A hétfőn elkezdődött tárgyalássorozat első napján már meghallgatták B. József elsőrendű, és K. József másodrendű vádlottakat. Mindketten részletesen beszámoltak a gyilkosságról, de vallomásaik ellentmondanak egymásnak. A nap P. Erika meghallgatásával zárul, aki a tárgyalóteremben is módosított vallomásán. A vádlottak szembesítése a második tárgyalási napra, keddre csúszik.

A hétfőn elkezdődött tárgyalássorozat első napján már meghallgatták B. József elsőrendű, és K. József másodrendű vádlottakat. Mindketten részletesen beszámoltak a gyilkosságról, de vallomásaik ellentmondanak egymásnak. A nap P. Erika meghallgatásával zárul, aki a tárgyalóteremben is módosított vallomásán. A vádlottak szembesítése a második tárgyalási napra, keddre csúszik.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Perceken belül kezdődik a Szita-ügy tárgyalása a kaposvári bíróságon, a teremben nagyjából 8-10 fős hallgatóság, jellemzően rokonság jelent meg, valamint rengeteg újságíró, főleg tévések. Körülbelül 30 fotós és újságíró van a teremben.

  • Gyöngyi Sándor, Szita Bence nevelőapja a tárgyalóba nem mehet be, mert tanúként lett megidézve, de a velvet kérdésére elmondta, egész nap itt lesz és figyeli az eseményeket. A feketébe öltözött férfi lányával, Lillával érkezett a törvényszékre. Mindketten nagyon feszültek, idegesek.

  • A három vádlottat két-két BV-tiszt kíséri, eléggé megtörtnek tűnnek mindannyian, nyoma sincs annak a rezignáltságnak, ami például a Bándy-ügy vádlottjára jellemző volt. A bíró nagyon segítőkész a fotósokkal, akik úgy körbeállták a vádlottakat, mint a hírességeket szoktákt, és folyamatosan őket fényképezik, de azért egy pár perc után rájuk szólt, hogy most már azért elkezdené a tárgyalást.

  • B. József elsőrendű vádlottat 14. életévét be nem töltött személy (előre kitervelt, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel) meggyilkolásával vádolja az ügyészség. A vád indítványozta, hogy mivel B. többször elkövetett már erőszakos bűncselekményeket, még feltételesen se bocsáthassák szabadlábra, vagyis tényleges életfogytiglani büntetést kapjon.

    K. Józsefet ugyanezzel vádolják, P. Erika harmadrendű vádlottat pedig mint felbujtót vonják felelősségre. A vádiratban az ügyészség fegyházban végrehajtandó büntetést és a vádlottak közügyektől eltiltását kéri.

  • Egyből egy pár perces szünettel indulunk, mert az ügyvédek nem tudtak eddig egyeztetni az előzetesben tartott vádlottakkal, úgyhogy most kaptak öt percet megbeszélni a stratégiát. Kivonultak a teremből, közben a bíró figyelmeztet mindenkit, hogy csöndben kövesse figyelemmel a tárgyalást.

  • A 11 éves Szita Bence nevelőapjával és annak nagykorú lányával élt Felsőmocsoládon. A kisfiú 8-9 éves korában került el anyai nagyanyjától, innentől nevelte őt Gyöngyi Sándor. P. Erika, (a III. rendű vádlott) az ő barátnője volt, aki hol együtt élt velük Felsőmocsoládon, hol Kaposváron lakott. Az ügyben szerepet játszik még P. Erika azonos korú fia is. Erről bővebben erre olvashat.

  • Erre nem lehet pontos választ adni, de az előzetes információk szerint a gyilkossághoz az vezetett, hogy P. Erika szerint Szita Bence miatt romlott meg a kapcsolata az élettársával, ezért úgy gondolta, hogy a kisfiú megölésével változtathat a helyzeten.

    A két, azonos korú kisfiú nem jött ki egymással. P. Erika és Gyöngyi Sándor emiatt egyre gyakoribbak lettek a viták - Gyöngyi azt kérte, élettársa fia ne jöjjön Felsőmocsoládra. Innentől kezdve P. Erika Szita Bencét hibáztatta a kapcsolat megromlásáért. Állította, Szita Bence valahogy megbetegítette őt, pusztán a létezésével.

  • "Ezt nem mondtam az elején, de természetesen ezt hadd kérjem meg" – mondja a bíró egy megcsörrenő mobil hangjára, vagyis arra gondol, hogy természetesen mobilozni sem szabad a teremben.

  • Majd néhány pillanat múlva a vádlottak is. A másodrendű vádlottnál, K. Józsefnél egy nagy halom papír van, ő ránézésre teljesen összetört.

  • 2012. október 29-én K. József akkumulátorsavat vásárolt, hogy azzal a sértett holttestét leöntse, eközben P. Erika megbeszélte a kisfiúval, hogy aznap nála fog aludni. P. a Corso üzletházba, majd a Deseda tóhoz vitte a gyereket, majd a másik két vádlottal a toponári Muskátli presszóban találkoztak. Innen Sántosra indultak, a gyereknek azt mondták, hogy bulizni mennek. Eközben borral itatták a kisfiút.

    Sántost elhagyva a közeli erdő felé kanyarodtak. Ekkor az első- és a másodrendű vádlott a gyerekkel kiszállt, és elindultak az erdőbe. P. Erika az autóban maradt. 20 méter megtétele után B. József leütötte a gyereket, eközben a másik vádlott elkezdte kiásni a sírt. B. József a leütött gyereket a ruhájánál fogva a gödör mellé húzta, majd többször nagy erővel megrúgta, ásóval, illetve késsel brutálisan bántalmazta.

    A gyerek még élt, amikor az elsőrendű vádlott a kiásott gödörbe húzta, majd kézzel, míg K. József másodrendű vádlott ásóval temetni kezdte. A földet az arcára, fejére dobálták. A temetés közben azonban vadászok zavarták meg a vádlottakat, ezért visszamentek az autójukhoz. A vadászok távozása után kiásták a gyereket, és Kaposvár mellett, Fészerlakon újra elásták. A sértett ruháit, telefonját útközben a Kapos folyóba dobták.

  • Hivatalosan is elindult a tárgyalás, az ügyészség ismerteti a vádat. Nagyjából azt olvassa fel az ügyész, ami korábban a sajtóban is megjelent, de alig hallani, amit mond. "Elnézést, nem hallani semmit" – szólal fel az egyik hallgató, de az ügyész sajnos nem egy nagy szónok, nem tud sokkal hangosabban beszélni. Annyit hallani, hogy az ügyész most P. Erika és Gyöngyi Sándor közötti viszonyról (vagyis a nevelőapa és nevelőanya) beszél.

  • A fotók alapján korábban mindig ápolt nő lenőtt hajjal, lefogyva, festetlen arccal érkezett a tárgyalóterembe. Farmernadrágot és kapucnis pulóvert visel, lehajtott fejjel hallgatja a vádirat ismertetését.

  • Furcsa, baljós hangulat van a tárgyalóban. Nagy a szél, egy ablak pedig nyitva van, úgyhogy időről időre szélzúgás zaja tölti be a termet, valamint a szél rángatja az ajtókat. Ez néha a teremben ülő biztonsági emberek rádiójának sistergésével keveredik. Közben az ügyész már a gyilkosság napjánál tart a vádirat ismertetésében.

  • Amikor az ügyész ahhoz a részhez ért, hogy a vádlottak pontosan milyen módon okoztak sérüléseket Szita Bencének, az áldozat vér szerinti anyja elsírta magát a teremben. Némán zokog a székén.

  • B.József - aki a vádirat szerint a gyilkosságot elkövette - rezzenéstelen arccal hallgatja az ügyész iratismertetését, néha lehajtja a fejét, de arcán nyoma sincs érzelemnek.

  • Az ügyész kötelessége felolvasni a teljes vádiratot, így a gyilkosság legbrutálisabb, legkegyeltenebb részeit is. Kívülálló semlegesként is megterhelő azt a kegyetlenséget hallani, amivel megölték az áldozatot, a vér szerinti anyának pedig szörnyű perceket okoznak.

  • Az elsőrendű vádlott, B. József marad a teremben, K. Józsefet és P. Erikát elvezetik. Nézzük, milyen állapotban van a rezzenéstelennek tűnő elsőrendű vádlott.

  • Jelentette ki az I. rendű vádlott, B. József, aki elfogultságot is bejelentett a hatóságokkal szemben. Ezért most nem tesz vallomást.

  • B. József fenntartja a rendőrségen tett vallomását, nem akar a bíróságon újabb vallomást tenni, de az őt kihallgató rendőrök elfogultságára panaszkodik, emiatt szeretne panaszt tenni. Ennek a panasznak viszont nem a tárgyaláson a helye, ezért tisztázzák vele az eljárás menetének néhány részletét. B. József nyugodtan beszél, de mondatai nem mindig állnak össze. Szeretett volna a tévének nyilatkozni, de erre nem kapott engedélyt, ezért fellebbez a bírósági döntés ellen. B. József tényleg ártatlannak érezheti magát.

  • A bíró a vádlott tanúvallomásait és vádlotti vallomásait ismerteti. Annál a résznél tartanak, hogy P. Erika kocsiját megtalálták a vádlottnál, valamint a vádlott telefonját a kocsiban. A vádlott szót kért, és azt mondta, kikérték a telefon híváslistáját, és állítása szerint olyan számokat hívtak vele, amiket ő nem is ismer. Így akarja bizonyítani többek között, hogy nem volt ott a gyilkosság idején. Ne feledjük, az eljárás során a vádlottnak nem kell igazat mondania, azzal védekezik, amivel akar.

  • "Bíró úr, az nem stimmel" – szól közben a szokatlanul aktív vádlott. A bíró ott tart, hogy ismerteti a vádlott útvonalát a gyilkosság előtt. Időrendben a gyilkosság előtti napokban járunk, arról van szó, hogy milyen közös programjai voltak az első- és másodrendű vádlottaknak. Alapvetően ittak és ettek ismerősöknél. Az áldozatot a kaposvári Tescótól rabolták el, ahova a vádlottak italozás után érkeztek. B. József egyébként állítása szerint horgászásból érkezett a gyerekrablásra. Négy halat fogott egy zsebpecával délután, lerakta a testvérénél a halakat, azt mondta, átöltöznie is azért kellett, mert horgászás közben többször elesett.

  • Szita Bence nevelőapja a Velvet kérdésére elmondta, hogy egyetlen dolgot akar: egykori barátnője, P. Erika szemébe nézni.

    A fekete ruhás férfi egyébként nem ért egyet az ügyész indítványával, szerinte tényleges életfogytiglant kéne kapnia mindhárom embernek. "Nem értek vele egyet, míg a gyilkosok nem adtak lehetőséget Bencének, addig nekik jogaik vannak, ezzel szemben ők számolgatják a napokat, és egyszer kiszabadulnak. Maradjanak csak a fegyházban életük végéig!"

  • A vádlott vallomásában bűncselekményről szó sincs, csak horgászásról, valamint arról, hogy milyen szeretői viszonyban állt P. Erikával, akivel szerinte a másodrendű vádlott is valamilyen érzelmi viszonyt ápolt. Egészen sokszor hallgatták ki tanúként, végül november 2-án gyanúsítottként. "Szita Bencét nem ismerem, nem ismertem, Facebookon láttam, meg a hajléktalanszálló hirdetőtábláján" – mondta első gyanúsítotti kihallgatásán az eltűnt gyerekről a vádlott. Valamint, hogy a gyerek nevelőanyjával szexuális kapcsolata volt, amit a nő letagadott.

  • Ezt a mondatot mondta a gyanúsítotti kihallgatásakor az elsőrendű vádlott. A semmi pénz a vádirat szerint nagyjából kétszázezer forint - a vád szerint ennyit kapott azért, hogy megölje Szita Bencét. Közben az újabb gyanúsítotti kihallgatását olvassa már fel a bíró. Ebben sincs szó bűncselekményről, de már itt megkezdődött a vádlottak egymás közötti sárdobálása.

  • Bencét többször megpróbálták megmérgezni - állította B. József, akinek vallomását a bíró, dr. Vadócz Attila olvasta fel. A férfi szerint az egyik ilyen alkalommal P. Erikára nézett a kisfiú, aki innentől kezdve többször is ördögnek hívta a gyereket. Az italt egyébként Bence nem itta meg.

  • A vádirat szerint az egyik vádlott főleg erőszakot okozott, a másik vádlott mindenesként vett részt a gyilkosságban, vezetett, gödröt ásott, hasonlók (P. Erika értelmi szerző volt, ez viszonylag világosan látszik). B. József a vallomásaiban azt mondja, ő csak a mindenes szerepét töltötte be, a valódi gyilkos a másodrendű vádlott, K. József. Elég valószínű, hogy  K. József vallomásai pedig arról szólnak majd, hogy ő is csak mindenes volt, és B. József a gyilkos. Az elsőrendű vádlott viszonylag sokat vallott arról, hogy milyen aktusai voltak P. Erikával.

  • Beszélt piálásról, szexről, kajálásról, zsebpecáról, orvhorgászatról, és hogy nem is vitt magával az éjjeli horgászatra zseblámpát, nehogy meglássák. Egy dologról nincs szó, bármiféle bűncselekményről. Ha jól értjük, akkor a gyilkosság idejére B. József két dolgot talált ki fedősztorinak: 1) éjszakai orvhorgászatot, 2) gruppenszexet K. Józseffel és P. Erikával. Tulajdonképpen elmesélt mindent, hogy merre járt, csak a lényeges részekről nem mondott semmit.

  • Elértünk oda, amikor a vádlottak összetalálkoztak a gyilkosság helyszínétől nem messze egy vadásszal, akinek gyanúsak voltak. Neki azt mondták, szexelni mennek a földúton. Végül ez a vadász értesítette a hatóságokat, nem vette be a teljesen képtelennek tűnő sztorit a sáros erdő közepére gruppenezni induló felnőttekről.

  • "Kérdeztem tőle, hogy mi a lófaszt keres nálad a ruhám?" – mondta a vádlott a vallomásában. B. József arról beszélt, hogy rejtélyes módon eltűntek a ruhái. Teljesen követhetetlen a vádlott vallomása.

  • Egy folyamatosan csapkodó ablak zavarja meg a bíró felolvasását, szerencsére egy teremszolga gyorsan cselekszik. Eközben sajtómunkások jönnek be, így a kamerák száma 8-ra nő a tárgyalóban.