Flaskák, folyadékok és egy rejtélyes ukrán kamionos álltak Eva Rezešová perének fókuszpontjában. A keddi tárgyaláson nyugodt volt a vádlott, néha még egy mosolyra is futotta édesanyja felé. A bíróság több tanút is meghallgatott, az egyik kamionos részletesen visszaemlékezett a teherautót ért ütésre, a lángcsóvára és a fejtetőn csúszó BMW-re. Maradtak persze bőven nyitott kérdések, ezeket is összeszedtük.

"Nem érzem magam bűnösnek, egyik cselekményben sem." "Láttam egy felvillanó fényt, és már csak lángokat." Ez a két mondat csak a töredéke annak a sok erős kijelentésnek, ami a szlovák milliomosnőként elhíresült Eva Varholíková-Rezešová kedden kezdődött perén elhangzott. Mint azt megírtuk, a vád szerint a megengedett sebesség felett az M3-ason hajtó, majd egy szabályosan közlekedő Fiatot felöklelő Rezešová ártatlannak vallotta magát, és tagadta a vádirat azon részeit, miszerint ő volt az agresszor a történetben. A csinosan és nyugodtan megjelenő, a karzaton álló majd ülő édesanyjára többször rámosolygó nő azt állította, ugyan nagyon sajnálja az egészet és részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, mégis fenntartja, hogy a Fiat hirtelen kivágott elé a belső sávba, ezért következett be a négy halottat követelő tragédia.

Fejtetőn csúszó BMW, szőke nő a szalagkorlátnál

Az egész ügy gyakorlatilag koronatanújává vált az a kamionos, akit először hallgatott meg kedden a bíróság tanúként. A férfi egy kollegája is az anyósülésen ült, így nagyjából kiegészítette az utána következő vallomása a sofőrét. A két férfi nyugodtan válaszolgatott a kérdésekre, bár a sofőr az elején zavartan megjegyezte, nem emlékszik mindenre, jó lenne, ha inkább a vallomását olvasnák fel. A bírónő meggyőzte, hogy nem szükséges, nyugodtan felelje, hogy nem emlékszik, ha így van.

Mint a ketten szilárdan állították, hogy ugyan sötét volt a hajnali időpontban, de már szürkült, jó látási viszonyok voltak, az út száraz volt, nem volt se pára, se köd a majdnem egyenes, sík pályaszakaszon. A forgalom erősödött, de még nem volt vészes. A kamions 85 km/óra körüli sebességgel haladt, amikor gyorsegymásutánban egy csattanást hallottak, kicsit kilengett a kamion, majd "láttam egy felvillanó fényt, és már csak lángokat" – mondta a szemtanú. Mindketten egyből durrdefektre gondoltak, elkezdtek lehúzódni a leállósávba, majd ekkor elcsúszott mellettük egy BMW a feje tetején. "Megvártam, hogy a BMW megcsendesedjen" – fűzte tovább a sofőr, aki ezután kikerülte a terepjárót és megállt.

Mire odaért a kocsihoz, Rezešová már a szalagkorláton ült. Két dolgot kért a kamionostól: adjon vizet és szedje ki a táskáját a roncsból. Az utóbbit nem vállalta a kamionos, ugyanis tartott a szilánkoktól, viszont vizet adott a nőnek. Ez a momentum fontos lett később, hiszen a toxikológiai vizsgálat eredményét befolyásolhatja, mennyi vizet vett magához. Ezért érezhetően arra ment a védelem, hogy Rezešová alig ivott belőle (ő is azt vallotta, hogy egy korty után hányingere lett), a vád pedig az alapos meghúzást próbálta bizonyítani. A vízadás után a kamionos a Fiathoz ment, ekkor szembejött vele a súlyosan megégett egyetlen túlélő, aki vizet kért és arra panaszkodott, hogy fázik. A sofőr újra elment vízért, de mire visszaért, a rendőrök már megérkeztek. Ezalatt az anyósülésen ülő társa elgyalogolt a legközelebbi kilométerkőig, hogy pontosan bejelenthesse telefonon a karambolt.

Lángcsóva és bilincs

"Hatalmas lángcsóvát" látott az a rendőr szemtanú, aki elsőként, 10 perc múlva érkezett a helyszínre társával. Megérkezésükkor már "megtorpant a forgalom", Rezešová pedig még a szalagkorláton ült. A tanú többször is megszondáztatta, miután alkoholt érzett rajta (ezt a kamionosok nem érezték), és kiderült, hogy nem józan. Ezután megbilincselve beszíjazta a rendőrautóba, majd a Fiathoz ment. Ezalatt kiérkeztek a mentők, így a férfi bevihette Rezešovát a hatvani kórházba vérvételre. Ő közben azt állította, csak elaludt a volánnál, ezért történt mindez.

Megrázó volt az elhunytak egyik hozzátartozójának vallomása, aki elmondta, hogy először a hatvani kórházba ment rokonai keresésére, de ott azt mondták, "csak egy részeg nőt hoztak be" oda, aki gyaníthatóan maga Rezešová lehetett. A három sértetti tanú polgárjogi igényt is bejelentett, de ezt nem a mostani perben fogják érvényesíteni.

Nyitott kérdések

Bőven van még tisztáznivaló a baleset körülményeit illetően, így összeszedtük, mik azok a főbb pontok, amiket a bíróság fontosnak tartott az első tárgyaláson:

  1. A vodkásüveg helyzete: Rezešová ugyanis állítja, csak ijedtében ivott belőle, de több dolog nem tiszta. Hogyan tudott a felborult autóban inni fejjel lefelé, beszíjazva (nem merült fel, hogy nem lett volna bekötve a biztonsági öve), illetve a kocsin kívül vagy belül hevert-e az üveg a baleset után?
  2. A víz: Az ittasságot is eldöntő toxikológiai vizsgálat miatt nem mellékes, mennyi vizet ivott a kamionos flaskájából a vádlott.
  3. Ittasság: A fenti kettőből következik a legfontosabb kérdés: mennyire volt ittas Rezešová a baleset idején?
  4. A rejtélyes ukrán teherautó és a többi autós: A bíró többször kérdezte a tanúkat, látták-e a balesethez elsőnek odaérő cirill betűs, ukrán rendszámú teherautót, amely áthajtott a helyszínen és továbbhaladt. Egyrészt a segítségnyújtás elmulasztása miatt lehet ez fontos, másrészt pedig ő lehetett az első szemtanú, aki kívülről látta a friss baleset helyszínét. Emellett több kérdés irányult a többi arra haladó autós magatartására is.
  5. Az első affér: Mást állít Rezešová és mást állít a vád arról, vajon kilométerekkel korábban levillogta és leszorította-e a szlovák nő a Fiatot, majd hagyta, hogy az megelőzze őt, és újra üldözőbe vette.
  6. A tempó: A vádirat szerint a BMW 170-180 km/órás sebességgel haladt a baleset előtti másodpercekben, ez a tény érdekes módon nem igazán került elő a keddi tárgyaláson, bár vélhetően majd mérsékelni igyekszik a védelem a mértékét.