Alig tud az Egyesült Államok magához térni a sokkból, amit a 20 éves tömegmészáros, Adam Lanza okozott, valaki máris bombával ijesztgetett telefonon. A megfenyegetett templomot, ahol épp a lövöldözés miatt virrasztottak a helyiek, kiürítették, bombát nem találtak. A gyerekgyilkosságok egyetlen pozitív következménye az lett, hogy egyesítette Connecticutot a gyász.

Egyesítette a Sandy Hook-i iskolai lövöldözés egész Connecticut államot, legalábbis a helyszíni fotókon ez látszik. A hétvégén együtt gyászoltak rokonok, barátok, ismerősök, ismeretlenek, keresztények, szikhek, papok, tűzoltók és az amerikai elnök. Az Egyesült Államokban ugyan nem ez az első iskolai mészárlás, de a tény, hogy kisgyerekeket lőtt halomra egy őrült, mindenkit sokkolt világszerte. Fellángoltak a viták az alkotmányban biztosított, laza fegyvertartási jog szigorításáról, egy rejtélyes magyar nyelvű levélről és az autizmusról (az elkövető enyhén autista volt).

Eközben az egyik templomi megemlékezést egy bombával fenyegető betelefonáló zavarta meg, ami miatt a rendőrség és a connecticuti gárda állig felfegyverkezve vonult fel, kiürítette a templomot, majd biztonságosnak nyilvánította azt.

A connecticuti Sandy Hook általános iskolájába december 14-én, helyi idő szerint reggel 9:35-kor ment be a 20 éves Adam Peter Lanza, miután öt perccel korábban otthonukban agyonlőtte édesanyját, Nancy Lanzát. A férfi az iskola különböző részein összesen 27 embert lőtt le 9:46-ig, majd magával is végzett. Eközben kiérkeztek a különleges rendőri erők, és átfésülték az épületet, de Lanzát már holtan találták. A férfi három fegyvert, köztük egy félautomata puskát használt.