Halálra kínozták, mert bevallotta, hogy meleg

2013.05.15. 10:24
Halálra kínoztak egy huszonhárom éves orosz férfit vélhetően egy direkt melegek ellen elkövetett támadásban. Sokan attól tartanak, hogy egyre népszerűbbek lesznek a melegellenes jobboldali csoportok, és a melegek ellen elkövetett támadások, ugyanis Oroszországban több rájuk nézve hátrányos törvényt fontolgatnak.

Egy összevert, meztelen férfitestet találtak péntek reggel egy társasház udvarán Volgograd déli részén. Az áldozat számtalan sérülést szenvedett, többet a nemiszervén is, és sörösüvegekkel meg is erőszakolták. "Nem csak megerőszakolták, hanem egy kővel be is zúzták a fejét" – nyilatkozta Natalia Kunitskaya, a nyomozó hatóság szóvivője. Azt is megerősítette, hogy a rendőrség szerint a melegek elleni gyűlöletből ölték meg a férfit.

Eddig két, egy huszonkét és egy huszonhét éves férfit hoztak kapcsolatba a támadással – közölték szombaton. Az egyikük raádásul már követett el bűncselekményt. Az áldozat feltételezeseik szerint ezzel a két férfival italozgatott, valószínűleg a Győzelem napját ünnepelve, amit május kilencedikén tartanak. A férfiak vélhetően akkor támadtak a huszonhárom éves áldozatra, amikor elmondta nekik, hogy meleg – írja a Huffington Post.

Oroszországban a homofóbia széles körben elterjedt, és társadalmilag elfogadott, ezért például egyetlen ismertebb ember se meri nyilvánosságra hozni szexuális hovatartozását. Az orosz parlament is azt fontolgatja, hogy elfogad egy vitatott törvényt, ami betiltja az úgynevezett meleg propagandát a fiatalok körében. A törvény néhány területen, például Szentpéterváron már életbe is lépett. Putyin arról is beszélt, hogy lehet, hogy megváltoznak az örökbefogadási feltételek azokkal a nyugati országokkal, akiknél szabadon házasodhatnak a melegek.

A Meleg Oroszország nevű csoport vezetőjem, Nikolaj Alexejev  aggodalmát fejezte ki, hogy ezek a törvényhozói kezdeményezések tovább szíthatják a tüzet. Azt mondta, hogy bár a melegek ellen elkövetett támadások gyakoriak az országban, soha nem gyűlölet-bűncselekményként vizsgálják ki őket. "A melegek elleni hisztériát nagyon támogatják Oroszországban" – mondta az AFP-nek. Oroszország egyébként 1993-ban vette le a homoszexualitást a bűncselekmények listájáról, és 1999-ben a pszichológia zavarokéról.

Az utóbbi időben sokat lehetett hallani arról, hogy több melegpornós is öngyilkos lett. Tavaly az izraeli katonai kiképzőként tevékenykedő Dror Barak 38 évesen vetett véget az életének manhattani lakásában. 2013 elején az Amerikában befutott Kozma Péter végzett magával. Két héttel azután pedig, hogy férje végzett magával, öngyilkos lett egy másik melegpornós, a harmicöt éves Wilfried Knight is. A francia állampolgárságú Knight az amerikai bevándorlási rendszert okolta boldogtalanságuk és férje halála miatt.