Barátnője azt állítja, hogy a Thaiföldön megölt magyart, R. Pétert már nyáron halálosan megfenyegették, ezért Vietnamba akartak menekülni. Az elfajult üzleti vita után megölt magyar ügye egyes források szerint nem azt jelenti, hogy éledezni kezdene a thaiföldi magyar maffia, mások viszont azt állítják, már a leszámolások is megkezdődtek. Thaiföld igyekszik csírájában elfojtani a bűnszövetkezeteket, a területharcokat, mert az ország legnagyobb kincsét, a turizmust veszélyezteti ilyesmi.

Tanúvallomást tett a thai rendőrségen az országban november végén megölt magyar, R. Péter vietnami barátnője – írja a Phuket Gazette. A nő vallomásának lényege az volt, hogy barátját már augusztus óta fenyegették, ami miatt egyrészt többször kért segítséget a nagykövetségtől, másrészt úgy döntött, hogy barátnőjével Vietnamba költözik.

Figyelmeztették a gyilkosságra

„Júniusban találkoztam Péterrel. Samuira utaztam, mert látni akartam. Amikor augusztusban találkoztam vele, akkor valaki nagyon sokat hívta telefonon. Úgy tűnt, mintha veszekedtek volna. Péter azt mondta, egy Dávid nevű magyar férfi az, aki Koh Samuin él. Péter 170000 dollárnyi bahtot (kb. 36 millió forint) adott kölcsön neki, ami az ingatlanüzletéhez kellett. Később Dávid nem akarta visszafizetni ezt a pénzt” – nyilatkozta a barátnő a rendőrségen, akinek a nevét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

R. Péter az elmúlt hónapokban többször is Vietnamba utazott, júliusban tíz napot töltött az országban, szeptemberben egy hetet, októberben pedig majdnem az egész hónapot. Ezt megerősíti az a viszonylag jelentéktelen dolog is, hogy R. Péter facebookos adatlapján a tartózkodási helyét Ho Si Minhre állította halála előtt.

A nő vallomása után az ügyben egy újabb név került elő. Egy, csak Budaként emlegetett férfi, aki figyelmeztette R. Pétert arra, hogy meg akarják ölni. Ezt többek között egy hangfelvétellel is bizonyította, amit ő készített, és az volt hallható rajta, hogy a későbbi gyilkos, N. Gábor hogyan tervezi megölni.

„Augusztus végén Buda figyelmeztette, hogy Dávid (N. Gábor álnéven) tényleg meg akarja ölni, és hogy Dávid már meg is tervezte a részleteket. El akarta rabolni, arra akarta kényszeríteni Pétert, hogy írja alá, ruházza át rá a tulajdonait, beleértve azokat is, amelyeket Péter letétként kapott meg a kölcsönadott pénz miatt, aztán megöli őt, és a testét az óceánba dobja” – mondta a barátnő a rendőrségen. Ezután vette fel a férfi a kapcsolatot a nagykövetséggel, majd kezdte el megtervezni Vietnamba költözését.

A gyilkossággal gyanúsított N. Gábor neve felmerült egy Thaiföldön eltűnt, szintén magyar állampolgár ügyében is. Cs. Lászlót sokáig eltűntként kezelték, de az ügyben nyomozó Chilkó Lajos információink szerint egyre bizonyosabb abban, hogy a letartóztatott N. Gábor valószínűleg Cs. Lászlót is megölte.

A kitoloncolás a megoldás

Az, hogy ugyanabból, a Magyarországtól távoli régióból két olyan eltűnéses, gyilkossági ügy is érkezik, amiben magyarok öltek, tüntettek el magyarokat, könnyen feléleszti a gyanút, hogy valamiféle leszámolósdi indult el Thaiföldön. A téma elég érzékeny, attól függően, hogy kit kérdez az ember, más és más válaszokat kap. Magyar turisztikai cégek, valamint az országot megjárt turisták azt mondták az Origónak, hogy Thaiföldön sok veszélyes magyar bűnöző tevékenykedik, egymással rivalizáló bűnbandákba tömörülve, üdülőterületeket az irányításuk alatt tartva. Ezt viszont a thai környezetet belülről ismerő forrásaink határozottan cáfolták, inkább véletlen egybeesésekről, elszigetelt esetekről beszéltek, ahogy többek között a meggyilkolt férfi barátnője is.

„Nem hiszem el, hogy Pétert ilyen brutálisan megölték. Nagyon rendes fiú volt. Meg tudta volna állítani Dávidot (N.Gábort), de nem akart senkinek sem ártani. Szerintem többen is részt vettek Péter meggyilkolásában, de szerintem Dávid ölte meg őt. Úgy tudom, Péternek senki mással nem volt konfliktusa" – nyilatkozta a barátnő a rendőrségnek.

Hasonlóról számolt be egy, a helyi környezetet ismerő forrásunk. „A konkrét esetről annyit, hogy ilyen még nem volt. A gyilkos egy bűnöző, aki összeállt egy nem bűnözővel, közösen üzleteltek, és az áldozat pénzét, ingatlanát akarta lenyúlni. Ezt csinálta már Magyarországon is, ezért kapott jogerős börtönbüntetést. A 100 milliós összegről úgy tudom, hogy egy kölcsön volt, amit a bűnöző nem akart megadni a későbbi áldozatnak. Ilyen egyszerű a dolog, legalábbis az információim szerint" – mondta egy thaiföldi ingatlanüzletekben érdekelt forrásunk arról, hogy nem leszámolás kezdődött az országban.

Mivel Thaiföldnek és Magyarországnak nincs kölcsönös kiadatási egyezménye egymással, így egy ideig valóban a bujkáló magyar bűnözők egyik kedvelt célpontja volt a délkelet-ázsiai ország. De egyrészt a kiadatási egyezmény sem csodaszer, másrészt mára azért megváltoztak a viszonyok. „Már bárkit el lehet hozni. Thaiföld is Interpol tagállam lett, így ha ki tudom adatni az Interpol körözést, akkor ki tudjuk toloncoltatni, és akkor el tudjuk hozni” – nyilatkozta a Velvetnek a thaiföldi magyarok ügyében eljáró magánnyomozó, Chilkó Ferenc, a BRFK életvédelmi alosztályának egykori vezetője.

Ahhoz, hogy valakit kitoloncoljanak, az kell, hogy bizonyítani lehessen, hogy a keresett bűnöző az országban tartózkodik. Ezt próbálták például a mostani ügyben meggyanúsított magyarok nehezíteni azzal, hogy több útlevéllel, állampolgársággal is rendelkeztek. Ha sikerült bizonyítani, hogy a keresett személy az országban van, akkor kell az, hogy a személyt az Interpol körözze, valamint az, hogy olyan bűncselekmény miatt keressék, aminek öt évnél nagyobb a maximális büntetési tétele. Chilkó Ferenc elmondta, az utóbbi években ezzel a módszerrel több bűnözőt is sikerült már hazahoznia, hogy Magyarországon bíróság elé álljanak, úgyhogy a dolog működik.

Migráló, feltűnő orosz bűnözők és turisták

Különösen, hogy a thai hatóságok nagyon segítőkészek, ha arról van szó, hogy ki kell rakni egy új életet kezdő bűnözőt az országból. Több, külföldi bűnözőkkel foglalkozó thaiföldi cikk végén megtalálható például a 1178-as telefonszám, ami a bevándorlási hivatal gyorshívója, és kifejezetten kérik, hogy az emberek jelentsék be, ha gyanús külföldivel találkozik valaki. „Thaiföld arra nagyon vigyáz, hogy ott külföldi ne emberkedjen. Semmiféle nációnak nem engedik meg, hogy galerik, bűnbandák szerveződjenek, még az oroszoknak sem. Thaiföldnek a turizmus az első, mindent megtesznek, hogy a turizmus ne maradjon el, ezért nagyon jó a hatóságok, ügyvédek, nyomozók együttműködése” – mondta Chilkó. Hozzátette, az természetesen előfordul, hogy egy-egy bűnöző esetleg egy-két bűntárssal szövetkezve megpróbál magának teret nyerni, de ezek elszigetelt, egyedi esetek.

A thaiföldi Phuket Wan viszont arról ír, hogy az országba egyre több orosz bűnöző érkezik, ami megnöveli a bűncselekmények számát. „Pattajában van a legtöbb orosz. Amikor konfliktusba kerülnek egymással, akkor az egyik csoport továbbáll Phuketre vagy Samuira" – foglalta össze a helyzetet a rendőrség képviselője. Ez magyar szempontból annyiban érdekes, hogy magyarok viszont főleg Phuketen és Samuin vannak, így az orosz turisták és bűnözők mozgása miatt konfliktusba kerülhetnek az oroszokkal. A thai rendőrség szerint egyébként a magyarok jelenléte egyáltalán nem volt és jelenleg sem olyan feltűnő, mint az oroszoké. A cikk alatt lévő kommentek is arról szólnak, hogy mind az orosz turisták, mind az országban tartózkodó orosz bűnözők nagyon feltűnően viselkednek, több szórakozóhelyen ezért például táblával jelzik, hogy orosz állampolgár nem mehet a helyre. A rendőrség mostani nyilatkozata is annak a jele, hogy igyekeznek nagyon kézben tartani a dolgokat, pontosan követni az országba érkezők mozgását, szokásait.

A cikk alatti kommentekből az is kiderül, hogy az oroszok sok más országból származó turista rovására jelentek meg az országban. Az országban bujkáló magyar bűnözők viszont nem miattuk távoztak alapvetően. „A magyar bűnözők, a 'pucolósok' tulajdonképpen eltűntek. Nem tudnak megélni, nem tudnak addig bujkálni, amíg elévül az ügyük. A magyaroknak nincs pénzük befektetni, otthon általában már felélték a tartalékaikat a vállalkozók, szóval ez a helyzet. Semmilyen ingatlanmaffiáról nem tudok, nincs ilyen. Bűnözők vannak, de csak elvétve találni magyarokat, valahogy drasztikusan megcsappant a számuk, mert feladták magukat, mert nem bírták a végeláthatatlan szökést” – mondta az ingatlanüzletben érdekelt forrásunk.

Mindenkit meg kell kenni, és a dolog könnyen megy

„Itt is csak a jó üzletemberek működnek jól. Sokan azt hitték, hogy kijönnek, és majd nagy császárok lesznek, de aki otthon sem tud biciklizni, az itt sem tud” – mondta ingatlanos forrásunk arról, hogy kik és hogyan tudnak hatékonyan megmaradni a thai gazdaságban.

Thaiföldre jellemző, hogy viszonylag kiszámítható állam, de nagy a korrupció. A viszonylagos kiszámíthatóság annyit jelent, hogy ha valaki üzletelni akar, hivatalos ügyeket elintézni, akkor érdemes mindenkinek fizetni egy kis kenőpénzt, és akkor viszonylag flottul mennek a dolgok. „Thaiföldön is minden működik, csak minden másképpen, mint Magyarországon. Thaiföldön is óvatosnak kell lenni, hogy jó ügyvéddel írassa meg az ember a szerződést, mert földet például csak thai személy, vagy thai cég vásárolhat. Szóval, ha földet szeretne valaki vásárolni, akkor thai céget kell alapítania. A korrupció óriási, de főleg arról szól, hogy pénzért gyorsabban intézik el a dolgokat. Pénz nélkül nagyon lassan, vagy egyáltalán nem. Leveszik a külföldieket, de a thaiokat is. A külföldieknél azért magasabb a tarifa” – mesélt a thai viszonyokról ingatlanos forrásunk.

Aki Thaiföldön próbál vállalkozni, az jó ha odafigyel például olyanokra, hogy ne legyen thai ember nevén a megvásárolt telek, ingatlan, mert akkor a helyi törvények értelmében viszonylag könnyen ki lehet forgatni a külföldit a vagyonából. A szerződéseket viszont általában betartják, erről számolt be ingatlanos forrásunk, valamint Chilkó Ferenc: az országban kifejezetten jó a jogbiztonság, az aláírt papíroknak súlyuk van. Ráadásul a jól működő korrupcióban az ügyintézés például kifejezetten gyors és gördülékeny a beszámolók szerint.

Kevesebb a magyar, de virágzik a turizmus

A telekárak forintban a körülbelül 10 millió forintos összegtől a csillagos égig mennek, ingatlant építeni körülbelül 100-120 ezer forint/négyezméter áron lehet.

Összességében viszont egyre kevesebb a magyar Thaiföldön, legyen szó vállalkozóról, bűnözőről vagy turistáról. „Rengeteg német, francia, olasz, angol befektető van, magyar csak elvétve. A magyarok száma az utóbbi 4-5 évben nagyon lecsökkent, már se turista, se befektető sincs” – mondta ingatlanos forrásunk. A gyilkosság az egyik legnépszerűbb üdülőszigeten, Phuketen történt, amitől nem messze található a másik nagyon népszerű üdülősziget, Koh Samui. Ahol egy fél Budapestnyi területre körülbelül 300 hotel jut, itt mindenki megtalálhatja a számításait.

„Samuin rengeteg a külföldi, és minden működik, mint mindenhol. Vannak közlekedési balesetek, vannak néha komolyabb bűnügyek, de nem hiszem, hogy nagyobb lenne az arányuk, mint máshol. Viszont itt van piac mindenre, van fizetősképes kereslet. Aki ide jön nyaralni, az már megvásárolta a repülőjegyet, és az szívesen költ is. A gagyiturizmus már itt sem megy, tehát ha valaki valami okosat kitalál, amivel adni tud a turistáknak – legyen az bármi –, akkor sikerre, pénzügyi sikerre számíthat” – mondta ingatlanos forrásunk.