Nyilvánvalónak tűnik az eset: két 16 éves srác bulizás közben erőszakoskodott egy totál részeg tinilánnyal, a bíróság bűnösnek mondta ki őket ezért, pont. Pont helyett az amerikai médiában és közösségi portálokon azonban odabiggyesztettek egy vesszőt és egy "de"-t, és az áldozatot kezdték el okolni, amiért megerőszakoltatott. Mindez az amerikai sportkultuszra és az áldozat arctalanságára vezethető vissza.

Fél Amerika ki akarja csinálni a CNN hírcsatornát, amiért az ígéretes jövőjű jó tanulóknak állította be a steubenville-i erőszakolókat – írja a Gawker. "Elképesztően bonyolult – főleg egy olyan kívülállónak, mint én – végignézni, ami történt, ahogy ez a két fiatalember, akiknek ilyen ígéretes jövőjük volt, sztár futballjátékosok, nagyon jó tanulók voltak, szó szerint végignézni, ahogy úgy tűnik, darabjaira hull az életük..." – sajnáltatta a két, a bíróság által bűnösnek mondott fiút Poppy Harlow tudósító.

A CNN nagyon emberi próbált lenni, végig mutatta, ahogy az egyik fiú, Ma'lik Richmond zokogásban tör ki az ítélet hallatán. Sőt azt is mutatták, ahogy elhidegült apja is elérzékenyül. Paul Callan jogi szakértőt is megkérdezték, mi lesz a srácokkal. Szerinte regisztrált szexuális bűnözők lesznek, ami miatt a vállalatok is nehezebben fogják őket alkalmazni, illetve bárki utánanézhet majd a múltjuknak az interneten, nem lesz emiatt nyugtuk életük végéig. (A CNN azért próbált finomítani álláspontján a fiúk tettét elítélő Traci Lords énekesnő megszólaltatásával, ld. itt lent).

Az igazi felháborodást tehát az okozta, hogy az Egyesült Államok egyik vezető médiuma elítéltszexuális bűnözők jövőjén sajnálkozott. Holott Trent Mays és Ma'lik Richmond most is a steubenville-i focicsapat sztárjai lehetnének, ha nem erőszakolnak meg többször egy magatehetetlen, ittas tinilányt. A Gawker hozzáteszi, a helyzet azért alakulhatott így, mert a jogszabályok védik az áldozatot, aki egy arctalan valaki marad az emberekben, míg az elkövetők minden rezdülését követi a média, így ők emberiekké válnak a nézők szemében. Ráadásul a sportolók istenségi magaslatokban állnak Amerikában, így a közvélemény nem akarja elhinni, ha ezek az istenek hibáznak vagy bűnöznek (a Jezebel a doppingoló Lance Armstrong esetét hozza fel példának).

Nemcsak a mainstream média, hanem a közösségi média is a szemétkedés fóruma lett. A Public Shaming Tumblr összegyűjtött a Twitterről ilyen mocskolódásokat. "Steubenville: bűnős. Rosszul érzem magam a két fiatal fiú, Mays és Richmond azt tették, amit a legtöbb ember az ő helyzetükben tett volna" – írta Josiah. "szóval berúgtál egy partin és két ember kihasznált téged, ez nem erőszak, csak egy lúzer piás lotyó vagy" – fogalmazott Space Cowboy. "A steubenville-i történet túlságosan is ismerős. Legyetek felelősek a tetteitekért, hölgyek, mielőtt az ittas döntéseitek ártatlan életeket döntenek romba" – figyelmeztetett Kayla Jeter.