Az embernek már 40 fokban elmegy az életkedve, és menekül a klimatizált épületekbe, de ezek a futók nem papírkutyák. Ők akár 55 fokban, tűző napon is végig akarják csinálni a világ egyik legdurvább ultramaratonját, a Badwatert. 217 kilométer, 5800 méteres szintkülönbség, 40 százalékos feladási arány jellemzi a 36 éves versenyt.

Ahogy minden évben, úgy idén is megrendezték Kalifornia és a világ talán legdurvább ultramaratoni futóversenyét, a Badwatert. A 217 kilométeres non-stop futás brutális próba elé állítja a száz meghívott atlétát. A Halál-völgyből (Death Valley), Észak-Amerika legmélyebben fekvő (-86 méter) és egyben legforróbb vidékéről indulnak, és a Sziklás-hegységbeli Mount Whitneyhez, 2548 méterre kapaszkodnak fel az indulók.

Főleg a Halál-völgy szakaszain jellemző, hogy esetenként 55 Celsius-fokban futnak. A mostani, 36. kiírást július 15-17 között rendezték, szokás szerint akkor, amikor a legiszonyatosabbak az időjárási körülmények.

A túra eredeti célja az volt, hogy a kontinentális Egyesült Államok (azaz amiben nincs benne Alaszka és Hawaii) legalacsonyabb és legmagasabb pontja között rendezzenek versenyt – olvasható a Wikipedia-oldalukon. A 4421 méteres csúcsra ugyan nem kell felmászniuk a versenyzőknek a szövetségi erdészeti hatóság tiltása miatt, de összesen így is 5800 métert tesz ki a legyőzendő szintkülönbség a kanyargós, fel-le kúszó útvonal miatt. Haláleset szerencsére még nem volt, de 20-40 százalék feladja útközben.

A távot először két San Diegó-i férfi, Stan Rodefer és Jim Burnworth túrázta végig 1969-ben. Al Arnold volt az első, aki futva nekivágott, de 29 kilométer után úgy kiszáradt, hogy feladta. 1975-ben többet ment, de térdsérülés miatt ki kellett szállnia, 1976-ban pedig edzés közben sérült le. Aztán eljött 1977, és végre sikerült a csoda, 80 óra alatt végigment a távon. 1981-ig senki sem próbálkozott, akkor azonban Jay Birminghamnek sikerült.

1987-ben indult a verseny, először öt futóval, és kijelöletlen útvonalon. Díj némi emléktárgyon kívül sose volt, csak a dicsőség. A rekordot amúgy Marshall Ulrich tartja (1991), közel 34 óra alatt rohant végig a 235 kilométeres távon. A jelenlegi 217 km-es táv férfi csúcsa Valmir Nunesé (22.51 óra), a női Jamie Donaldsoné (26.16 óra).

És ha már ultramaraton: tavaly júliusban egy brit futó lekocogott 228 kilométert a Namíb-sivatagban, majd a finisben megkérte barátnője kezét.