A múlt héten nyoma veszett két kislánynak és egy férfinek Piliscséven. A férfit megrontással is meggyanúsította a rendőrség, valamint a helyiek az ő számlájára írják a lányok eltűnését is. Az idősebbikhez rejtélyes szerelmi szál is fűzhette őt, aki cigi és pia híján gyakran volt agresszív és ilyenkor velük üvöltözött otromba szavakkal. A lányok anyja nem tudja, hol lehetnek gyerekei, nyugtatókat szed és próbál magyarázatot találni arra, miért ment el a kisebbik lány is a durva férfivel. A falubeliek szerint a nyomor állhat a háttérben.

Napok óta két dolog foglalkoztatja a Pest megyei kis pilisi szlovák falu, Piliscsév életét: egy rejtélyes filmet forgatnak a faluközpontban, illetve eltűnt három ember a községből. A filmet titoktartás övezi, senki nem beszél a produkcióról, de a másik ügyben a helyiek nem vonakodnak a véleményalkotástól: a megrontással gyanúsított 34 éves Laskai László rendes ember, bár nincs épp munkája. Tényként kezelik, hogy ő vitte magával a 15-én eltűnt Szabó Alexandrát (14 éves) és húgát, Angelikát (11), akiket nem akar bántani. Mint egyikük megfogalmazza, "a hasuk úgyis hazahozza őket".

Lassan kiderül, Laskai Facebook-oldalával ellentétben korántsem Dorogon lakott, hanem a lányokhoz hasonlóan a Rákóczi Ferenc utcában, de itt már megoszlanak a vélemények: egyesek szerint nemcsak az utcában, de ugyanazon házban élt a férfi, akit megrontással gyanúsít a rendőrség.

Maseratitól a parasztházig

Felkerekedünk ezért, hogy megtaláljuk a házat. Ehhez állni kell a faluközpontban, mivel a forgatás épp egy olyan esküvői jelenetnél tart, ahol a menyasszony egy kabrió Maseratival lelép a ceremóniáról. Aztán engedik a jelenet miatt lestoppolt forgalmat, mi pedig némi kérdezősködés után megtaláljuk a régi, hosszú, vastagfalú parasztházat.

A lányok nevét nem vállaló édesanyja épp kint van a kertben érkezésünkkor, be is invitál a szegényes, de azért nem teljesen lerobbant házba, majd megkezdi a történetet. Laskai a sokáig Németországban dolgozó férje barátja volt, és nem igaz, hogy náluk élt (voltaképp egy albérletben nem messze), bár sokat volt az ő házukban. A férfinek nem igazán volt munkája, bár eltűnése előtt pár nappal vállalt egy 1-2 napos alkalmi melót.


Nagyobb térképre váltás

Sok problémájuk volt a férfivel, aki olykor "csúnyán beszélt" a gyerekekkel. A nagyobbik, talán tőle teherbe esett lánnyal eltűnése előtt is kiabált, mondván "biztos az apád csinált fel". Mindezt érezni is lehet az anyával maradt kisfiún (a harmadik testvér), aki egy késsel játszadozva mutogatja, hogy szúrná le a férfit szíve szerint. Laskait sokszor kergették el durvaságáért a háztól, volt, hogy a kapun mászott ki. Valahogy mégis kialakulhatott egy szerelmi kötődés közte és az idősebb lány között. Alexandra állítólag sokszor ment el hazulról azzal, hogy a barátnőihez megy, de végül csak nem érkezett meg oda. A lány tehát teherbe is esett, június 15-én pedig egészséges gyereket szült. Az apa személyét egyelőre nem tudják, a DNS-vizsgálat eredményei még nincsenek meg, így szerinte a megrontás gyanúja sem a lányaira vonatkozik.

Szökés a szegénységből?

"Laci sokat hazudott mostanában" – indokolja az anya, miért nem tudja, mire készült a férfi. Szerinte a dühkitörései abból is származtak, "ha nem volt cigije vagy piája, szóval totál beteg". A "nagyjátszótérről" eltűnt gyerekek ügyében a legnagyobb kérdőjel talán az – amit az anya sem ért –, hogy miért ment el 14 és 34 éves párral a 11 éves Angelika is. A falubeliek márpedig állítják, a nyomor elől szöktek meg.

Azóta a mobiljuk ki van kapcsolva. Előbb Tokodon látta a férfit anyjuk sógornője, majd két napja a rendőrség jelezte, hogy Tatabánya környékén észlelte valaki őket. Közben a miattunk amúgy vidám kisfiút megviselték a történtek, volt, hogy egy órán át sírt az ágyában. Az anya és Laskai édesanyja is nyugtatókon élnek, utóbbi azt mondta a rendőröknek, bűnhődjön meg a fia azért, amit tett.