Kamion alá hajtott a nejét megölő csongrádi férfi csütörtökön, és a helyszínen elhunyt. Gyakoriak az olyan esetek, hogy valaki egy gyilkosság vagy kísérlete után egy másik ember akaratlan segítségével akar véget vetni az életének. Az angolul murder-suicide-nak nevezett jelenség a szakember szerint gyakori nálunk is, de emelkedő tendenciát nem lát. Szerinte ilyenkor az öngyilkos nem mérlegeli azt sem, hogy akár súlyos karambolt is okozhat, a beszűkült tudatállapota nem engedi. Pedig történt már súlyos buszbaleset is így.

Az 54 éves csongrádi férfi balra fordította a kormányt, és a Kiskunfélegyháza felé vezető 451-es úton egyenesen egy kamionba vezette a fehér Fordot (ld. a lenti térképen). Ő a helyszínen meghalt, a kamion sofőrje könnyebben megsérült. Csütörtök estére kiderült, a baleset nem véletlen volt, hanem öngyilkosság, a férfi pedig nem ártatlan bárány volt, hanem egy emberölés gyanúsítottja.

Az esetet a következőképp rekonstruálta a Délmagyar: május 23-án a csongrádi Kétágú utcában összeveszett feleségével a férfi, a 44 éves nő a lap szerint épp füvet nyírt a házuk előtt ekkor. Ebből dulakodás lett. A féltékeny férj úgy megverte nejét – a rendőrség szerint egy súlyzórúddal –, hogy a nő belehalt a sérülésekbe. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.


Nagyobb térképre váltás

A csongrádi eset legdurvább, illetve leginkább ön- és közveszélyes része azonban a későbbi öngyilkosság volt, ami nem áll példa nélkül. Tavaly áprilisban szintén egy (sikertelen) szerelemféltési gyilkossági kísérlet után egy férfi két gyerekét ültette az autóba, majd Szekszárdról Tolna felé hajtott. Ő egy szembejövő távolsági buszba vezette a Renault-t. Mindhárman meghaltak a kocsiban, de a busz utasai közül is megsérültek heten, közülük ketten súlyosan.

Amikor a másik az eszköz

A más halálával együttjáró öngyilkosságoknak az angolszász pszichológiában saját nevük is van: murder-suicide (kb. gyilkos-öngyilkosság). Ezt használják az olyan esetekre, amikor a büntetés elkerüléséért vagy saját maga megbüntetéséért lesz öngyilkos valaki, vagy ha saját halálát is belekalkulálja egy gyilkosságba (mint az öngyilkos merénylők), vagy ha eleve eltervezi az öngyilkosságot az illető, de hogy megkímélje a szenvedéstől a családját, megöli őket. Egyik különös fajtája a rendőr általi öngyilkosság, amikor valaki direkt fenyegetően viselkedik egy rendőrrel szemben, ezért ő kénytelen a fegyverét használni.

"Egyrészt ez a kiterjesztett dolog nem olyan ritka, naponta előfordul, másrészt másokat nem igazán veszélyeztetett" – mondta az esetről Zonda Tamás pszichiáter, öngyilkosság-kutató a Velvetnek. Hozzátette, "Amerikában ennek hatalmas irodalma van, ott majdnem mindennaposak ezek a dolgok. Itt is volt az a bizonyos részeg ember, aki megfordult az M3-ason" – utalt a 2011-es balesetre, amiben meghalt Arnóth Sándor püspökladányi polgármester is.

A beszűkült tudat okozza

Zonda szerint ilyen esetben nem mérlegelik a következményeket az öngyilkosok. "A másnak történő károkozás a kiterjesztett öngyilkosságok esetén meg szokott valósulni, az illető nemcsak önmagát, hanem a családtagjait vagy az éppen környezetében levőket is bántja" – magyarázta a szakember. Szerinte "nem egy mindennapos dolog, de mint jelenség abszolút ismert. Az, hogy ilyenkor nem törődik a többiekkel, az egy kicsit pszichológiailag is belátható. Az ember ilyenkor nem azon gondolkozik, hogy másokkal mi lesz, saját baja, elkeseredése és bánata, valamint beszűkült állapota, ami dönt."

A pszichiáter kizárja, hogy ennél az esetnél a kiterveltség bármi szerepet játszott volna. "Lehet, hogy közben jutott eszébe az egész, ezeket nem lehet tudni. Van egy alapvető mondás a 20. század pszichiáter-filozófusától, Karl Jasperstől, hogy 'az öngyilkosság valódi oka egy közölhetetlen titok marad'. Ez így van. Nem lehet tudni ezeket, ezek mind egyéni dolgok, durva tendenciák, trendek megvalósulásai." Szerinte statisztikákat nehéz felállítani ezekből, csak nagyobb trendeket lehet. "Vannak ilyen törvényszerűségek, hogy sokkal több a férfi, mint a nő, de ezek mind egyéni sorsok, egyéni tragédiák" – fűzte hozzá. Zonda nem érzi, hogy az ilyen esetek emelkedő tendenciát mutatnának, legfeljebb a random-effektus játszhat be (véletlenszerűen történik egymás után több hasonló eset).

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot!