Egy pszichiátriai intézetbe hurcolt tunéziai aktivista olyan kiállásra késztette a ma ötéves FEMEN nőjogi harcosait, ami a szervezet új oldalát mutatta meg. A melleikkel az igazságosabb világért harcoló nők ugyanis már rég nem egy kis ukrán amazoncsapat őrsei, hanem egy globális márkát építettek fel.

Évek óta követjük a szerdán ötödik évét betöltött Femen nevű, Ukrajnából kiindult, megkapó tüntetéseket tartó mozgalom térhódítását, ami a Facebook-oldalukból következtetve új szintet ért el. A Femen ugyanis már akkora rajongói és követői bázissal, illetve kiterjedt fiókszervezet-hálózattal rendelkezik, hogy a világ bármely pontján pillanatok alatt találnak olyan aktivistát, aki képes pucér mellel kiállni a nők szexuális szabadságáért (vagy ahogy a napokban, Vlagyimir Putyin ellen).

A Femen kiválóan dokumentálja aktuális projektjeit a Facebook-oldalán.  Amikor például elkezdték a pszichiátriai intézetbe hurcolt Amina Tylerért folytatott kampányukat (erről lejjebb bővebben olvashat), borítóképükön az iszlám kedvelt színe, azaz zöld háttér előtt egy virtuális, nagymellű zöld nőalakot (pontosabban annak melleit) láthatták rajongiók. A melleket az iszlám holdsarló és ötágú csillag díszítette, fölötte-alatta pedig felirat állt: „free Amina! Titslamism" (Szabadítsátok ki Aminát! – jelenti a szöveg eleje, a titslamism pedig a tit-cici és az islamism-iszlamizmus szavak összevonása). Femen-felirattal és fekete háttérrel, de ugyanez a szervezet profilképe is.

Ami még lényegesebb, hogy a szervezet tagjai világszerte rohamra indultak az igaz ügyért. A LUZ nevű karikaturista támogatásával pucér aktivisták rohantak egy párizsi mecset elé, és felgyújtották a szélsőséges szalafisták zászlaját. A svédországi Malmőből is jelentettek tüntetést, a kanadai aktivisták pedig egyenesen a tunéziai nagykövetség elé vonultak pucérkodni Montréalban. Nagy-Britannia, Németország, Ausztrália, Belgium és Olaszország fedetlen mellei is csatlakoztak az akcióhoz, ami mostmár világosan megmutatta, a Femen valóban globális szervezet lett. Hogy ez mire lesz elég a szigorú iszlám törvénykezést követelő vagy alkalmazó országokban, az más kérdés.

Ki az az Amina?

Amina Tyler nevével ellentétben egy 19 éves tunéziai lány, aki a Femen Tunisia oldalára posztolt magáról meztelen képeket, magára pedig olyanokat írt, hogy "basszátok meg a morálotokat". A halálos fenyegetéseket is kapott nőt ezután elfogták és pszichiátriai intézetbe hurcolták. Egyes iszlamista prédikátorok a saría szerint megérdemelt 80-100 korbácsütés helyett a halálra kövezést támogatnák. Inna Sevcsenkó Femen-alapító 3 héttel ezelőttig kapcsolatban volt Tylerrel, aztán hirtelen eltűnt. Szabadon engedéséért 71 ezer aláírás gyűlt össze. Nem tévesztendő össze a később kitaláltnak bizonyult szír leszbikus bloggerrel, Amina Abdallah Arraf al Omarival.

Öt év a világ nőinek szolgálatában

A nemzetközi nőjogi mozgalommá vált Fement tehát 2008-ban, Ukrajnában alapította Anna Hutsol, akiről itt olvashat bővebben. Fontos alakjai még Okszána Sacskó, illetve Inna és Szása Sevcsenkó. Eleinte két témára korlátozódott tevékenységük: egyrészt tiltakoztak az ellen, hogy hazájukat csak szexturisztikai szempontból tekintse a világ relevánsnak, másrészt az ukrán belpolitikai problémákra akarták felhívni a figyelmet. Céljuk, hogy valódi párttá váljanak, ám amennyire népszerűvé teszi őket a fedetlen melles demonstrációs gyakorlatuk, annyira meg is nehezíti azt, hogy komolyan vegyék őket. A prostitúcióval kapcsolatos megmozdulásaikkal pedig olykorpont a céljukkal ellenkező hatást váltanak ki.

Az viszont biztos, hogy az európai politikai élettel kapcsolatos híradásokban egyre többször szerepelnek, és ez már nemcsak a csöcsöknek, hanem a célzott politikai akcióiknak köszönhető. Alábbi galériánkban vizuális ízelítőt talál pályafutásukból, róluk szóló cikkeinket pedig itt olvashatja.