A norvég tömeggyilkos márciusban elhunyt anyjának egy igen értékes oslói lakása volt, amit Anders Behring Breivík örökölt volna. A férfi azonban lemondott az örökség ráeső hányadáról, így a pénzzel a norvég állam kárpótolhatja áldozatainak családjait.

Visszautasította az anyja után neki járó hagyatékot Anders Behring Breivik, az oslói robbantás és az utøyai mészárlás miatt elítélt norvég férfi – írja a Sky News. A norvég államra szálló örökségből a kormány Breivik áldozatainak családjai kapnak kárpótlást. A tömeggyilkos döntésének hátterében is a kompenzáció állhat Tor Jordet ügyvéd szerint.

Breiviket tavaly augusztusban, Oslóban 21 év börtönbüntetésre ítélték a 77 ember megöléséért. A norvég jogrendszerben ez a legsúlyosabb büntetés, ami különleges esetekben meghosszabbítható. Kapcsolódik az ügyhöz, hogy a per folyamán kiderült, Breivik direkt nem fizetett személyi jövedelemadót, mert ellenezte a multikulturális Norvégiát (amiért több tisztelője is akadt).

Az édesanyja márciusban hunyt el. Pontosan nem tudni, mekkora örökségre lenne jogosult a férfi, de az biztos, hogy anyja lakása kedd óta eladó. Az ingatlan 3,7 millió norvég koronát (145 millió forintot) ér.

Breivik egyébként már édesanyja eltávozása előtt lemondott az örökségről (aminek egy része így is a férfi féltestvérét illeti). 2006-11. között az említett lakásban élt anyjával, majd a merényletek előtt egy farmra költözött.

Anders Behring Breivik ellenezte a befogadó norvég kormányzati politikát és a bevándorlást, ezért figyelmeztetésül hajtotta végre akcióját 2011. július 22-én. Előbb Oslo belvárosában bombát robbantott, amiben nyolc ember meghalt. Amíg az ország, sőt a világ a robbantással volt elfoglalva, ő rendőrnek álcázva magát bejutott a norvég Munkáspárt Utøya szigetén lévő ifújsági táborába, ahol 69 embert lőtt agyon, mielőtt a késve kiérkező kommandósok elfogták. Az utóbbi időszakban főleg azzal kerül be a hírekbe, hogy folyton a fogvatartása körülményeire panaszkodik.