2002 és 2010 között ötszörösére nőtt a nemi sérülések száma, ami leginkább az egyre több elrontott puncidíszítésnek köszönhető. A kutatások szerint elkerülhetők lennének ezek, ha jobban felvilágosítanák a nőket a nemi szervek helyes ápolásáról.

Egyre több olyan nőt kell ellátnia a brazil egészségügynek, akik nemi szervi sérülést szenvednek. A megnövekedett számú beteg leginkább a borotválások okozta vágások és fertőzések miatt fordul orvoshoz, de köze van az ügynek ahhoz is, hogy egyre népszerűbbek a vajazzle-k, itthon is elterjedetebb nevükön szólítva puncigyöngyök. Ezeket az öntapadós gyöngyöket a leborotvált fanszőr helyére szokás tenni.

A “gyöngytetoválás” odaragad a testhez, ez okozhat több sérülést is a nemi szerveken, ráadásul a termék egyik legnagyobb rajongója, az angol realityszereplő Amy Childs azt is bemutatta mindenkinek, miképp kell ezeket használni, de a kutatás vezetője, Dr. Benjamin Breyer aggódik: “Az utóbbi pár éven drámaian megnőtt a hasonló sérülések száma, a második tanulmányunk szerint ötszörösére emelkedett 2002 és 2010 között” – mondta a Daily Mailnek Breyer, hozzátéve, hogy a nőknek sokkal jobban meg kéne tanítani, miképp kerülhetik el ezeket a baleseteket.

A helyzetet tovább rontja, hogy a nők kevesebben fordulnak orvoshoz a rosszul sikerült borotválásból vagy puncidíszítésből fakadó problémákkal a férfiaknál, ami miatt a nemi sérülések 70%-át még mindig férfiakon látják el. Leginkább a 18 és 28 év közötti férfiakon, akik az összes kezelés egyharmadát sajátítják ki, bár ők általában sportsérülésekkel kerülnek oda.

A már említett Amy Childs hívta magát egy időben a vajazzle királynőjének, és annyira bejött neki a testékszer, hogy nemrég hajra tehető verziót is piacra dobott, a biztos siker érdekében puncigyöngy hajra néven. Itthon is van a test összegyönyözésének rajongója, Tolvai Renáta felsőtestét például csak ezek takarták, bár ő nem erősítette a testére őket.