Gyakorlatilag ezt mondták azoknak a steubenville-i fiúknak az ügyvédei, akik tavaly nemi erőszakot követtek el egy teljesen részeg lányon. A nagy médiaérdeklődés övezte per szerdán kezdődött el, hosszú hónapok halálos fenyegetései és tüntetései után.

Szerdán elkezdődött annak a két fiatalnak a pere az ohiói Steubenville-ben, akik tavaly megaláztak és megerőszakoltak egy magatehetetlenül részeg lányt, majd az erről készült felvételeket megosztották az interneten. A New York Times szerint a bíróság semmilyen technikai és felvevőeszközt nem engedett be a tárgyalóterembe (Josh Boose azonban csalni készül, Twitterén követheti a tárgyalást). Friss: ő sem közvetíthet.

Ennek azért van jelentősége, mert az ügyben gyakorlatilag saját hatáskörben ítélkezett már az internet. "Mit kell itt még tárgyalni?" – tette fel a lakonikus kérdést Adam Nemann, az egyik védő. Az online felületeken a Facebooktól az Instagramig óriási viták alakultak ki róla, bűnösök-e a fiúk, elítélendő-e, amit tettek, hogyan bűnhődjenek. Az akcióba persze az Anonymous hekkerhálózat is beszállt. Jelenleg az egész város szomorú, amiért pár fiú tettéért megbélyegezték a közösséget.

Mi történt pontosan?

Augusztus 11-én a steubenville-i gimisek nagyokat buliztak, a 16 éves lány ekkor részegedett le teljesen. A 16-17 éves Trenton Mays és Ma’lik Richmond a vád szerint betuszkolta egy kocsiba, megerőszakolta, majd átvitték egy másik buliba, ahol ugyanezt megismételték (a vaginájába nyúltak, illetve orális szexre is kényszerítették). A lány másnap semmire sem emlékezett, de egy másik 23 éves lány kitwittelt fotókat a buliból. Októberben lett teljes a fiúk lebukása pár tanúvallomással. Ekkor kiderült, a válság sújtotta, egykor virágzó iparvárosnak a focicsapata maradt az egyetlen büszkesége, aminek tagjai ezért szinte bármit megtehettek eddig.

A válság hamar tetőzött: a New York Times első steubenville-i cikke után az Anonymous feltett az internetre egy videót, amin egy berúgott fiú élcelődik a megerőszakolt lányon. A szervezet az iskolát és a várost is felelősnek mondta ki, és két tüntetést is szervezett ellenük. Elkezdődtek a halálos fenyegetések minden oldal ellen, az esetet először kitwittelő lányt is betámadták.

Tiltakozott? Nem? Akkor beleegyezett!

Azóta Mike DeWine ohiói főügyész mindenkit megnyugtatott, az ügyet nem söprik szőnyeg alá. A védők állítják, nem történt erőszak, sőt, a lány döntése volt, hogy rengeteget igyon, majd a fiúkkal tartson. Ebből azt vezették le fura szillogizmussal, hogy beleegyezett a szexbe is. Az egyik vádlott védője úgy fogalmazott, a lány „nem mondott határozottan nemet", tehát beleegyezett az aktusba – írja a Salon.com.

Összesen negyven tanú és a sértett fog vallomást tenni a per során. Egy keddi sajtótájékoztatón a rendőrség és a város képviselői elmondták, nem lesz semmilyen fokozott biztonsági intézkedés a városban a tárgyalás napján, bár a helyszíni tudósítások beszámoltak pár cirkáló rendőrautóról –olvasható a SteubenvilleFacts blogon.