Magyarországon eddig senki nem kapott kártérítést a hibásnak bizonyult implantátumok miatt, most megszületett az ítélet. Akár perek százai várhatóak.

Szerdán délben hirdetett ítéletet a Dunakeszi Városi Bíróság Sz.Erika kártérítési perében, melyet a Magyarországon ún. PIP-implantátumokat forgalmazó Vidal-Medical Kft. ellen indított.

A bíróságon a felperes és az alperes ügyvédje jelent csak meg az ítélethirdetésre. Urhelyi Rita bírónő vagyoni kártérítés címén 500 000 forintot és kamatait ítélte meg Sz.Erikának, akinek 2006 októberében ültették be a kifogásolt implantátumokat. Az ítélet indoklásában a bírónő gyakorlatilag a sajtónak magyarázta el, miért és hogyan döntött, és mik az előzmények.

Megtudtuk, hogy a felperes 330 köbcentis implantátumokat helyeztetett be magának a Kontur Klinikán. Ezért 600 ezer forintot fizetett, melyből az implantátumok ára 150 000 forint volt. Tíz év gyártói garanciát kapott, szövődménymentesség esetén. 2008 decemberében egy ultrahang-vizsgálat után azt javasolták neki, hogy nézesse meg egy sebésszel. A felperes nem volt elégedett mellei formájával, ezért 2009-ben egy másik plasztikai sebészt keresett fel Székesfehérváron konzultáció céljából. December elején azonban a bal oldali implantátum kiszakadt, ezért megoperálták, és mindkét mellébe új implantátumok kerültek, illetve hasplasztikára és mellfelvarrásra is sor került.

2010 márciusában derült ki, hogy a francia egészségügyi hatóság felfüggesztette a forgalmazását a nem orvosi szilikonból készült implantátumok esetében, ezeket április elején itthon is felfüggesztették. A helyzetet nehezítette, hogy a mai napig nem derült ki, melyek a hibás darabok, és melyek kerültek ki a jó szériából.

A bírónő indoklásából kiderült, hogy a hibát megfelelően bizonyította az a tény, hogy felfüggesztették a forgalmazását a terméknek, így a felperes által kért vagyoni kártérítést jogosnak ítélte a bíróság. A felperes ugyan 1,4 millió forintot szeretett volna kapni, de ezt nem tartotta indokoltnak a bíróság.

Az alperes, azaz a forgalmazó ügyvédei kifogásolták, hogy Sz.Erika miért nem jótállásban, a Kontur klinikán cseréltette ki a hibás darabot, miért került sor mindkét implantátum cseréjére, és miért választott magasabb árkategóriájú implantátumokat, illetve miért volt szükség a mellfelvarrásra is.

A bíróság ítéletében kiemelte, hogy szabad orvosválasztás van Magyarországon, és mindenki ott műtteti magát, amit megfelelőnek talál, ugyanakkor a meghallgatott tanúk alapján jogosnak ítélte, hogy mindkét implantátum cserére került. Nem fogadta el azonban a mellfelvarrás költségének elszámolását, és a felperes által kért utazási költségének megtérítését, mivel a felperes maga választott lakóhelyétől távol élő orvost, illetve a hibás implantátum és a cseredarab közti árkülönbözet kifizetését sem. A per tárgya csak vagyoni kártérítésről szólt, mert Sz.Erika a per korábbi szakaszában visszavonta a nem vagyoni kártérítési igényét.

Kérdés, hogy a nyertes pert követően hányan bátorodnak fel, és indítanak hasonló pereket, és a megítélt kártérítéseket, hogyan fogja tudni kifizetni a forgalmazó.

PIP implantátumok

A francia PIP (Poly Implant Prothese) cég 2001-2010 között olyan implantátumokat gyártott, mely orvosi szilikon helyett ipari szilikont tartalmazott. Az implantátumokat Franciaországon kívül 65 országba exportálták. A becslések szerint 300 ezer nő szaladgál a bármikor kiszakadható implantátummal, Magyarországon 4700-5000 embert érint a probléma. A PIP-botrány 2010 tavaszán robbant ki, a cég vezetői ellen eljárás indult.

Magyarországon a Vidal--Medical Kft. forgalmazta az implantátumokat, a Magyar Narancs cikke szerint a cég a csőd szélén áll. Meglepő módon eddig csak két per indult a cég ellen, az előző perben a bíróság nem ítélt meg kártérítést a felperesnek.