Betiltott étrendkiegészitőket foglaltak le a reptéren

2013.02.01. 11:37
Több mint 1000 védett gyógynövényt tartalmazó étrend-kiegészítőt foglaltak le a Liszt Ferenc Repülőtéren. A dolog érdekessége, hogy a kapszulák feltételezhetően nem a gyógynövényt tartalmaznak, hanem gyógyszerhatóanyagot. Melynek behozatala szintén tilos.

Tavaly novemberben a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) lefoglalt 1027 db P57 Hoodia Sliming Capsule elnevezésű tablettát – értesült a Velvet. Az RRI természetkárosítás miatt  indított eljárást, mivel a szer alapjául szolgáló Hoodia Goordoni védett növény, úgynevezett CITES engedélyes, ezért behozatala Magyarországra csak bizonyos feltételekkel lehetséges.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 5-10 cégnek van engedélye a behozatalra. A termék főleg az Egyesült Államokból, Szingapúrból, Kínából és Dél-Afrikából érkezik az országba, az utóbbi időben viszont főleg Kínából és Szingapúrból. A minisztérium felvette a kínai hatóságokkal a kapcsolatot annak érdekében, hogy az országot a megfelelő exportengedéllyel hagyhassa el a termék.

Hoodia Gordonii

A Hoodia Dél-Afrikában és Namíbiában őshonos. A védett növényt 1779-ben fedezték fel és írták le. A bennszülöttek jól ismerték a növényt, melynek az a jó hatása van, hogy csökkenti az éhségérzetet. A hatóanyagát 1977-ben izolálták, és P57-nek nevezték el. Védett növény, ezért behozatala és forgalmazása engedélyhez kötött.

A Velvet a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetében bevizsgáltatta a P57 Hoodia Sliming Capsule elnevezésű terméket, mivel felmerült a gyanú, hogy gyógynövényt nem, gyógyszerhatóanyag viszont tartalmaz. A kapszulákat a Vateráról szereztük be. Az Intézet által elvégzett vizsgálatból kiderült, hogy a termék sibutramint tartalmaz, melynek forgalmazása Magyarországon tilos. Az ügyben a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság rendelt el nyomozást.

Ennek ellenére a P57 Hoodia Sliming Capsule számos értékesítőnél kapható, a Vaterán 34 kereskedő kínálja a terméket, annak ellenére, hogy ezek legálisan be sem kerülhetnek az országba.

Ha természetkárosítás miatt indul az ügyben nyomozás, akkor akár három évig is tartó szabadságvesztés a tét, ugyanakkor a gyógyszerhamisítás jelenleg  csak szabálysértési kategória, mely 100.000 Ft-os bírsággal és elkobzással járhat.

A P57 Hoodia nem szerepel az OÉTI listáján, ahol az engedélyezett étrend-kiegészítőket tartják számon.

Ennek ellenére számos helyen, többek közt a Vaterán is sok kereskedő kínálta a terméket cikkünk megjelenésének idején. Az ügyben megkerestük a Veterát üzemeltető Allegroup.hu Kft-t is, ahol Bakonyi Attila kommunikációs munkatárs megkeresésünkre közölte, hogy fenntartják korábbi álláspontjukat: ha valamely hatóság értesíti őket, hogy jogsértő egy aukció, akkor azt azonnal felfüggesztik, kivizsgálják, és az eladót értesítik. Ebben az esetben ilyen megkeresés mindeddig nem érkezett – tette hozzá Bakonyi.

2012-ben 30 alkalommal állapította meg a NAV, hogy a hoodiából készült fogyasztószert tartalmazó küldeményeket CITES engedély nem kísérte, ezért összesen 190 ezer kapszula ilyen fogyasztószert tartott vissza 21 millió forint értékben, és természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságon.

Szibutramin

A szibutramin gyógyszerhatóanyag, melyet elhízás kezelésére használnak. A központi-idegrendszerben fejti ki hatását, melynek révén csökken az éhségérzet. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásával összhangban 2010. február 1-jén – további döntéshozatalig – felfüggesztette a forgalomban lévő, szibutramin hatóanyag tartalmú készítmények forgalomba hozatalát, így azok sem nagykereskedők által, sem gyógyszertárakban nem forgalmazhatók.

Forrás: Wikipédia