horoszkóp

Eltűnhet a pornó a legpornósabb blogszolgáltatóról

2013.07.18. 19:51
Az eddigi egyik legszabadabb, ennek megfelelően legtöbb pornóval megtömött blogszolgáltatót, a Tumblrt nemrég felvásárolta a Yahoo. Amióta ez megtörtént, a korlátlan ingyenpornóra éhes internetezők azon aggódnak, hogy mikor fogja a cégóriás megcsonkítani kedvenc blogszolgáltatójukat. A dolog most kezdődött el egy komoly szigorítással.

A Tumblr mostanában az egyik legnépszerűbb blogszolgáltató, nem véletlen, hogy a hírességek egy része Twitterről átköltözött erre a platformra, vagy hogy Alicia Keys a Tumblr-felhasználókkal fotóztatná a turnéját, ahogy az sem, hogy a sokszor egészen meztelen nőket posztoló Terry Richardson is ennél a szolgáltatónál vezeti a blogját.

A sok jó dolog mellett a Tumblr arról is híres, hogy szinte korlátlan mennyiségű pornóblog üzemel rajta, vagy pornós üzemeltet itt blogot. Minden típust megtalálni, amit az ember nem szégyell, de természetesen még azokat is.

Egészen idén májusig volt ez így, amikor a Yahoo cégóriás felvásárolta a Tumblrt egymilliárd dollárért. A felhasználók ekkor kezdtek aggódni, hogy a felvásárlás biztos nem csak annyiból állt, hogy a Yahoo kifizetett egy rakás pénzt a platformért.

Aggodalmuk nem volt alaptalan, először az eddig a teljesen Tumblr-idegen reklámok jelentek meg, igaz, ezek még nem túl elterjedtek, de már egyértelműen egy új kort jeleznek. Aztán a napokban bejelentették, hogy a Tumblr-univerzumban annyi a pornónak. Jó, nem teljesen ez, de ehhez nagyon hasonló jelent meg a Tumblr szabályzatában.

“A Tumblr támogatja a szólásszabadságot, de figyelemmel kell lennünk a világ számos pontjáról, kultúrájából érkező több millió olvasónkra, akik mind más nézőpontokkal rendelkeznek a felnőtteknek szóló tartalmakról. Számos olyan ember van a közösségünkben, aki nem szeretne felnőtt tartalmakat látni, sőt akár bajba is kerülhet, ha ezt teszi” – írják a Tumblr szabályzatában először finomkodva, majd kifejtik, hogy ez mit is jelent pontosan.

Ezentúl háromféle blogot különböztetnek meg. Vannak a jelöletlen blogok, aztán vannak a felnőtt tartalmat közvetítő (NSFW) és az erősen felnőtt tartalmat közvetítőt (Adult) blogok.

A kettő között az a különbség, hogy ha a felhasználó csak hébe-hóba posztol egy-egy pöcsöt, meztelen nőt, hasonlókat, akkor a blogja csak NSFW-nek számít, ha pedig nem szól másról az oldal, mint a pucérkodásról, akkor Adultnak minősül.

Tehát nem tiltják le a tartalmakat, csak minősítik azokat. A minősítés viszont egy pár hátránnyal jár, amiket szintén a szabályzatban részleteznek. Lényegében arról van szó, hogy ezentúl a keresésekben nem igazán jelennek majd meg a felnőtt tartalmat posztoló blogok, Google kereséssel sem lehet ezekre rákeresni, a különösen felnőtt tartalmú blogokat pedig még csak kulcsszavakra kereséssel sem köpi ki egy Tumblr-keresés. Vagyis, ha eddig nem gyűjtötte össze a kedvenc pornólelőhelyei címeit, akkor jobb, ha megteszi, mert ezután a leghatékonyabb út a direkt elérés lesz a pornó felleléséhez, csak úgy sima keresgéléssel nem fog ezután újabb perverziókra bukkanni.

A Tumblr ügyvezetője, David Karp egyébként a The Colbert Report című műsorban nyilatkozott pont a napokban a pornókérdésről, ahogy azt az Atlantic Wire írja. Ő is kiemelte a Tumblr egyik pucérsági prominensét, Terry Richardsont. “Ha valaki, mint Terry Richardson, vagy más elismert fotós ízléses képeket posztol, akkor nem mehetsz oda, és mondhatod azt, hogy ez még mehet, de mondjuk ez a backstage-ben készült fotó Lady Gaga, öhm, mellbimbójáról, mondjuk már nem” – mondta Karp.

Ezért találták ki többek között azt, hogy felnőttnek minősítik az ilyen blogokat, mert azt nem akarják, hogy ezek a tartalmak ne jelenhessenek meg, de azt sem szeretnék, ha olyan könnyű lehetne ezeket elérni.