele. Rossz házba mentek be. Ő halott. Megölték. Ez megijeszt" – fogalmazta meg érzéseit tőmondatokban. Mialatt a rendőrség a házához ment kihallgatni őt, állítása szerint a tengerparton rejtőzött el egy kartondobozban. "Különösen kényelmetlen volt. De megöltek volna, ha megtalálnak" - tette hozzá.

McAfee két arca

A Gizmodo hétfőn arról írt, McAfee pár éve költözött a drogmaffia által uralt Belize-be (Mexikótól délre, a Yucatán-félszigeten fekvő egykori brit gyarmat). Állítólag drogügyekbe keveredett, a helyi alvilág is beszervezte, droglabort is működtetett, az interneten pedig tanácsokat adott a szerek használatához másoknak. A szomszédok szerint zajos és zűrös lakó volt, aki gyakran lövöldözött össze-vissza.

A Telegraph azonban jóval angyalibb képet fest róla. A lap szerint maga ellen fordította a belize-i vezetőséget azzal, hogy az országot "katonai diktatúrának" minősítette, és korruptnak nevezte a hatóságokat. A férfi elmondta a Wirednek, a hatóságok négy kutyáját is megmérgezték bosszúból. Állítólag a meggyilkolt Faull rühellte McAfee kutyáit, de maga az egykori szoftvervezér védte őt meg az interjúban, mondván sose bántana egy ebet. A szomszédok azonban más véleménnyel voltak róla, a kitetovált McAfeet senki sem tartotta épp barátságosnak.

McAfee vagyona

John McAfee az 1980-as években alapította antivírus szoftvereket gyártó cégét, amely a későbbi évtizedekben rettentően felfutott. Nagy vagyonra tett szert, 100 millió dollárt (22,3 milliárd forintot) fektetett be ingatlanokba Új-Mexikóban, Arizonában, Texasban és Hawaiin. 2008-ban költözött Belize-be, és nyomban létrehozott egy laboratóriumot, amelyben a dzsungel növényeiből vont ki hatóanyagokat, és gyógyszerkísérleteket folytatott.

Közben az Intel felvásárolta a McAfee céget, ráadásul beütött a gazdasági világválság, és McAfee vagyona 4 millió dollárra (892 millió forintra) csökkent. Laborját és otthonát áprilisban rendőrök szállták meg drogok és fegyverek után kutatva, de csak legálisan tartott pisztolyokat találtak. Szerinte ekkor ölték meg egyik kutyáját és az útlevelét is elvették azért, mert nem kent meg pénzzel egy helyi politikust. Őt is bilincsben vitték el, és szerinte csak az amerikai követség nyomására engedték szabadon.

A belize-i hatóságok mindenesetre nyugtatnak mindenkit. "Csak azért keressük, mert néhány kérdést fel akarunk tenni neki, mert ő is egy szomszéd" – mondta Alven Dawson helyi rendőrfőkapitány. Szerinte természetes, hogy egy gyilkosság után kihallgatják a szomszédokat. Eddig amúgy egyetlen bizonyítékot találtak, egy 9 milliméteres Lugerből származó töltényhüvely.