Magyarországon elindult a Google Street View szolgáltatása, amivel utcaszinten járhatjuk körbe az országot, és természetesen egy csomó érdekességet rejt magában az érdekes térkép. Nyilván a különlegességek nagyja csak lassan derül majd ki, de néhány érdekességet már most is könnyű kiszúrni. Például eltűnő, feltűnő épületeket, vagy a temérdek prostit az utak mentén.

Jellemzően 2011 második felében és 2012 első felében készült képekkel elindult a Google Street View szolgáltatása Magyarországon is, vagyis egy olyan térképszolgáltatás, aminek  segítségével utcaszinten járhatjuk végig az országot.

A szolgáltatás számos szórakoztató pillanatot szokott szerezni az internetezőknek, könnyen akadhat az ember útszéli prostikra, vicces kedvű ausztrál álszexelőkre, esetleg nagyon ötletes reklámokra, mint például egy körbejárható ruhaboltra egy francia sípálya közelében. Hasonlók felfedezése várható a közeljövőben a Magyarországon elérhető szolgáltatásban is, de az ilyenek felkutatásához általában mázli, illetve idő kell. Azért egy pár dolog már néhány óra használat után feltűnik az embernek.

Olyan mintha lenne még vasfüggöny


Nagyobb térképre váltás

Például az, hogy ugyan Európa nagy részén elérhető már a Street View, de nem minden országban, például a velünk szomszédos Ausztriában sem. Így aki például Hegyeshalomnál megpróbálna virtuálisan kisétálni az országból, az úgy jár, mint a rendszerváltás előtt azok, akik csak úgy nyugatra próbáltak menni, nem fog neki sikerülni. Érdekesség, hogy például Horvátország irányába egészen könnyedén át lehet menni.

Eltűnő, feltűnő épületek


Nagyobb térképre váltás

Mivel a Street View-n látható képek nem egyidőben készültek az országról készült műholdképekkel, így ahogy az ember egyre jobban közelít az utcanézethez, úgy változhat sok esetben a terület, amit lát. A legjobb példa talán a Margit híd, aminél a Street View nézetben a felújított hidat látjuk, de a sima műholdképes nézetben még a régit. A Közraktár utcában a CET hirtelen ott terem, ha utcaképre vált az ember. Hasonló a helyzet a Zöld Pardonnal is, ami a műholdképen még elfoglalja a Petőfi híd budai hídfőjét, az utcanézetben viszont már nincs ott. Külön érdekesség, hogy a képek pont olyan ütemben készültek, hogy a Zöld Pardon a jelenlegi helyén, a Rákóczi híd budai hídfőjénél sincs ott, így a térkép alapján olyan, mintha nem is létezne.

Siófokon zombifilmet lehetne forgatni


Nagyobb térképre váltás

A képeket, ahogy írtuk jellemzően 2011 októbere és 2012 májusa között készítették. A Balatonnál télen jártak, így az is megnézheti, milyen kihalt a magyar tenger szezonon kívül, aki egyébként csak a nyár közepén megy le egy hétvégére a Palace-ba. A híres, hirhedt siófoki Petőfi sétányon egy árva lelket nem látni, minden épület be van deszkázva, akár egy posztapokaliptikus zombifilmben.

A Fekete Pákó utca hűlt helye


Nagyobb térképre váltás

A magyar Google Maps egyik érdekessége volt, hogy az egyik térképfrissítésnél valaki viccesen berakott egy Fekete Pákó nevű utcát Csepelre. Azóta sem derült ki, hogy ki tette fel a térképre a kamuutcát 2008-ban, mindenesetre a Google azóta törölte. Csak a hűlt helye látható, és az, hogy Csepelen azóta sem változott sok minden, ugyanaz az ösvény még mindig megvan, ahova a térkép az utcát jelölte.

Fáznak a prostik és rossz

A legtöbb kutakodó egyből az útszéli prostikra ment rá, találni is belőlük szép számmal. Ami szokatlan, hogy jóval kevesebbet, mint egyébként. A Google utcakép szolgáltatásához hasonló évek óta elérhető Budapesten egy román cégnek köszönhetően. A Norc autói nyáron járták körbe a várost, így például a rákospalotai szemétégetőnél kijelölt védett övezetben rengeteg utcalányt találni a térképet böngészve. A Google a hideg hónapokban járt körbe, ezért kevesebb a prosti a képeiken, de néhányat így is találni. Mint például azt a durva szocioképet, amit a Kamaraerdei úton fotózott leg a Google-autó, amin egy prostituált hordóba rakott tűznél melegszik az út szélén, és a képen még az is látszódik, hogy gondosan kikészített farakás várja néhány méterre, hogy folyamatosan táplálni tudja a tüzet.